طراح داخلی چه چیزهایی را باید بداند؟
طراح داخلی چه چیزهایی را باید بداند؟
اگر به طراحی داخلی ، طراحی داخلی رشته و آموزش طراحی داخلی علاقمند هستید مقاله زیر را مطالعه نمایید.
ما زمان بسیار زیادی از عمرمان را در منزل میگذرانیم. و یا ساعات زیادی را در رستورانها ، فروشگاهها ، محیط کار و … میگذرانیم . میخواهیم در منزل آرامش داشته باشیم یا بعد از یک روز طولانی و کاری استراحت کنیم یا در اتاقی مطالعه کنیم و محیطی باشد که بتوانیم تمرکز کنیم. پس طراحی آنها بسیار اهمیت دارد. این طراحی هم باید با سلیقه مردم مطابقت داشته باشد و هم عملکرد آن محیط. هر محیط وظایف جداگانه دارد. بعضی محیط ها نیازمند حس امید هست ، بعضی حس شادی و بعضی نیازمند تمرکز.
در طراحی داخلی رنگ و نور بسیار عناصر مهمی هستند. در طراحی باید شرایط اجتماعی و جغرافیایی در نظر گرفته شود و اینکه مردم آن اجتماع به چه چیزی بیشتر علاقه دارند. به عنوان مثال مردم شهرهای شلوغ به باغچه علاقمند هستند. پس طراح باید علاقه مردم و سفارش دهنده را در نظر بگیرد نه علاقه خودش را.
طراح باید عناصر بصری ، تعادل ، تناسب ، ترتیب ، تکرار ، نظم ، خلاقیت و هنر را به خوبی به کار ببرد. و یک ترکیب کامل از آنها ایجاد کند. به عنوان مثال اگر تکرار ماهرانه صورت گیرد به زیبایی محیط می افزاید ولی اگر بدون دقت و زیاد باشد ملال آور میشود.
عناصر بصری و طراحی داخلی
دارای بخش های فضا ، خط ، فرم ، نورپردازی ، رنگ ، بافت و الگو است.
فضا و طراحی داخلی
فضا پایه ای است که طراحی داخلی در آن ایجاد میشود. ابعاد و امکانات فضا اهمیت دارد. شامل فضای دوبعدی و فضای سه بعدی است. دوبعدی شامل طول و عرض و سه بعدی ارتفاع را نیز شامل میشود.
خط و طراحی داخلی
با شکل ها و فرم ها ایجاد میشود. به چهار دسته خط افقی ، خط عمودی ، خط مورب و خط منحنی تقسیم میشود.
میتوان در پنجره ها ، میزها و تخت خواب ها پیدا کرد. اگر در کاغذ دیواری خطوط افقی به کار رود محیط را بزرگتر نشان میدهند. در فضاهای کوچک میتوان از خطوط افقی برای بزرگتر نشان دادن فضا استفاده کرد.
خطوط عمودی باعث افزایش ارتفاع از نظر بصری میشوند. و همچنین محیط رسمی تر به نظر میرسد.
خطوط مورب حسی پویا به فضا میدهد. ذهن را درگیر میکند. و فضا را جذابتر نشان میدهد.
خطوط منحنی دارای زیبایی بصری است. نرمی و لطافت دارند. حس ماورایی به محیط میدهند.
فرم و طراحی داخلی
شکل کلی اجسام است. به طور کلی به شیء سه بعدی گفته میشود. فرم از عوامل مختلف تشکیل میشود. دسترسی ها و سیرکولاسیون از مهمترین عوامل هستند. دونوع فرم وجود دارد: فرم طبیعی و فرم هندسی. فرم طبیعی ، فرمی است که شبیه آن در طبیعت وجود دارد. و فرم هندسی ، قواعد هندسی و تناسب و تقارن وجود دارد.
نورپردازی و طراحی داخلی
در نورپردازی طول و عرض محیط باید در نظر گرفته شود. از وسایل روشنایی باید ماهرانه استفاده کرد. استفاده خوب از نور موجب زیبایی رنگها و محیط میشود.
به دو دسته نور طبیعی و نور مصنوعی تقسیم میشود. نور طبیعی ، خورشید است که به کمک ضخامت پرده و شیشه های رنگی میتوان شدت آنرا تغییر داد. نور مصنوعی ، نوری است که ما با وسایل روشنایی ایجاد میکنیم.
نورمصنوعی به سه دسته تقسیم میشود.
– نورمحیطی
– نور زاویه ای
– نور گمارشی
نور محیطی
نور عمومی است و از مهمترین عوامل نورپردازی است. نوری با شدت ملایم که تمام فضا را در برگرفته و به دید کمک میکند. بسیار برای آرامش در محیط ، کاهش استرس و زندگی مهم است.
نور زاویه ای
برای برجسته تر نشان دادن یک قسمتی از فضا کاربرد دارد. اگر میخواهید قسمتی از منزل یا شرکت شما بیشتر در چشم بیاید از نور زاویه ای استفاده کنید. به عنوان مثال اثر هنری زیبا و یا مجسمه دارید و میخواهید بیشتر به چشم بیاید. همچنین به کمک نور زاویه ای میتوان محیط را رمانتیک تر نشان داد.
نور گمارشی
برای تمرکز روی بخشی از فضا مورد استفاده است. به عنوان مثال چراغ مطالعه.
وقتی در بخشی از فضا فعالیت دارید نسبت به نور محیطی نور بیشتری نیاز است در این حالت از نور گمارشی استفاده میشود.
رنگ و طراحی داخلی
رنگ در طراحی داخلی مسئله بسیار مهم و حساسی است. تفاوت رنگی باید به راحتی توسط اولین نگاه تشخیص داده شود و بر بیننده اثر بگذارد. در زیر به چند رنگ پراستفاده و کاربردشان در طراحی میپردازیم.
روانشناسی رنگ سفید و کاربردش در طراحی داخلی
سفید برای ایجاد فضایی آرام و خالص مورد استفاده قرار میگیرد. نور را منعکس میکند و برای طراحی داخلی بسیار پرطرفدار است. درمحیط های بسیاری کاربرد دارد. دلیل دیگر پرطرفدار بودن رنگ سفید در طراحی داخلی تناسب آن با رنگهای دیگر است. باعث ایجاد حس صلح و آرامش در افراد میشود.
روانشناسی رنگ زرد و کاربردش در طراحی داخلی
بسیار کم استفاده میشود ولی برای آشنایی با آن میتوان گفت رنگ روشن و شادی است. باعث افزایش تمرکز و متابولیسم میشود.
به دلیل افزایش تحریک سیستم عصبی و حس عصبانیت کمتر استفاده میشود.
روانشناسی رنگ صورتی و کاربردش در طراحی داخلی
در بسیاری کشورها رنگ صورتی ، رنگ دختران است. برای اتاق دختران مناسب است. باعث افزایش حس آرامش و راحتی است. تمام صفات رنگ قرمز را به میزان کمتر دارد.
روانشناسی رنگ قرمز و کاربردش در طراحی داخلی
باعث افزایش ضربان قلب ، گردش خون و آدرنالین است. میتواند حس اشتیاق را افزایش دهد. برای افزایش اشتها مناسب است. برای آشپزخانه و ناهارخوری مناسب است. استفاده زیاد از این رنگ مجاز نیست زیرا موجب عصبانیت و پرخاشگری میشود.
روانشناسی رنگ آبی و کاربردش در طراحی داخلی
برای ورزش های ذهنی و آرام مانند یوگا مناسب است. به طور کلی این رنگ برای فضای فعالیت هایی که مدیتیشن نیاز دارند مناسب است. باعث کاهش ضربان قلب و اشتها میشود.
سایه روشن رنگ آبی موجب بزرگتر نشان دادن فضا است. نباید از این رنگ به وسعت استفاده کرد زیرا باعث حس ناامیدی میشود.
روانشناسی رنگ بنفش و کاربردش در طراحی داخلی
برای دفتر کار ، شرکت و به طور کلی محیط کاری مناسب است. اگر به سمت رنگ آبی برود خصوصیات رنگ آبی و اگر به سمت رنگ قرمز برود خصوصیات رنگ قرمز را به طور ملایم پیدا میکند.
نماد قدرت و دانایی است. برای افزایش حس خلاقیت و افزایش قدرت ذهنی مناسب است.
روانشناسی رنگ سبز و کاربردش در طراحی داخلی
برای منزل و افزایش حس آرامش مناسب است. نماد طبیعت است. رنگ سبز بهتر است به صورت ترکیبی با دیگر رنگها مورد استفاده قرار گیرد. برای تقویت حافظه مناسب است.
روانشناسی رنگ خاکستری و کاربردش در طراحی داخلی
برای محیط هایی که حالت تشریفاتی دارند مناسب است. اثرش به روشنی ، تیرگی ، سایه رنگی و ترکیب آن با رنگهای دیگر بستگی دارد. به سمت هر رنگی پیش برود خصوصیات آن رنگ را بیشتر میگیرد.
روانشناسی رنگ سیاه و کاربردش در طراحی داخلی
برای محیط هایی که رسمی و جدی هستند مناسب است. در ذهن مردم نماد سوگواری است به همین دلیل بهتر است از این رنگ به وسعت استفاده نشود.
بافت و طراحی داخلی
بافت برای جلوگیری از یکنواخت بودن و مسطح بودن محیط کاربرد دارد. به عنوان مثال وقتی دست خود را روی دو مبل مختلف میکشید دو حس مختلف داشته باشید. یا وقتی با پای برهنه روی فرشی راه میروید چه حسی از بافت فرش دارید. هر بافت مناسب یک محیط و یک بافت است. به عنوان مثال برای افزایش حس آرامش در منزل از بافت نرم استفاده کنید. اگر ظاهری شیک میخواهید ازبافت مواد طبیعی مانند چرم ، پشم و پنبه استفاده کنید. کاغذ دیواری هم بر بافت محیط بسیار اثر دارد.
الگو و طراحی داخلی
الگوی مناسب بر زیبایی بسیار اثر دارد. الگویی باید انتخاب شود که بخش های مختلف با همدیگر هماهنگی داشته باشند. الگو در طراحی داخلی ، طرحی است که تکرار میشود. نباید به وسعت استفاده شود زیرا محیط را اشباع و کوچکتر نشان میدهند.
تعادل و طراحی داخلی
طراح باید با توجه به محیطی که طراحی میکند میان عناصر بصری تعادل رعایت کند. موقعیت فرم ها بسیار برای ایجاد تعادل مهم است. به عنوان مثال وقتی فرم های افقی در ارتباط خطوط افقی قرار گیرند پایداری پدید می آید. در مبحث تعادل فرم ها دو زیر مجموعه تعادل متقارن و تعادل نامتقارن وجود دارد. تعادل نامتقارن بیشتر برای طرح های خلاقانه و آزاد وجود دارد.
تناسب و طراحی داخلی
هر قسمت طرح با قسمت های دیگر رابطه نسبی برقرار میکند. تناسب بر تعادل نیز اثر دارد. تناسب خوب باعث زیبایی بیشتر طرح میشود. در بحث تناسب ، تناسب طلایی را داریم. تناسب طلایی به نام های میانگین طلایی ، قطعه طلایی نیز خوانده میشود. نسبت ریاضی بر مبنای سری فیبوناچی است. زمانی برقرار است که نسبت بخش بزرگتر به بخش کوچکتر برابر با نسبت کل به بخش بزرگتر باشد.
ترتیب و طراحی داخلی
در طراحی باید ترتیب مراحل به خوبی رعایت شود. ترتیب انجام کارها به ترتیب عبارتند از:
– جلسات با سفارش دهنده و اطلاع پیدا کردن از سلیقه و خواسته او.
– جمع آوری اطلاعات و تحقیق.
– انتخاب بهترین طرح.
– تمرکز بر طرح و پیدا کردن ایده برای آن طرح در ذهن.
– پیاده کردن طرح روی کاغذ که به آن اسکیس گفته میشود.
– طرحی بر اساس تناسب و مقیاس رسم شود.
– تمام جزییات و طرح به کمک اصول فنی رسم شود.
– طرح پیشنهادی انتخاب شود.
– طرح اجرایی انتخاب و رسم شود.
تکرار و طراحی داخلی
تکرار الگو و رعایت ریتم موجب زیبایی و ثبات طرح میشود.
نظم و طراحی داخلی
قوانینی برای نظم دادن به طرح مد نظر داشته باشید.
کانسپت و طراحی داخلی
کانسپت نباید با سبک اشتباه شود. سبک به طرح های بصری تاریخی و مدرن گفته میشود. کانسپت یعنی تجسمی در ذهن طراح برای آنچه مردم در هنگام ورود به محیط می بینند. یعنی طراح در ذهنش تجسم کند مردم در هنگام ورود به محیط چه برداشت و چه احساسی خواهند داشت. هدف کانسپت طراحی ، بررسی کردن جوانب مختلف طرح است. و پیدا کردن بهترین طرح. تجسم از مهمترین اجزای طراحی است. بر اساس نظم دادن و شکل دادن به ایده های ذهنی است . از طریق تجسم طرح های جدیدتر و ایده های ناب تر به ذهن طراح خطور میکند.
دو نیروی اصلی تولید کانسپت نیروی انگیزه و نیروی الهام هستند.
انگیزه یعنی تمایل و اشتیاق برای انجام طراحی و الهام یعنی حالتی که مفهوم و یا ایده ای در ذهن طراح ایجاد میشود.
دو منبع برای تولید کانسپت منبع خارجی و منبع داخلی هستند.
منبع خارجی ، منبعی است که از قلمرو طراح خارج است و ریشه در فرهنگ ، اجتماع ، صنعت و جامعه دارد.
منبع داخلی ، بر اساس تجربه و دانش طراح است.
خلاقیت و طراحی داخلی
همانگوکه که اصول و اهداف محیط در طراحی داخلی مورد استفاده قرار میگیرد ، خلاقیت هم در جذاب شدن محیط نقش دارد. خلاقیت موجب حس شادمانی و تشویق میشود. خلاقیت برای طراح بسیار ضروری است.
ولی در خلاقیت محدودیت هایی وجود دارد. طراح نمیتواند هر محیطی را کاملا مطابق خلاقیت خود طراحی کند. و محیطی که طراحی میکند باید بر اساس محیط و هدف محیط باشد.
در خلاقیت باید هماهنگی و تعادل نیز رعایت شود.
یک محیط بخش های مختلفی دارد از جمله راهروها ، پله و اتاقها. طراحی همه آنها باید هماهنگ با یکدیگر باشد.
تعادل عناصر بصری باید توجه شود. اگر تعادل رعایت نشود موجب حس خسته کنندگی میشود.
هنر و طراحی داخلی
طراحی داخلی و هنر ترکیب بسیار جذابی میسازند. طراح باید به دو عنصر خلاقیت و هنر مسلط باشد تا بتواند طراحی موفقی داشته باشد. و طراح را میتوان هنرمند دانست.
رابطه بسیار قوی میان هنر و طراحی داخلی وجود دارد. طراحی بدون استفاده از هنر امکان پذیر نیست. مگر نه اینکه در هنر درک مخاطب وجود دارد و در طراحی داخلی نیز مسئله درک مخاطب مطرح هست. طراحی های بسیار خلاقانه وجود دارد که میتوان از طریق آنها به دنیای هنرمند خلق کننده آن رسید.
بیشتر طراحان داخلی از هنر انتزاعی استفاده میکنند.هنر انتزاعی به هنری گفته میشود که شکل طبیعی در جهان ندارد و از رنگ و فرم ها برای بیان مفاهیم استفاده میکند.
1 نظر