اصلی ترین عناصر طراحی هویت بصری برند
هویت بصری مجموعه ای از عناصر برندینگ است و تصویری که مدیران و صاحبان کسب و کار می خواهند برند ایجاد کند را شامل می شود. هویت بصری ارتباط قوی میان برند و مخاطب برقرار می کند. طراح گرافیک به گونه ای باید عناصر را طراحی کند که مشتری را در نگاه اول جذب کند. برای طراحی عناصر طراح باید شناختی کامل از هدف و باور مشتری داشته باشد، تا بتواند در طراحی خود آن را بلد کند تا بیشتر به چشم بیایند. حتی بهتر است رقیبان برند مورد نظر را شناسایی کند تا بتواند در طراحی خود وجه تمایز برند مشتری را نشان دهد. هویت بصری کسب و کار را به سطح بالاتری می برد؛ موجب می شود برند منحصر به فرد و متمایز از دیگر برندها شود.
دلیل نیاز به هویت بصری
مدیران برندها نیاز دارند تصویر خوبی از محصول و خدمات شرکت خود بر مخاطب ایجاد کنند، به همین دلیل باید طراح گرافیک متخصص در هر زمینه را استخدام کنند تا طراحی همه زمینه ها عالی باشد و برندی خلق شود که احساس خوبی بر بیننده داشته باشد.
هویت بصری از مهم ترین جنبه های همه کسب و کار هاست؛ کسب کار بزرگ باشد یا کوچک نیازمند هویت بصری هستند، تا ارزش برند بالا رود و مخاطبان افرایش پیدا کنند.
اگر هویت بصری تعیین نشود مخاطبان چگونه مطمئن شوند انتخاب آنها منطقی و مناسب است. مدیران باید از طریق هویت بصری با مخاطبان حرف بزنند و اعتماد آنها را جلب کنند.
هویت بصری عناصری دارد که صاحبان کسب و کار و طراح گرافیک باید به بهترین نحو و با اصول آنها را تعیین کنند.
اگر برند داستان خاصی از نحوه شکل گیری و تأسیس دارد، حتماً در هویت بصری از آن استفاده شود.
عناصر:
تایپوگرافی
یکی از عناصر مهم هویت بصری تایپوگرافی است. تایپوگرافی تکنیکی هنری است که هدف در جذاب تر کردن و خوانا تر کردن نوشته ها دارد؛ نوعی زبان بصری و هنر پردازش متن است.
تایپوگرافی در برندینگ اهمیت بالایی دارد، تایپوگرافی روش رساندن اطلاعات برند به مخاطب هست و طراح گرافیک دقت لازم را در انتخاب مناسب ترین نوع با توجه به نیاز برند باید داشته باشد تا احساس خوبی ایجاد کند و پیام به خوبی به مخاطبین رسانده شود.
انواع تایپوگرافی:
- فونت های serif: فونتی سنتی و ساده است، و فرم لنگر دارد؛ می تواند احساس اعتماد برای برند ایجاد کند.
- فونت sans serif: از خانواده serif هست. فرم لنگر در انتهایش برخلاف serif وجود ندارد، و احساس مدرن بودن برای برند ایجاد می کند.
- فونت script: شکل ها گرد و خمیده هستند و احساس شیک و همچنین زنانه ایجاد می کند.
- فونت display: سایه هایی با خطوط تیز ویژگی این فونت هست. برند بهتر در ذهن مخاطب باقی می ماند.
پالت رنگی
هر رنگ احساس مخصوص به خود را ایجاد می کند، طراح گرافیک نیازمند دانش در مورد روانشناسی رنگ ها به صورت اصلی و ترکیبی است.
سفید: نور را بازتاب می دهد و رنگی خالص است. برندهای مربوط به پزشکی و سلامت از این رنگ به دلیل نماد پاکی می توانند استفاده کنند. در برندینگ و تبلیغات بیشتر برای پر کردن فضاهای خالی استفاده می شود.
زرد: هویت بصری شاد ایجاد می کند، برای برندهایی با هدف نشان دادن مقرون به صرفه بودن مناسب است.
نارنجی: هویت بصری خودمانی ایجاد می کند، رنگی شادی آور و نشاط بخش است. مناسب برندهای ورزشی است.
قرمز: نماد عشق، شور و اشتیاق و هویت بصری هیجان انگیز ایجاد می کند.
صورتی: هویت بصری برند مختص به زنان است. خصوصیات بنفش و قرمز را به اندازه کمتر دارد، در حالیکه لوکس است هیجان انگیز هم هست.
آبی: رنگی آرامش بخش است؛ مورد استفاده هویت بصری برندهایی که نیازمند ایجاد احساس آرامش و اعتماد هستند.
سبز: نماد طبیعت است و مورد استفاده هویت بصری برندهای مرتبط با محیط زیست است.
بنفش: نماد قدرت و سلطنت و مناسب برندهای لوکس و گران است.
ارغوانی: رنگی بسیار پیچیده و هماهنگ با همه رنگ هاست، نماد غرور است و اگر برند نیاز دارد احساس رضایت ایجاد کند طراح گرافیک بهتر است از این رنگ در طراحی ها استفاده کند.
قهوه ای: ترکیب رنگ قرمز، زرد و مشکی است. رنگی متفاوت و مختص هویت بصری کارآفرینان جوان هست.
مشکی: نماد قدرت، استحکام و سنگینی و احساسی شیک، کلاسیک و تاثیر گذار دارد.
فرم و شکل
فرم و شکل های مختلف هرکدام در طراحی ها احساس متفاوتی ایجاد می کنند. فرم و شکل تأثیر بر آگاهی و تصمیم مشتری دارد، تصمیمی مبنی بر اینکه به برند اعتماد کند یا خیر؟. طراح گرافیک علاوه بر دانش در مورد رنگ ها در مورد فرم و شکل نیز باید اطلاعاتی داشته باشد تا فرم و شکل انتخابی مناسب هویت برند باشد. هر فرم و شکل نمادی متفاوت دارند:
- گرد: نماد عشق و علاقه
- مستطیل، مربع: نماد کارایی
- مثلث: نماد قدرت
- شکل های انتزاعی: نماد ایهام و پر رمز و راز
- خطوط مارپیچ: نماد خلاقیت و هوش
- خطوط عمودی: نماد قدرت و مردانگی
- خطوط افقی: نماد آرامش و ثبات
طراحی لوگو
طراحی لوگو اولین چالش مهم برندهای تازه تأسیس است؛ لوگویی که در ذهن نقش ببندد و مشتریان برند را با آن بشناسند. لوگو نماینده هویت بصری و نماد هدف و ارزش های برند هست. وقتی اسم برند شنیده شود باید تصویر لوگو به ذهن برسد، پس طراحی آن اهمیت بالایی دارد. طرحی گرافیکی از نوع علامت، نماد، نوع نوشتار خاص و یا ترکیبی از هر سه استفاده می کند. شرکت های تجاری بزرگ تا خرده فروشان همه نیازمند لوگو هستند تا بین مشتریانشان شناخته شوند و در ذهن آنها باقی بمانند. لوگو خاص و منحصر به فرد است. لوگو وقتی از نظر بصری قوی طراحی شده باشد در محبوبیت برند تاثیر بسیار دارد.
طراح گرافیک در طراحی لوگو باید به ویژگی سادگی توجه کند، لوگو اگر پیچیده باشد کارایی نه تنها ندارد بلکه به برند آسیب می زند. طراح گرافیک لوگو را نباید با توجه به نیاز روز طراحی کند، بلکه باید برای آینده طراحی شود چون در طول زمان تغییر زیادی نباید داشته باشد. در طراحی توجه شود سایز و فرمت های مختلف از آن نیاز است.
لوگو به دلیل طرح خاص موجب می شود در ذهن بیننده باقی بماند و هر وقت بیننده در جای دیگری بین دوراهی انتخاب ماند محصول و خدمات، فروشگاه و شرکتی را که قبلا دیده است انتخاب کند.
عکاسی
عکاسی یکی دیگر از عناصر مهم هویت بصری است. در تبلیغات بهترین راه انتقال پیام از طریق چشمان مخاطب و تأثیر بر ذهن اوست. مخاطب قبل از خرید محصول به عکس آن توجه می کند و بخش بزرگی در تصمیم گیری او را به عهده دارد. تبلیغاتی که تصاویر جذاب تری دارند مشتری بیشتری جذب می کنند. طراحان گرافیکی که می خواهد حرفه ای شود لازم است با عملکرد دوربین ها آشنا باشد و با دوربین های مختلف کار کند. طراح گرافیک باید دوربین مناسب تهیه کند، و به تکنیک های مختلف عکاسی تسلط کافی داشته باشد.
ویژگی های عکس در هویت بصری
- هر عکس هویت مشخصی دارد و با هماهنگی با هویت برند باید ثبت شود.
- موضوع و سوژه باید به خوبی انتخاب شوند و مرتبط با هویت باشند.
- تصویر جذاب باشد و با زیبایی اش بر ذهن مخاطب اثر بگذارد.
- تصویر پیچیده نباشد و سادگی در حد نیاز حفظ شود.
- سلیقه مشتری هم بهتر است تا اندازه ای که با هویت مخالفت نشود، مورد توجه قرار گیرد.
در چه زمینه هایی عناصر هویت بصری باید اجرا شوند:
طراحی بسته بندی
بسته بندی مناسب که طراحی خوبی داشته باشد تأثیر بسیاری بر جذب مشتری و ثبت شدن در ذهن را دارد. هدفش شناسایی و تمایز با سایر رقباست. هرچه کالا کیفیت خوبی داشته باشد اگر بسته بندی خوبی نداشته باشد فروش کمی برای برند به همراه خواهد داشت. در این زمینه هم نیاز به طراح گرافیک حرفه ای احساس می شود. طراحی بسته بندی بر تصمیم مصرف کننده اثر دارد. اگر طراحی خوبی داشته باشد اشتیاق خرید برای مصرف کننده ایجاد می کند.
طراح گرافیک در این زمینه نیاز به دانش در مورد چگونگی ارتباط محصول با مشتری دارد. تئوری رنگ ها و روانشناسی آنها، صنعت چاپ و برند سازی از دیگر دانش هایی است که طراح بسته بندی باید به آنها مسلط باشد.
طراحی کارت ویزیت
هویت بصری براساس هدف برند و تا اندازه ای بر اساس نوع انتظارمشتریان صاحبان برند تعیین می شود و تمایزی بین رقباست. کارت ویزیت وسیله ارتباطی شرکت و یا فروشگاه با مشتریان است و نباید مطالب بیهوده در آن قرار گیرند. متن ها باید کوتاه و تاثیرگذار باشند. نام شرکت، زمینه کاری و اطلاعات تماس از شماره تماس تا آدرس شبکه های اجتماعی باید در طراحی کارت ویزیت قرار گیرند. شبکه های اجتماعی بیشترین اثر در جذب مشتری را دارند پس حتما آدرس آنها در کارت نوشته شود.
مشتری کارت های رنگی جذاب را بیشتر از کارت های سیاه و سفید نگه می دارند. طراح گرافیک از رنگ های متنوع چه مکمل و چه متضاد می تواند استفاده کند ولی با دقت چون اگر تنوع بدون قاعده صورت گیرد موجب شلوغی طرح می شود. رنگ نباید سلیقه ای انتخاب شود باید با توجه به هویت بصری باشد. از رنگ ها برای تفکیک بندی متن هم می توان استفاده کرد. برای خوانایی بهتر رنگ بین زمینه و نوشته باید مناسب انتخاب شود.
طراحی کارت ویزیت در قدیم بسیار شلوغ و بدون فضای خالی بودند؛ تصاویر و شعارها زیاد نه تنها مشتری را جذب نمی کنند بلکه موجب می شوند مشتری سردرگم شود. سادگی از مهم ترین عناصر در طراحی کارت ویزیت است. و تنها اطلاعات مهم با رنگ های اصولی و تفکیک شده در کارت قرار گیرند.
کاتالوگ و بروشور
کاتالوگ و بروشور مهم ترین ابزارهای معرفی محصول یا خدمات برند به مشتری هستند، و تقریباً تمام شرکت ها برای معرفی محصول شرکت یا موسسات برای معرفی خدمات خود از آن استفاده می کنند. طراحی خوب کاتالوگ و بروشور، مشتری بیشتری برای برند جذب خواهد کرد. ابتدا سلیقه و نیاز مشتری مورد توجه قرار گیرد، سپس با هویت بصری برند ترکیب شوند و در کاتالوگ یا بروشور نمایش داده بشوند.
طراحی سایت
اهمیت مهمی مخصوصا برای کسب و کارهای آنلاین دارد. مشتری شرکت یا موسسه قبل از سفارش به دنبال سایت می گردد. بسیاری مردم وقتی نیاز به محصول یا دوره ای دارند آنلاین و از طریق سایت ها و شبکه های اجتماعی به دنبال آنها می گردند.
آموزش گرافیک مانند منبع الهام عمل می کند، زیرا در مدت آموزش نمونه کارهای بسیار و طراحی هنرجویان دیگر را می بینید.
سخن آخر
هویت بصری اگر به خوبی صورت بگیرد وفاداری مشتری را در پی خواهد داشت و بازخوردها مثبت است. همچنین چشم انداز دقیقی از هدف برای مدیران خواهد داشت چون در طول تعیین هویت بصری برای برند سوالات بسیاری همچون چه محصول یا خدماتی ارائه می دهیم؟ چه چیزی ما را متمایز می کند؟ چگونه در بین گزینه های گسترده انتخابی مشتری بدرخشیم؟ را از خود می پرسند.