زیبا سازی فضای داخلی با هنر جذاب پتینه کاری
برای جلوه و زیبایی بیشتر فضاها در طراحی داخلی می توان از هنر استفاده کرد؛ فضای زندگی لازم است با هنر تلفیق شود تا احساس خوشایند و دلنشینی برای ساکنین ایجاد کند. پتینه کاری هم نوعی هنر است که برای زیباتر شدن فضا به ما کمک می کند. همانطور که نقاشی روی دیوار برای جلوه بهتر و پوشاندن عیب ها بسیار کاربرد دارد، پتینه کاری هم وسیله ای است برای رنگ آمیزی و جلوه بیشتر به دیوار و یا هر سطحی که نیاز هست حس و حالی جدید پیدا کند. پتینه کاری با رنگ های دکوراتیو و ابزارهای مختلف روی سطوح مختلف نمای اکسید شده و کهنگی ایجاد می کند.
در این مطلب آشنایی کلی با هنر پتینه و چگونگی استفاده از آن در طراحی داخلی را خواهیم داشت؛ با آموزشگاه طرحستان همراه باشید.
استفاده از هنر در طراحی داخلی مسئله جدیدی نیست و طراحان داخلی همیشه بهترین استفاده را از تلفیق هنر و فضا دارند؛ برای مهارت پیدا کردن در تلفیق و ترکیب هنر با فضای داخلی لازم است دوره آموزش طراحی داخلی گذرانده شود.
.
از زمان های قدیم شاهد استفاده از هنر پتینه کاری برای زیبا سازی ساختمان ها و دکوراسیون داخلی بودیم، امروزه هم پتینه کاری روی دیوار و سقف با رنگ ها و بافت های استثنایی بسیار خودنمایی می کند و جلوه خاص و فریبنده به فضا می دهد.
هنر پتینه کاری فراتر از رنگ کردن ساده فضای داخلی ساختمان است و علاوه بر رنگ می تواند بافت اشیا را نیز تغییر دهد.
به دلیل تفاوت در احساسات و افکار افراد، اجرای هنر پتینه کاری توسط هنرمند هم تفاوت خواهد داشت و منحصر به فرد می شود، همچنین هنر پتینه کاری به دلیل ایجاد کردن بافت های بصری گیرا و شیک، جایگزینی عالی برای رنگ های ساختمانی و کاغذهای دیواری می تواند باشد.
زیبایی بصری بحث گسترده ای در طراحی داخلی است و به صورت کامل در آموزش طراحی داخلی گنجانده شده است.
پتینه و هنر پتینه کاری چیست؟
در ابتدا لازم است با معنای پتینه و مفهوم پتینه کاری آشنا شوید:
«پتینه ((Patina به لایه نازکی بر سطوح سنگ، مس، مفرغ و دیگر فلزات، یا اثاثیه چوبی گفته می شود که نشان از قدمت و کهنگی دارد» (ویکیپدیا)
پتینه اکسیده شدن تدریجی بر اثر مرور زمان و عوامل طبیعی است که بافت و رنگ سطح تغییر می کند، و پتینه کاری، هنر کهنه نمایش دادن اجسام و سطوح با کمک رنگ ها و تغییر بافت ها است.
«پتینه کاری هنر کهنه کردن اجسام و کارهای هنری با بهره گیری از رنگ و بافت و ایجاد نمایی کهنه و فرسوده شده یا اکسید شده است. در این هنر، با کمک رنگ های پوشاننده، روشن کننده، تیره کننده، و مات کننده، به اشیا حالتی فرسوده، خورده شده و کهنه داده می شود.» ( ویکیپدیا)
هنر پتینه کاری در طراحی داخلی
از هنر پتینه کاری که ریشه از کشور ایتالیا دارد در طراحی داخلی ساختمان های بیشتر کشورها از دیرباز، حتی در ایران استفاده می شده است.
برای افرادی که رنگ های ساده را برای ترمیم دیوارها و یا زیبایی را روشی تکراری می دانند و یا به دلایلی نمی خواهند کاغذ دیواری نصب کنند، استفاده از هنر پتینه کاری انتخابی عالیست.
هنرپتینه کاری فضا را خاص و برجسته می کند و با وسایل ساده ای میتوان آنرا اجرا کرد، به کمک رنگ ها و تکنیک های خاص خود زیبایی بصری ایجاد می کند و نظر بیننده را بهتر به خود جلب می کند.
هنر پتینه کاری به دلیل سادگی نسبی در اجرا و جذاب بودن طرفداران بسیاری دارد و حتی مشکل پسندان هم جذب این هنر می شوند. ابزار خاصی نیاز نیست و هنرمند با استفاده از مهارت و ابتکار خود با رنگ ها و مواد خاص به سطوح ظاهری برجسته و متفاوت می دهد و فضای داخلی را بسیار شیک می کند.
هنر پتینه کاری ایده خوبی برای بازسازی و طراحی جدید فضای داخلی است و دیگر نیازی به بازسازی پرهزینه نیست. زیبایی مسحور کننده هنر پتینه کاری او را جایگزینی خوب به جای کاغذ دیواری و رنگ کرده است و فضا را برای ساکنین دلپذیرتر می سازد.
برای دعوت از هنر پتینه کاری به فضای داخلی تنها راه اجرای آن روی سطوح دیوار و یا سقف نیست، بلکه می توان با نصب تابلوی پتینه کاری شده در نشیمن به فضا جلوه بهتری داد.
پتینه کاری برای چه سطوح و مکان هایی قابل اجراست؟
هنر پتینه کاری قابلیت اجرا بر روی بیشتر سطوح مانند، سطوح چوبی و فلزی را دارد.
به دلیل امکان اجرای این هنر بر روی بیشتر سطوح و استفاده از ایده های ناب و جدید علاوه بر دیوارها قابلیت اجرا بر روی سقف، درب ها، دیوارهای سرویس بهداشتی، شومینه و ستون ها را هم دارد.
بافت و نقوش سنگین هنر پتینه کاری اجازه اجرای آن در کل فضا را نمی دهد و احساس شلوغی ایجاد می کند و احساس آرامش را می گیرد. برای حفظ اثر بخشی آن و زیبایی خاصش در بخش هایی مشخص از آن استفاده می شود. اگر تنها دیوار است و یا قسمتی مشخص از فضا، میتوان از طرح های شلوغ استفاده کرد ولی اگر مقیاس بیشتری مد نظر هست باید طرح ساده تر باشد تا احساس انباشتگی ایجاد نکند.
برای جلوگیری از ایجاد شدن احساس شلوغی و انباشتگی طرح و رنگ های مناسب باید انتخاب گردد و بهتر است از طراحانی که آموزش طراحی داخلی دیده اند، مشورت گرفته شود.
هنر پتینه کاری همچنین قابلیت اجرا بر روی دیوارهای ترک خورده را داراست و قدرت پوشش دهی خوبی دارد، البته هزینه چون بالاست برای دیوار شاخص بیشتر استفاده می شود.
روش های اجرا هنر پتینه کاری در طراحی داخلی
پتینه کاری تکنیک ها و روش های مختلفی دارد، در اینجا مرسوم ترین روش ها برای زیباسازی و ترمیم دیوار را توضیح می دهیم:
هنرمندان پتینه کار در گذشته رنگ ها را با هم ترکیب می کردند تا به رنگ مورد نظرشان برسند و زمان و تخصص بیشتری نیاز بود ولی امروزه به کمک وجود رنگ های پتینه کاری و دکوراتیو، هم زمان اضافه کردن رنگ به پالت کمتر و هم اجرا ساده تر شده است.
پتینه کاری در گذشته در هدف ایجاد جلوه ای کلاسیک بود و از ورق های طلا بیشتر استفاده می شد؛ امروزه روش های جدیدتر وجود دارند و محدودیت رنگی و ابزاری دیگر دیده نمی شود، البته برای زیبایی بیشتر لازم است به هماهنگی با سایر عناصر محیط توجه شود.
- پتینه کاری با استفاده از اسفنج و پارچه: راحت ترین روش است و نیاز به مهارت و تخصص خاصی ندارد. ابتدا سطح رنگ آمیزی می شود و سپس الگو با اسفنج و یا پارچه آغشته به رنگ روی سطح ایجاد می شود.
- پتینه کاری با استفاده از ورق های زینتی: در این روش سطح باید با رنگ آکریلیک نقاشی شود. در ابتدا چسب روی سطح قرار می گیرد و سپس ورق تزئینی با دقت به سطح چسبانده می شود.
- رنگ برداری: رنگی رقیق بر سطح مورد نظر زده می شود و قبل از خشک شدن رنگ ها به گونه ای که بافت ایجاد شود برداشته می شود
این هنر به خصوص در طراحی داخلی ساختمان بسیار کاربردی است و طراحان داخلی می تواننید علاوه بر آموزش طراحی داخلی، دوره پتینه هم بگذرانند تا با بهره بردن از آن بینندگان را مجذوب کنند و احساسی دلپزیر در فضا ایجاد کنند.
مزایا استفاده از پتینه کاری
- تنوع بیشتری نسبت به رنگ های ساده و بافت های تکراری دارد.
- دوام بالایی نسبت به کاغذهای دیواری دارد.
- نسبت به رنگ های روغنی و پلاستیکی ماندگاری و تنوع بالاتری دارد.
- دیرتر از رنگ های ساده و نقاشی دیواری کثیف می شود.
- گرد و غبار را کمتر نشان می دهد.
- در صورت آسیب، نیاز به طراحی مجدد نیست و همان بخش ترمیم می شود.
- اشکال و طرح های مبتکرانه و زیبا هستند.
- بافت های ریز و درشت، زیاد و کم ایجاد شده جذابیت بالایی برای فضا به همراه دارند.
- قابلیت اجرا روی بیشتر سطوح را دارد.
- ترک و موج های دیوار را به خوبی می پوشاند.
- پتینه می تواند به عنوان عایق صدا و عایق رطوبت عمل کند.
- جلوه بسیاری که به همراه دارد موجب می شود هزینه های دیگری برای تغییر طراحی دکوراسیون داخلی سایر بخش ها نیاز نباشد.
- در اندازه ها و ابعاد مختلف قابل اجرا است.
معایب استفاده از پتینه کاری
- هزینه بالاتری نسبت به کاغذ دیواری یا کاشی کاری دارد.
- قابلیت جایگزینی هست ولی هزینه بالاست.
- ممکن هست قسمتی کنده شود و نیاز به ترمیم باشد.
- برخی از انواع پتینه کاری قابل شست و شوی نیستند.
- تنها برای فضای داخلی مناسب هست چون باران به آن آسیب می زند.
سخن آخر
هنر پتینه کاری موجب متمایز شدن فضا می شود. اگر از هنر در طراحی داخلی استفاده نشود ساکنین احساس خستگی و کسالت خواهند داشت؛ با بهره گیری از هنر پتینه کاری می توان سطوح ساده و بی روح را تبدیل به اثری هنری کرد.
اگر به دنیای گسترده و زیبای رنگ ها و بافت ها علاقه دارید و می خواهید طراحی خاصی برای فضای داخلی داشته باشید تا مورد تحسین دوستان و آشنایان خود قرار گیرد؛ پیشنهاد من به شما شرکت در دوره های آموزش طراحی داخلی آموزشگاه طرحستان است.