طراحی لباس را چگونه و از کجا یاد بگیریم؟
انسانها به دلیل روحیه کمال گرایی و اشرف مخلوقات بودن، همواره به دنبال بهترین و زیباترین چیزها هستند که لباس هم از این قائده مسثنی نیست. بی شک همه ما دوست داریم که جوری که میخواهیم و طبق سلیقه مان لباس بپوشیم. از این رو طراحی لباس و برندهای لباس، کفش و اکسسوریهای مختلف به ما یاری میرسانند تا با توجه به سلیقه و علایق خودمان لباس بپوشیم. پس در ادامه با ما همراه باشید چرا که میخواهیم درمورد طراحی لباس با شما به بحث و گفتگو بپدازیم.
طراحی لباس
طراحی لباس یک اثری هنری خلق میشود که با دست یک هنرمند روی پارچههای مختلف و زیبا خلق میشود. تا حالا از خودتان پرسیدهاید که هدف از طراحی لباسهای مختلف و وجود بی شماری از برندهای مختلف در سراسر دنیا چیست ؟ در جواب این سوال باید بگویم که این برندها جهت تامین نیاز سلایق و علایق مختلف و همچنین جهت طراحی لباسهایی که با ویژگی اندام و شکل ظاهری آنها پدید آمده اند.
طراح لباس کیست ؟
طراح لباس یه شخصی گفته میشود که با الهام از هنر نقاشی و تکنیکهای دوخت و دوز یک اثر هنری روی پارچه خلق میکند. او همچنین از عناصر طبیعت همچون فرهنگی، اجتماعی و مفاهیم انتزاعی ایده گرفته و طراحی میکند.
مراحل کار یک طراح لباس به چه ترتیب است ؟
1- در مرحله اول به بررسی نیاز و سلیقه مشتری میپردازند.
2- در قدم بعدی با بهره گرفتن از دانش و هنری که دارد، به طراحی لباس مورد نظرش میپردازد.
3- در قدم سوم با توجه به شناختی که از پارچههای گوناگون دارد، طرح پارچه را سنجیده و بهترین نوع پارچه را انتخاب میکند.
4- در مرحله بعدی با استفاده از علم مولاژ الگوهای اصلی طراح را میکشد.
5- و اما در مرحله آخر که مرحله اجرایی محسوب میشود، الگو اصلی را به خیاط میسپارد که البته لازم بر ذکر است که ممکن است خود طراح هم این کار را انجام دهد.
طراحی لباس چه بخشهایی دارد؟
این هنر به طور کلی به دسته عمده به کار تقسیم میشود که شامل :
– دوخت سفارشی یا اوت کوتور ( تولید انحصاری)
کلمه اوت کوتور اصطلاحا از دو کلمه اوت که به معنی بالا و کوتور به معنی دوخت و دوز تشکیل شده است. این دو کلمه که جمله دوخت سطح بالا را تشکیل میدهند همانطور که از نامش مشخص است این نوع طراحی سفارشی بوده و برای اشخاص خاصی همچون هنرمندان، سیاستمداران و افراد مشهور یا محبوب دوخته میشود. البته این نوع طراحی برای استفاده افراد دیگر ممنوع نمیباشد و هر فردی که تمایل به پوشیدن لباس شخصی خودش باشد هم میتواند از این نوع طراحی خرید کند.
طراحانی که در این بخش مشغول به کار هستند، لباسها را کاملا متناسب با سایز و اندام فرد مورد نظر طراحی میکنند. این لباسها برچسب قیمت ندارد زیرا مشتریانی که به سراغ این نوع طراحیها میروند، بی شک قیمت برایشان چندان اهمیتی ندارد.
لازم به ذکر است که در عرصه مد و فشن، سالانه با شروع فصل جدید مد ( که در ماههای ژانویه ژویه شروع میشود) حداقل 50 نوع طراحی لباس که شامل لباسهای روز و شب میشود، برای مشتریهای خاص به نمایش گذاشته شده و به فروش میرسد.
– پوشاک آماده یا ماشینی
در این نوع طراحی با بهره گرفتن از سایزهای استاندارد برای تولید انبوه لباس طراحی میشود. این نوع لباسها همانطور که از نامشان مشخص است برای استفاده عموم تولید میشود که شامل همان لباسهایی میشود که از فروشگاهها و مزونها خریداری میکنید. این لباس به طور شخصی برای شما دوخته نشده و ممکن است آن را تن افراد زیادی مشاهده کنید. البته فراموش نکنید که این امر به معنای بی ارزش بودن شما نمیباشد. این نوع طراحیها به رقم آنکه به طور استاندارد دوخته میشوند در نتیجه نیازی به پرو و تغییرات اساسی هم ندارند. در دوخت لباسهای استاندارد، ماشین آلات و دوخت و تکنیکهای دوخت و تولید سریع استفاده میشود. همانطور که حدس میزنید این لباسها به دلیل سفارشی نوبدن قیمت مناسبتر و پایینتری دارند.
البته استثنا هم وجود دارد به عنوان مثال برند جهانی بر اند باتر با عرضه محدودی که در پوشاک دارد اما با این وجود در در عرصه مد و طراحی در دسته طراحی پوشاک آماده قرار میگیرند.
بخش طراحی پوشاک از دو دسته تشکیل شده است که شامل :
1- طراحی
2- تولید انبوه
که بخش اول نسبت به بخش دوم کیفیت بهتری داشته و برای تبلیغ هم از بخش دوم استفاده میشود.
عناصر فرآیند طراحی لباس
– جنس پارچه
طراحان لباس معمولا متناسب با نوع طرح و نیاز، احساس و علایق مشتری جنس پارچه را انتخاب میکنند. علاوه بر این دو عامل فصل و شرایط آب و هوایی هم در انتخاب جنس پارچه تاثیر بسزایی دارند.
– چاپ پارچه
در مرحله دوم طرح پارچه انتخاب میشود. در این بخش هم فصلها در رنگ و تم پارچه نقش مهمی دارند. در فصلهای تابستان و بهار از رنگهای روشن استفاده میشود و در زمستان از پارچههای رنگ تیره برای دوخت به کار برده میشود.
– طراحی و تزئینات لباس
این بخش مخصوص لباسهای محدودی مانند لباس عروس یا لباسهای شب و مجسلی میباشد. این تزئینات شامل گلدوزی، سنگ دوزی، مهره دوزی و … هستند.
– الگو
الگو پایه و اساس شکل گیری لباس محسوب میشود. الگو مانند قطعات یک پازل است که با قرار گرفتن در کنار هم لباس را تشکیل میدهند. به همین دلیل در طراحی لباس مسلط و بودن حرفه ای بودن در الگو هم ضروری است.
– اندازه گیری
طراحی یک الگو در صورتی بی نقص است که اندازه گیری آن دقیق باشد. به همین خاطر اندازه گیری در طراحی لباس از اهمیت خاصی برخوردار است.
– تحقیق در زمینه مد
یک شخص به عنوان یک طراح مد حرفه ای ضروری است که اطلاعات به روزی از عرصه مد و لباس داشته باشد. زیرا این حرفه به گونه ای است که در هر ثانیه در حال نوآوری و تغییر شکل است به همین دلیل تحقیق و مطالعه مقالههای به روز نیز یکی از عناصر مهم در فرآیند طراحی لباس به حساب میآید.
جمع بندی
این حرفه همانطور که شیرین و دلنشین به نظر میایید سختیهای خودش هم دارد پس حتما پیش از ورود به این عرصه حتما با یک مشاور تحصیلی صحبت کرده و اطلاعات کافی را در خصوص این رشته کسب کنید. امیدوارم این مقاله برایتان مفید واقع شده باشد.