آشنایی با انواع نورپردازی در دکوراسیون داخلی
نورپردازی به عنوان یکی از مهمترین المانها در دکوراسیون داخلی به شمار میرود. منظور از نورپردازی در دکوراسیون داخلی استفاده صحیح از منابع نور است تا فضایی جذاب و آرامشبخش خلق شود.
در صورتی که برای نورپردازی در دکوراسیون داخلی از ایدههای جدید و مدرن استفاده کنید، قطعاً محیط زندگی و یا کار شما متفاوتتر خواهد بود. نورپردازی یک فضا رابطه مستقیمی با احساسات افراد در آن محیط دارد. با ما همراه باشید تا در این مقاله پیرامون انواع نورپردازی و اهمیت آن در دکوراسیون داخلی اطلاعاتی را در اختیارتان قرار دهیم.
انواع نورپردازی در دکوراسیون داخلی
اگر چه نحوه نورپردازی در دکوراسیون داخلی تاثیر زیادی در زیبایی محیط دارد، اما در صورتی که بیش از حد مجاز از منبع نور استفاده شود طراحی محیط شلوغ به نظر خواهد رسید. با توجه به اهمیت نورپردازی در ساختمان آشنایی با انواع آن میتواند جذاب و کاربردی باشد.
انواع نورپردازی در معماری داخلی به شرح زیر است.
۱)نورپردازی طبیعی:
یکی از عواملی که سبب زیبایی منزل شما میشود استفاده از نور طبیعی است.
پنجرههای نورگیر سبب ورود نور خورشید به محیط شده و زیبایی فضا را دوچندان خواهد کرد. این نوع نورپردازی جهت افزایش انگیزه و درمان افسردگی نیز بسیار موثر است.
بیشتر بخوانید: طراحی داخلی به سبک ایرانی
۲) نورپردازی مصنوعی:
قطعاً تکیه کردن به نور خورشید به عنوان یک منبع دائمی برای نورپردازی امکانپذیر نیست.
از همین رو استفاده از چراغها و لوسترهای گوناگون در طراحی داخلی ضرورت دارد. نورپردازی مصنوعی به مدلهای مختلفی تقسیم میشود که عبارتند از:
- نورپردازی عمومی یا فراگیر: در نورپردازی عمومی همانطور که از نام آن مشخص است، نور به صورت کاملاً یکسان در محیط پراکنده میشود. استفاده از این نوع نورپردازی در دکوراسیون داخلی سبب بهبود درخشش و جلوه کلی فضا خواهد شد. به منظور پخش نور به صورت کاملاً یکسان و انجام فعالیتهای گوناگون با سطح ایمنی بالا از این نوع نورپردازی استفاده میکنند. معمولاً در نورپردازی فراگیر لامپهای توکار سقفی، لامپ یا لوستر آویزان، دیوارکوب و غیره را به کار خواهند برد.
- نورپردازی تاکیدی یا نقطهای: نورپردازی نقطهای شامل نورهایی متمرکز است که چشمها را به سمت یک هدف خاص هدایت میکنند. این نوع نورپردازی داخل ساختمان سبب ایجاد فضایی فریبنده میشود که میزان تاثیرگذاری و اهمیت یک نقطه خاص را تداعی خواهند کرد. نور تاکیدی برای نمایش قفسه کتاب، قسمتی از مبلمان، کلکسیون و غیره مورد استفاده قرار میگیرد. چراغهای دیوارکوب بهترین گزینه برای نورپردازی نقطهای هستند.
- نورپردازی دکوراتیو یا تزیینی: این مدل نورپردازی دارای جنبه هنری میباشد.
در واقع شما در این نوع نورپردازی میتوانید با استفاده از منبع نور یک اثر هنری جذاب را خلق نمایید. نور شمع، نور مخفی سقف و منابع نوری که به عنوان یک اثر هنری محسوب میشوند، در گروه نورپردازی دکوراتیو قرار میگیرند.
- نورپردازی وظیفهای: نورپردازی وظیفهای نسبت به مدل عمومی کوچکتر و متمرکزتر بوده و میبایست در بخشهایی که تمرکز و تفکر میکنید، مورد استفاده قرار دهید. نورپردازی وظیفه، مغز شما را به صورت کاملاً طبیعی تحریک میکند.
۳) نورپردازی هوشمند:
یکی از موارد بسیار مهم در انواع نورپردازی منزل صرفهجویی در میزان مصرف برق است. استفاده از سیستم هوشمند در نورپردازی سبب محقق شدن این هدف میشود.
نورپردازی هوشمند بدین صورت است که ساکنین با نصب اپلیکیشنی مخصوص روی گوشی و یا لپتاپ خود میتوانند از راه دور نیز روشنایی ساختمان را به راحتی کنترل کنند.
این نوع نورپردازی در دکوراسیون داخلی تلفیقی از هنر و فناوری بوده و به عنوان جدیدترین روش نورپردازی در تمام نقاط جهان محسوب میشود.
اهمیت نورپردازی در دکوراسیون داخلی
نور بخش مهمی از زندگی انسان را تشکیل خواهد داد. از آنجایی که نیمی از هر شبانهروز تاریک است، سبب گردیده که اهمیت نور در زندگی ما بیشتر شود. معماران داخلی از گذشتههای دور به نورپردازی در دکوراسیون داخلی توجه خاصی داشتند.
زمانی که برق و چراغ هنوز روی کار نیامده بود، معماران به منظور ایجاد جلوهای جذاب در محیط از شیشههای رنگی تحت عنوان ارسی و یا پنجرههای بزرگ استفاده میکردند. این امر سبب انعکاس نور خورشید با رنگی بسیار جذاب به محیط میشد.
با گذشت زمان چراغها به یک المان مهم در دکوراسیون داخلی تبدیل شدند. شما امروزه میتوانید انواع نورپردازی سقف، دیوار و حتی کف ساختمان را مشاهده کنید. انتخاب رنگ مناسب در نورپردازی حائز اهمیت است، زیرا میتواند سبب جذب و یا دفع توجه مخاطبان شود.
بیشتر بخوانید: نورپردازی در تری دی مکس
روشهای نورپردازی در دکوراسیون داخلی
امروزه روشهای گوناگونی جهت نورپردازی در دکوراسیون داخلی مورد استفاده قرار میگیرد، زیرا تحولات زیادی در صنعت نوردهی و هدایت نور ایجاد گردیده است. انواع روشهای نورپردازی در دکوراسیون داخلی به شرح زیر است.
۱)نورپردازی مدرن:
یکی از جذابترین المانهای معماری مدرن نورپردازی میباشد که با استفاده از ابزارهایی کاملاً پیشرفته انجام میگردد. هزینه نورپردازی مدرن اندک است، زیرا از لامپهایی کم مصرف استفاده میشود. برخی از پرطرفدارترین نورپردازیهای مدرن عبارتند از:
- نورپردازی با چراغ خطی:
در این نوع نورپردازی از لامپهای اس ام دی و ال ای دی استفاده میشود که یک خط را ایجاد میکنند و یک منبع فوقالعاده برای روشنایی دکوراسیون داخلی و نمای ساختمان هستند.
طول عمر نورپردازی با چراغ خطی نسبت به سایر نمونهها بیشتر است و به همین علت برای انواع محیطها با ابعاد گوناگون به کار برده میشود.
- سقف کشسان: سقف کشسان به عنوان یکی دیگر از نورپردازیهای مدرن به شمار میرود که میتواند جلوهای از طبیعت را در سقف منزل شما ایجاد کند.
در پشت این سقف لامپهای ال ای دی یا چراغهای خطی قرار داده میشود.
- چراغ اسپات لایت: این چراغ تحت عنوان نور نقطهای نیز خوانده میشود که روی یک نقطه متمرکز خواهد شد. بیشترین میزان کاربرد این چراغ در فروشگاهها، نمایشگاهها، موزهها و غیره میباشد. چراغ اسپات لایت مدلهای مختلفی دارد که بر اساس نوع تابش نوری که دارند، میتوان آنها را به دو گروه همگرا و واگرا تقسیم کرد.
- چراغ دانلایت: چراغ دانلایت دایرهای شکل بوده و در سقف قرار داده میشود. چراغهای دانلایت انواع مختلفی دارند که از لحاظ میزان نوردهی و نوع لامپ با یکدیگر متفاوت هستند.
- چراغ ریلی: این چراغها روی یک ریل سوار شده و در سقف متصل میشوند. چراغ ریلی از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه است و امکان نورپردازی در زوایای گوناگون یک محیط را برای شما فراهم خواهد کرد.
- چراغ مولتی ترک: نورپردازی مولتی ترک به عنوان یک سیستم کاملاً منعطف محسوب میشود که از چند چراغ گوناگون از جمله ریلی، مگنتی و غیره تشکیل میگردد. امکان تنظیم زاویه تابش نور از ویژگیهای چراغ مولتی ترک است.
بیشتر بخوانید: طراحی داخلی مدرن
۲) نورپردازی کلاسیک (لوستر):
اگر چه در حال حاضر بسیاری از افراد به نورپردازی مدرن روی آوردهاند، اما بسیاری از افراد نیز به سبک کلاسیک علاقمند هستند. نورپردازی در دکوراسیون داخلی از نوع کلاسیک روشنایی گستردهای دارد. امروزه تنها چیزی که از نورپردازی کلاسیک باقی مانده است، دیوارکوب و لوستر آویز سقفی میباشد. انواع نورپردازی کلاسیک عبارتند از:
- لوستر سقفی: لوسترها در ابعاد و اشکال گوناگونی تولید میشوند و بسیار جذاب هستند. با توجه به فضایی که در اختیار دارید میتوانید بهترین لوستر را انتخاب کنید.
معمولاً از لوستر سقفی در آشپزخانه، سالن نشیمن و پذیرایی استفاده میگردد.
نورپردازی در دکوراسیون داخلی با استفاده از لوستر سقفی سبب اثربخشی و جلوه محیط خواهد شد.
- لوستر دیواری: لوستر دیواری که تحت عنوان دیوارکوب نیز شناخته میشود، سبب جلوهگری بخشی از محیط میشود. به عنوان مثال جهت جلوهگری یک لوازم تزیینی یا تابلو خاص میتوانید آن را زیر لوستر دیواری قرار دهید.
از آنجایی که لوسترها حتی در صورت خاموش بودن نیز در زیبایی محیط نقش بسیار مهمی دارند، باید در هنگام انتخاب آنها بسیار دقت کنید.
بیشتر بخوانید: نکات کاربردی در طراحی منزل
تاثیر نورپردازی بر دکوراسیون داخلی
در بخش پایانی به تاثیر نورپردازی در دکوراسیون داخلی خواهیم پرداخت. به طور کلی نورپردازی به ۴ طریق روی طراحی داخلی یک محیط تاثیر میگذارد که شامل موارد زیر میشود.
- مدیریت رنگ: رنگها در خلق و خوی افراد نقش بسیار مهمی دارند، بنابراین یک نورپردازی مناسب در دکوراسیون داخلی میتواند سبب آرامش شما و اعضای خانواده شود.
- نورپردازی جهتدار: شما با استفاده از نورپردازی میتوانید میزان نور محیط را کنترل کنید. به عنوان مثال چراغهای خطی برای نورپردازی موضعی در محیطهای بزرگ مورد استفاده قرار خواهند گرفت. همچنین به منظور ایجاد برجستگی در قسمتهای خاصی از خانه میتوانید از نورپردازی نقطهای استفاده نمایید.
- فضاسازی: نورپردازی در فضاسازی و حجمدهی محیط نقش بسیار مهمی دارد. به عنوان مثال اگر از لامپهای کنجی استفاده کنید فضا بزرگتر به نظر خواهد رسید.
- اتمسفر فضا: نورپردازی یک عامل مهم در اتمسفر فضا است و این امر بدین معنی است که برای ایجاد محیطی شاد باید از رنگهای شاد و گرم استفاده کنید.
برای ایجاد محیطی آرامشبخش به نورپردازیهای نیمه سرد احتیاج خواهید داشت. بنابراین در انتخاب رنگ نورپردازی کاملاً دقت کنید.
نتیجهگیری
نورپردازی در دکوراسیون داخلی نقش بسیار مهمی دارد، زیرا میتواند سبب جلب توجه افراد شود. نورپردازی در دکوراسیون داخلی مدلهای گوناگونی دارد که در این مطلب به طور کامل بیان نمودیم.
دوره آموزش دکوراسیون داخلی در آموزشگاه طرحستان برگزار میشود که در این دوره اصول نورپردازی نیز به طور کامل به هنرجویان آموزش داده خواهد شد. آموزشگاه طرحستان پس از پایان دوره مدرک کاملا معتبری را به هنرجویان اعطا خواهد کرد. برای کسب اطلاعات بیشتر پیرامون نحوه برگزاری این دوره میتوانید با کارشناسان ما تماس بگیرید.
سوالات متداول
- انواع نورپردازی در دکوراسیون داخلی را نام ببرید؟ طبیعی، مصنوعی و هوشمند
- عملکرد نورپردازی هوشمند به چه صورت است؟ در این نوع نورپردازی شما اپلیکیشن خاصی را روی گوشی و لپتاپ خود نصب کرده و از طریق آن میتوانید روشنایی محیط را کنترل کنید.