وینیتینگ در عکاسی چیست و چه کاربردی دارد؟
یکی از تکنیکهای جذاب عکاسی که در آن توجه شما از حاشیه دور شده و به مرکز معطوف میگردد، وینیت یا وینیتینگ در عکاسی است. به عنوان مثال عکس یک پسر بچه در یک باغ را تصور کنید که با استفاده از تکنیک وینیت، گلها و گیاهان موجود در تصویر تیره میشوند تا شما بتوانید پسر بچه را کاملاً پررنگ و با وضوح تماشا کنید.
تکنیک وینیت میتواند یک مرز تاریک را در لبههای عکس ایجاد نماید تا توجه شما به سوژه اصلی جلب گردد. ساخت وینیتینگ به صورت طبیعی و با استفاده از ابزارهایی همچون لایت روم و فتوشاپ انجام میشود.
اگر مایل به کسب اطلاعات بیشتر پیرامون وینیتینگ در عکاسی هستید تا پایان با ما همراه باشید.
مفهوم وینیت در عکاسی
وینیت یا وینیتینگ اصطلاحی است که در عکاسی مورد استفاده قرار میگیرد که در آن با تیره کردن حاشیههای اطراف تصویر، تمرکز شما روی سوژه اصلی افزایش مییابد. معمولا در عکسهای پرتره از این تکنیک به وفور استفاده میشود. هنگامی که حاشیههای تصویر تیره شود توجه بیننده به سوژه جلب خواهد شد. رنگها در این تکنیک نقش چندانی ندارند و به عبارتی خلوص رنگی از بین خواهد رفت.
وینیتینگ انواع گوناگونی دارد و تشخیص بهترین نوع وینیت برای عکس مورد نظر از اهمیت زیادی برخوردار میباشد. به طور کلی تمامی تصاویر با یک نوع وینیت همخوانی ندارند. در صورتی که دوربین خود را در فاصله کانونی کوتاهی قرار دهید، وینیتینگ ساخته خواهد شد.
انواع وینیتینگ
وینیتینگ در عکاسی انواع گوناگونی دارد. برخی از نمونههای این تکنیک کاملاً طبیعی بوده و به دلیل برخورد نور به لنز دوربین شکل میگیرد.
برخی دیگر از نمونههای وینیت با استفاده از لوازم عکاسی و به صورت مصنوعی تولید خواهد شد.
گروهی دیگر از افراد نیز به منظور استفاده از این تکنیک از نرم افزارهایی همچون فتوشاپ کمک میگیرند. انواع روشهای وینیتینگ به شرح زیر است.
-
وینیت پیکسلی:
وینیت پیکسلی به عنوان یکی از نمونههای وینیتینگ محسوب میشود. بیشترین میزان کاربرد وینیت پیکسلی در دوربینهای دیجیتالی است، زیرا این دوربینها به لنز خمیده و سنسور مستطیلی و مسطح مجهز هستند.
این روش بدین صورت است که نور در گوشهها و مرکز با زاویه ۹۰ درجه به پیکسل سنسور برخورد میکند و سبب میگردد که میزان نور در حاشیههای تصویر نسبت به مرکز آن کمتر باشد.
با این روش پیکسل ساخته خواهد شد. لازم به ذکر است که با زیاد شدن فاصله کانونی لنز امکان حذف وینیتینگ پیکسل وجود ندارد.
-
وینیت مصنوعی:
یکی دیگر از انواع وینیتینگ در عکاسی وینیت مصنوعی است. این تکنیک با استفاده از ابزارهایی همچون فتوشاپ، لایت روم و یا فیلترهای مصنوعی انجام میشود. با استفاده از برخی قابلیتهای فتوشاپ، امکان ساخت وینیتهای روشن و یا تیره برای شما فراهم خواهد شد. در وهله اول لنز دوربین خود را تنظیم نموده و سپس فیلترهای گوناگون را امتحان کنید تا در نهایت وینیت مورد نظر خود را بیابید.
-
وینیت مکانیکی:
اگر چیزی سبب مسدود شدن عبور پرتوهای نور از دوربین شود، وینیت مکانیکی اتفاق میافتد. این موانع میتواند ناشی از لوازم جانبی همچون فیلتر، نگهدارنده فیلتر یا هودهای لنز و همچنین تنظیم ضعیف دوربین باشد. در صورتی که لوازم جانبی و سیستم نوری با یکدیگر مطابقت داشته باشند از ایجاد وینیت مکانیکی جلوگیری خواهد شد.
-
وینیت سفید و تیره:
یکی دیگر از تکنیکهای وینیتینگ در عکاسی وینیت سفید است.
در این روش با استفاده از رنگ سفید لبههای عکسها را محو میکنند.
استفاده از این روش سبب ساخت عکسی رویایی خواهد شد، زیرا المانهای اطراف تصویر محو شده و سوژه اصلی پررنگ به نظر میرسد. بیشترین میزان کاربرد وینیت سفید در فضاهای شاد و عکسهای عروسی است.
برعکس در وینیت تیره از رنگ سیاه برای برجسته کردن سوژه استفاده میشود. تکنیک وینیت سیاه سبب افزوده شدن حس درام به عکس خواهد شد.
معمولاً در عکاسی پرتره از این تکنیک استفاده میشود و تماشای عکس خاطرات نوستالژی را برایتان یادآوری میکند.
-
وینیت نامحسوس:
در وینیت نامحسوس با استفاده از روشی کاملاً ظریف و بدون سیاه کردن حاشیه، توجه مخاطب به سوژه اصلی جلب میشود.
کاربردها و ویژگیهای وینیت در عکاسی
به عنوان یکی از مهمترین کاربردهای وینیت در عکاسی میتوان به برجسته کردن قطعات ادبی، شعر و داستان اشاره کرد، زیرا با احساسات و عواطف انسانها سر و کار دارد.
در واقع این تکنیک سبب برانگیختن احساسات شما در قطعات ادبی میشود.
همانطور که میدانید عکسها برای بررسی و شرح شخصیتها و همچنین به منظور بیان مفاهیم خاصی مورد استفاده قرار میگیرند. در این هنگام نویسندگان به منظور جلب توجه مخاطبان روی سوژه از تکنیک وینیتینگ در عکاسی استفاده خواهند کرد.
در چه تصاویری از وینیتینگ استفاده کنیم؟
همانطور که پیشتر نیز بیان نمودیم، معمولا تکنیک وینیت در عکسهای پرتره به وفور مورد استفاده قرار میگیرد و ظاهر عکسها را قدیمی و نوستالژی میکند. معمولاً در عکسهایی که پس زمینه شلوغی دارند از این تکنیک استفاده خواهد شد.
به منظور عمق دادن به عکسهای بیروح و احساسی کردن آنها نیز وینیت را به کار میبرند. شما میتوانید این تکنیک را در عکسهای پانورامایی نیز مشاهده نمایید.
نکات مهم استفاده از وینیتینگ در عکاسی
پیش از استفاده از تکنیک وینیتینگ در عکاسی لازم است که سوژه و فضای اطراف آن را آماده کنید. برخی از نکاتی که به شما کمک خواهند کرد تا بتوانید به خوبی از تکنیک وینیت استفاده کنید عبارتند از:
- عمق ایجاد نمایید.
- سوژه مورد نظر خود را در مقابل یک منبع نور قدرتمند قرار دهید.
- در عکس خود از اجسام رنگارنگ، براق و یا بافتنی استفاده کنید.
- اشیائی را اطراف سوژه قرار دهید.
- به منظور برجسته کردن سوژه از رنگ استفاده نمایید.
جمعبندی
وینیتینگ در عکاسی یکی از تکنیکهایی است که با محو کردن اطراف عکس توجه مخاطب را به سوژه اصلی جلب میکند. وینیت انواع گوناگونی دارد که عکاسان با توجه به انتظارات خود از یک عکس از آنها استفاده خواهند کرد.
دوره عکاسی در آموزشگاه طرحستان برگزار میشود که در این دوره مباحث گوناگونی آموزش داده خواهد شد. در این دوره علاوه بر وینیت، به مفاهیمی همچون مویر در عکاسی و الیاسینگ در عکاسی نیز پرداخته میشود. به منظور کسب اطلاعات بیشتر جهت ثبتنام در این دوره میتوانید با کارشناسان طرحستان تماس بگیرید.