آشنایی با انواع سبک های معماری
معماری به عنوان یک هنر خارق العاده ی کشف شده توسط بشر محسوب میشود. انسان ها توسط معماری توانسته اند عقاید شخصی، عقاید فرهنگی، بومی و بسیاری از موارد دیگر را ابراز کنند. هرکدام از انواع معماری ها با گذشت زمان به یک سبک تبدیل شدند و برای خود در دنیای بزرگ معماری جا باز کردند. اکثر معماران جهانی در 100سال اخیر سبک های مختلف معماری را امتحان کردند اما در نهایت به این سمت رفتند که معماری سنتی را با معماری مدرن تلفیق کنند که در نهایت آتار بسیار زیبایی را خلق کردند.
سبک های مختلف معماری چیست؟
سبک کلاسیک
این سبک را به عنوان مادر تمام سبک های معماری میشناسند زیرا علاوه بر داشتن ظاهر زیبا و باوقار، شکوه و عظمت دارد که در کنار تناسبات آن سرآغازی برای شکل گیری بقیه سبک ها بوده است. در کشورهای یونان و ایتالیا میتوان آثار به جا مانده از این سبک را مشاهده کرد که پیدایش این سبک به سالهای 850قبل از مسیح _476بعد از میلاد مسیح برمیگردد.
ویژگیهای سبک کلاسیک چیست؟
داشتن متعلقات زینتی، کنگره دار بودن ستون ها و جداره ها، ساختمان های بزرگ، داشتن کنده کاری های دستی، القای حس شکوه و عظمت هنگام نگاه کردن به آنها آمفی تئاتر کولوسئوم در رمعبد پانتئون در رم ساختمان آکروپولیس در آتن از نمونه سبک های کلاسیک هستند.
سبک روم شرقی
از سال 330 میلادی تا 1453 میلادی این طرح بسیار مورد استقبال قرار میگرفت. سبک معماری روم شرقی طرفداران زیادی دارد این معماری به معماری بیزانتین یا معماری بیزانس معروف است. در گنبد ها و جزئیات تجملی از این سبک معماری استفاده شده است. این معماری مخاطب را با گنبد های فراوان و استفاده از موزائیک های براق شگفت زده میکند. قصرهای سلطنتی با شکوه از این سبک معماری استفاده میکنند. سقف ها، ستون های بلند، تعداد زیادی گنبد از ویژگیهای این سبک است.
کلیساها و مساجد زیادی در آثار تاریخی و معماری استانبول بر اساس این سبک ساخته شده اند.
ویژگیهای سبک معماری بیزانس چیست؟
داشتن گنبدهای فراوان، تجملات فراوان، ستون های بلند از ویژگیهای به کار رفته در معماری روم شرقی است.
مسجد ایا صوفیه در ترکیه، کلیسای جامع سنت مارکو در ایتالیا، کلیسای سکره کور در پاریس از نمونه های این طرح هستند.
سبک معماری رومانسک:
این سبک از معماری در بازه زمانی 900_1200میلادی رواج داشت. این سبک از معماری یکی دیگر از سبکهای شناخته شده و شاخص است. داشتن ستون های ضخیم دز کنار بدنه گرد و دایره ای شکل این سبک از معماری را از بقیه سبک ها جدا میکند.
این سبک معماری رومی به قرون وسطا برمیگردد یعنی ساده، سنگین و بسیار بزرگ بوده اند. هر ساختمانی که ساخته میشد دیوارهای ضخیم و سنگین داشتو درنتیجه کل ساختمان سنگین میشد. در این سبک برخلاف دیوار های قطور، تعداد پنجره های به کار رفته در آن بسیار کم بود و پنجره ها نیز بسیار کوچک بود. تزئینات داخلی آن زیگزاگی و لوزی بود.
ویژگیهای سبک معماری رومانسک چیست؟
ستون های ضخیم و قطور، بدنه گرد و دایره ای از ویژگیهای سبک معماری رومانسک هستند.
کلیسای جامع دورهام در انگلستان _برج پیزا در ایتالیا _اکثر ساختمان های شهر سن جیمینیانو ایتالیا از نمونه های این سبک هستند.
سبک معماری گوتیک:
این سبک که نتیجه دستاوردهای اروپاییان است یک پیشرفت بزرگ در دنیای معماری محسوب میشود. ساختمان هایی که طبق این طرح ساخته میشوند بلندتر و سبک تر بوده و خودنمایی بیشتری داشتند. مشخصه های این سبک معماری داشتن طاق های نوک تیز است که بیشتر برای ساخت کلیساها از آن استفاده میشده است. این سبک در حدفاصل اواسط قرن 18تا20میلادی طرفداران زیادی داشته است.
ویژگیهای سبک معماری گوتیک چیست؟
داشتن ستون های فرعی باریک، مناره های مارپیچ، ستون های اصلی قوسی از ویژگیهای سبک معماری گوتیک است.
کلیسای وست مینستر لندن، کلیسادی نوتردام پاریس، کلیسای جامع کلن آلمان از نمونه های این سبک هستند.
سبک معماری رنسانس
این سبک بین سالهای 1400تا 1700میلادی در اروپا طرفداران زیادی داشته است. این سبک از معماری اصلاحات ظاهری زیادی به پا کرد به همین دلیل معروف است. این سبک تناسب های معماری را حفظ کرد اما باعث زیبا تر دیده شدن ساختمان ها شد. این سبک را نسخه پیشرفته معماری کلاسیک می دانند که زیبایی بیشتری دارد.
ویژگیهای سبک معماری رنسانس چیست؟
داشتن ستون ها و شمایلی مانند معماری کلاسیک در قسمت سنگ فرش ها و گنبد ها تفاوت هایی با معماری کلاسیک دارد. کلیسای سن پیتر در رم، موزه لوور پاریس، کلیسای جامع فلورانس، کلیسای جامع میلان از نمونه های این سبک هستند.
سبک معماری باروک
این سبک از معماری جنبه های ظاهری و تزئینات زیادی دارد. این سبک در سالهای 1600تا 1750میلادی رواج داشت اما در قرن 19میلادی به اوج خود رسید و به خاطر داشتن تزئینات زیاد چشم ها را به سمت خود خیره میکردند.
ویژگیهای سبک معماری باروک
نورپردازی های نمایشی، تزئینات متعدد، نقاشی های روی سقف از جمله ویژگیهای این سبک به شمار میروند.
کلیسای جامع سنت پل لندن، فواره تروی در رم، کاخ ورسای فرانسه از نمونه های این سبک هستند.
سبک معماری نئو کلاسیک
در بین سالهای 1600تا 1750میلادی این سبک بسیار رواج داشت. سبکی که با معماری باروک هم دوره شد اما به خاطر افراط در آن پس از مدتی کنار زده شد. این سبک از معماری یونان و رم پیروی میکرد و تفاوت آن با معماری رنسانس تنها حفظ کردن عناصر معماری کلاسیک، تناسبات و قوانین بود.
ویژگیهای سبک معماری نئو کلاسیک چیست؟
ساختمانهایی مشابه سبک معماری کلاسیک اما با ظاهری نوتر از ویژگیهای این سبک بود.
کاخ سفید در واشنگتن، موزه آرمیتاژ در سن پترزبورگ، دروازه برندنبرگ در برلین از نمونه های این سبک هستند.
انوع سبک های معماری در ایران:
سبک های معماری ایرانیان بر اساس مردم واری و علم و فن ساختمان سازی ساخته شده است.
1سبک پارسی قبل از اسلام
2سبک پارتی بعد از اسلام
3سبک خراسانی بعد از اسلام
4سبک رازی بعد از اسلام
5سبک آذری بعد از اسلام
6سبک اصفهانی بعد از اسلام