پاستل چیست؟
پاستل چیست؟
نقاشی پاستل از گذشته تا الان مورد توجه هنرمندان مشهوری بوده هست که از آن به عنوان پایه ی کار خود استفاده می کنند. که از زمان رنسانس توسط هنرمندان بسیاری مورد استفاده بوده و در قرن 18 محبوبیت قابل توجهی بدست آورده است.
در این مقاله با پاستل و انواع آن، مزایا و معایب آن بیشتر آشنا خواهیم شد.
پاستل چیست؟
این رنگدانه خشک ، همان رنگدانه هایی است که در محیط نقاشی مرطوب استفاده می شود منتها بدون ترکیب با روغن ، آب یا اکریلیک.
این ماده حاوی حداقل چسب و در اصل رنگدانه خالص است. در اصل پاستل یا گچ کلمه ای فرانسوی می باشد که از واژه ای ایتالیایی به معنای خمیر به عاریه گرفته شده هست.
درواقع پاستل یک ابزار هنری برای طراحی هست و تشکیلشده از پودر خالص رنگدانه و چسباننده است.
و به دلیل اینکه در محدوده رنگدانه های خالص 95-99٪ قرار دارند ، گران هستند. این رنگدانهها همانهایی هستند که برای دیگر ابزارهای نقاشی مانند آبرنگ، اکریلیک و مدادرنگی نیز به کار میروند.
اما پاستل به دلیل تأثیری که از خود بر کاغذ باقی میگذارد به تکنیکی خاص و متفاوت تر نیاز دارد.
در ابتدا ، پاستل فقط به رنگ قرمز ، سیاه و سفید موجود بود. هم اکنون بیش از 1600 رنگ و سایه مختلف در دسترس است .
پاستل های خشک تاریخی را نباید با پاستل های روغنی اشتباه گرفت. پاستیل خشک بیشتر از پاستل روغنی شبیه به آبرنگ هست و مانند رنگ روغن نیست.
پاستل ها نرم و سخت هستند ، بنابراین در صورت لزوم برای تمایز آنها از پاستلهای روغنی ، بهتر است که آنها را “پاستل خشک” بنامیم ، زیرا آنها روغنی نیستند.
همهٔ پاستلها ویژگیهای یکسانی ندارند و برای افراد مبتدی که تازه شروع به استفاده از آن می کنند ممکن هست اولین انتخاب سخت باشد.
بعضی از پاستل ها برای بعضی از طراحی ها مناسب هست ، بنابراین پاستل مورد نیاز شما بسته به نوع کاری هنری شما دارد. در ادامه ویژگی های اصلی هر نوع پاستیل را توضیح خواهیم داد.
انواع پاستل
پاستل روغنی Oil Pastel
پاستلهای روغنی اساساً از جنس استوانه های رنگی هستند.پاستل های روغنی را نباید با پاستیل های نرم اشتباه گرفت و با پاستل های دیگر کاملا متفاوت هست و در ترکیب آن از موم یا WAX استفاده شده هست.
با انواع دیگر پاستل ها هماهنگی ندارد. همین ترکیب متفاوت باعث شده است تا خرد نشود و به دلیل موم موجود در آن بوی مطبوعی ندارد شاید به این دلیل هست که طرفداران زیادی ندارد.
اصلی ترین تفاوت این پاستل با دیگر پاستل ها این هست که خرد نمی شود و در هوا پراکنده نمی گردد ولی باید این نکته را در نظر گرفت که رنگ های ایجاد شده توسط آن مانند پاستل نرم روشن و براق می باشد.
اما بهتر هست بدانید مشکل اصلی آن این هست هیچ وقت این رنگ بطور کامل خشک نمی شود در نتیجه انتقال آنها سخت می باشد. این پاستل ها پایدارتر از بقیه ی پاستل ها هستند به همین دلیل نیاز به تثبیت کننده ندارند.
پاستل سخت Hard paste
همانطور که از اسم آن پیداست ، نسبت به پاستل نرم کمی سخت تر است به عبارتی پاستل های سخت از همان مواد پاستل های نرم ساخته می شوند.
برای طراحی یک نقاشی به طور کامل می توان از آن به تنهایی استفاده کرد اما معمولاً هنرمندان از ترکیب پاستل نرم و سخت استفاده میکنند. زیرا در استفاده با پاستل های نرم بسیار کارآمد هستند.
تفاوت این پاستل های با پاستل های نرم این هست که دارای چسب بیشتر و رنگ دانهٔ کمتری هستند.
این بدان معنی است که رنگ آنها خیلی شدید نیست با این حال به آسانی خرد نمی شوند.
پاستل های سخت به خوبی با سایر ابزارهای هنری مانند زغال چوب ، مداد کربن ، مداد ، چوب گرافیتی و آبرنگ ترکیب می شوند.
پاستل نرم به راحتی روی کاغذ اثر رنگ میگذارد و به آسانی مخلوط میشود در حالی که پاستلهای سخت برای کشیدن جزئیات دقیق مناسب هستند.
پاستل نرم soft pastel
پاستیل های نرم همانطور که از اسم آن پیدا هست بسیار نرم هستند. استفاده از پاستیل های نرم می تواند چالش برانگیز باشد زیرا آنقدر پودری هستند که کنترل آنها سخت است.
بیشتر آنها استوانه ای شکل هستند. نسبت به پاستل سخت دارای چسپ کمتر و رنگدانه بیشتری هستند. پاستلهای نرم در طیف وسیع تری از رنگ نسبت به دیگر پاستلها موجود است.
بافت نرم آن باعث می شود تا به خوبی ترکیب شوند. پاستل های گچی جز پاستل های نرم هستند ولی نسبت به آن ارزان تر می باشد.
مداد پاستلی Pastel Pencils
مدادهای پاستیل به اندازه کافی متنوع هستند که به تنهایی قابل استفاده هستند اما بسیاری از هنرمندان نیز آنها را در ترکیب با سایر انواع پاستل (به استثناء پاستیلهای روغنی) استفاده می کنند.
می توانیم بصورت خشک یا مرطوب یا مانند سایر پاستل ها ترکیب کنیم و سپس استفاده کنیم .
مدادهای پاستلی به شکل مداد می باشند و کنترل بسیار راحت تری نسبت به پاستل های نرم دارند. در نتیجه باعث می شود طرح های تمیزتری بکشید و به هم ریختگی کمتری داشته باشید و سبب می شود جزئیات به خوبی طراحی شوند.
معمولاً می توانید با آنها خطوط ریز و درشتی ایجاد کنید. براحتی با پاستل های نرم و سخت ترکیب می شود. بسیاری از هنرمندان همچنین از آنها برای طرح های اولیه استفاده می کنند.
پن پاستل Pan pastel
این پاستل نوعی از پاستل نرم می باشد که برخلاف پاستل های سخت دایره ای شکل می باشد. از مزایای این پاستل این است که به آسانی جابجا می شود و غلظت رنگ بالایی دارد.
در واقع پن پاستل ها شکل جدیدی از پاستل ها هستند که توجه ی بسیاری از نقاشان و هنرمندان را جلب کرده هست.
همچنین می توان از این نوع پاستل به نسبت سایر نمونه های مشابه، تمیز تر و با کثیف کاری کمتری استفاده کرد. این فرمت از پاستل چسبندگی بسیار کمتر و بالاترین غلظت رنگدانه را دارد.
این نحوه ی بسته بندی از رنگدانه ها محافظت می کند و موجب می شود که رنگ ها به اطراف ریخته نشود و هدر نرود. همچنین جابجایی را برای شما تسهیل تر می کند.
طراحان دلیل های متفاوتی برای استفاده از پاستل دارند، اگرچه کار با این ماده لذت بخش می باشد اما مانند دیگر ابزارها معایب و مزایایی دارد که در ذیل به بعضی موارد اشاره خواهیم کرد.
مزایای استفاده از پاستل:
- این را می توان با آبرنگ ، اکریلیک ، روغن ، کولاژ و سایر تکنیک های مرطوب و خشک ترکیب کرد.
- با استفاده از پاستل نقاشی شما یک بافت نرم و مخملی خواهید داشت.
- به دلیل ویژگی رنگ های باشکوه و ترکیب آنها به نقاشی شما حسی تازه و سرزنده می دهد.
- برای کار با این ماده نیاز به ابزار زیادی ندارید.
معایب استفاده از پاستل:
- معمولاً روی کاغذ نقاشی می شود و این باعث می شود کار آسیب پذیرتر شود و برای دوام آن باید قاب شیشه ای شود.
- ممکن هست هنگام استفاده از فیکساتیو رنگ پخش شود و طرح بهم ریخته و کثیف شود پس حتما باید از نحوه ی استفاده از فیکساتیو آگاه باشید. نباید هنگام نقاشی طرح مرطوب باشد و بعد از اتمام باید مراقبت کنید.
- اگر بیش از حد رنگ شده باشد به این معنی هست لایه های زیادی به آن اضافه شده ، در نتیجه بر اثر استفاده ی بی رویه از رنگ سنگین و مات شود.
- متاسفانه اصلی ترین مشکل استنشاق ذرات پخش شده ی پاستل در هوا هست. بهتر هست برای کار با این ماده فضایی باز که داری جریان هوا و تهویه مناسب می باشد را انتخاب کنید. یا می توانید برای جلوگیری از ورود ذرات از ماسک استفاده کنید. زیرا تنفس این ذرات سلامتی شما را به خطر می اندازد.
- پاستل ها روی سطح ثابت نمی مانند و براحتی سبب ایجاد لکه در محیط اطراف می شوند پس با احتیاط استفاده کنید.
استفاده بیش از حد از اسپری فیکساتیو باعث تیرگی و کدری می شود و بیشتر آنها سمی هستند و حتما باید در مکانی با تهویه مناسب مورد استفاده قرار بگیرد.