نرم افزار اتوکد (AutoCAD) چیست و چه کاربردی دارد؟
اگر اخیرا وارد حوزه معماری، عمران یا مکانیک شده باشید، احتمالا این سوال به ذهنتان رسیده است که اتوکد چیست؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که اتوکد یک نرم افزار کاربردی و تجاری است. با استفاده از این نرمافزار میتوان پیش نویسهای مناسبی از طرحهای مختلف برای پروژهها را ایجاد کرد. اتوکد یک نرم افزار کامپیوتری است که کاربردهای زیادی در حوزههای مختلف همچون معماری، عمران، نقشه کشی، مکانیک و طراحی مد و فشن دارد. در این مقاله از سایت آموزشگاه طرحستان با نرم افزار اتوکد و کاربردهای آن آشنا میشویم و به این پرسش شما پاسخ میدهیم که اتوکد چیست؟ برای آشنایی با قابلیتها، کاربردهای این نرمافزار و معرفی بهترین آموزشگاه آموزش اتوکد تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
اتوکد مخفف چیست؟
در این بخش از مقاله میخواهیم بگوییم که معنای اصطلاح اتوکد چیست؟ اتوکد (AutoCAD) به معنای «طراحی به کمک رایانه» (Computer-Aided Design) یا به اختصار «کَد» (CAD) است. این نرم افزار با قابلیتهای پردازشی کامپیوتر، کار طراحی، ویرایش و بهینهسازی طرحهای مختلف را با سرعت بیشتری انجام میدهد.
از اتوکد معمولا برای رسم و ویرایش طرحها و نقشههای دو بعدی و سه بعدی در حوزه عمران، معماری، مکانیک و دیگر حوزههای صنعتی استفاده میشود. کاربری ساده، دقت و سرعت بالا در طراحی از دلایل اصلی محبوبیت این نرم افزار است. شاید بپرسید ویژگیها و همچنین مزیت اتوکد چیست؟ در ادامه قابلیتها، ویژگیها و همچنین مزایای استفاده از این برنامه کاربردی را با هم بررسی خواهیم کرد.
ویژگیهای نرم افزار اتوکد چیست؟
پیش از آن که بخواهید با هر نرم افزاری کار کنید، باید با ویژگیها، ابزارها و همچنین امکانات آن آشنا شوید. فکر میکنید مهمترین ویژگی اتوکد چیست؟ شاید درست حدس زده باشید! ذخیره سازی و در دسترس بودن فایلهای ساخته شده در اتوکد از مهمترین خصوصیات کار با این برنامه است. این برنامه کاربردی به طراحان کمک میکند تا از خراب شدن، خیس خوردگی و از بین رفتن نقشهها در امان بمانند. همچنین شما میتوانید نقشههای طراحی شده خود را در فضای ابری ذخیره کنید و در هر جا و با هر سیستمی آنها را ویرایش کنید. علاوه بر این ورژنهای مختلف اتوکد ویژگیهای مختلفی دارند که در ادامه با هر یک از آنها آشنا خواهیم شد.
کاربرد اتوکد چیست؟
اتوکد (AutoCAD) یک نرمافزار قدرتمند در طراحی و ترسیم انواع نقشه در زمینههای مختلف است. همچنین این نرمافزار کاربردهای دیگری در زمینههای مختلف صنعتی دارد. در ادامه مهمترین کاربردهای اتوکد را با هم بررسی میکنیم:
- طراحی و رسم نقشههای فنی
- طراحی دکوراسیون داخلی و نورپردازی محیط
- انواع طراحیها در زمینه عمران، برق، معماری، شیمی، مکانیک و …
- ترسیم انواع نقشههای هوایی و توپوگرافی
- طراحی قطعات و تجهیزات ماشین آلات
- آماده و ارائه پروپوزال
- ترسیم و نمایش توابع مختلف علمی
- برنامهریزی اجرایی در تاسیسات مختلف
- ترسیم نمودارها و چارتهای سازمانی و انواع گراف
مواردی که بیان کردیم، تنها بخشی از قابلیتها و کاربردهای نرم افزار اتوکد است. در ادامه دو نرم افزار تخصصی اتوکد و کتیا را با هم مقایسه میکنیم.
برنامه اتوکد برای موبایل
تکنولوژی هر روز خود را به روز میکند و نرم افزارها نیز یکی از مهمترین ابزارهای تکنولوژی به حساب میآیند. شاید بپرسید نشانه پیشرفت برنامه اتوکد چیست؟ باید بگوییم یکی از مهمترین ویژگیهای نرم افزار اتوکد که کارایی آن را به مراتب افزایش داده است، امکان استفاده از نسخه موبایلی آن میباشد. امروزه بیشتر افراد تمایل دارند کارهای خود را اکثرا با گوشی تلفن همراه انجام دهند. کار با چنین نرمافزاری با گوشی هوشمند بسیار راحتتر بوده و زمان طراحی به حداقل خواهد رسید. مهمترین ویژگی نسخه اندروید اتوکد این است که بر روی نقشهها میتوان به صورت آفلاین کار انجام داد. پس از نصب برنامه اتوکد، میتوانید آن را با نسخه ویندوز آن همگامسازی کنید تا هم با گوشی و هم با سیستم کار کنید.
تفاوت اتوکد و کتیا
کتیا یکی دیگر از نرم افزارهای پیشرفته در طراحی محصول است که برای طراحی در فضای سه بعدی مناسب میباشد. شاید این سوال را بپرسید که تفاوت کتیا و اتوکد چیست؟ اتوکد یک نرم افزار دو و سه بعدی است که در زمینه طراحی محصول، زیر ساختهای شهری و برنامهریزی تولید کاربرد دارد.
تفاوت دیگر اتوکد و کتیا در سیستم عامل مورد نیاز آنها است. اتوکد در سیستم عاملهای مختلف همچون ویندوز، مک، آی پد، اندروید، آیفون و وب قابل اجرا است. نرم افزار کتیا نیز در سیستم عامل ویندوز و مک قابل اجرا بوده و مبتنی بر نسخه وب میباشد.
در واقع میتوان گفت طراحان و مهندسان وقتی به سراغ کار با نرم افزار کتیا میروند که به قویترین نرم افزار CAD نیاز داشته باشند. این در حالی است که برای مدلسازی و توسعه محصولات مختلف در یک بستر سه بعدی از اتوکد استفاده میکنند. علاوه بر مواردی که گفتیم، این دو نرم افزار تفاوتهای دیگری نیز دارند که در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
- یادگیری کتیا پیچیدهتر از اتوکد است و برخلاف نصب برنامه اتوکد، نصب آن نیاز به وقت بیشتری دارد.
- اتوکد به منظور نقشه کشی استفاده میشود ولی کتیا در طراحی کاربرد دارد.
- کتیا نسبت به اتوکد قیمت بالاتری دارد.
کاربرد اتوکد در معماری چیست؟
از آنجایی که کاربرد اتوکد در طراحی نقشهها است این سوال مطرح میشود که در رشتههای مختلف مرتبط با صنعت ساختمان، مهمترین کاربرد اتوکد چیست؟ نسخه AutoCAD Architecture از نرم افزار اتوکد یک ابزار کاربردی در معماری به حساب میآید. این نسخه به متخصصان معماری امکان طراحی ساختمانهای تجاری و مسکونی را میدهد. این نسخه پیشرفتهتر از نرم افزار اصلی است چون امکانات خاص مربوط به حوزه معماری را در خود جای داده است. همچنین در نرم افزار AutoCAD Architecture، تغییرات به طور اتوماتیک در تمام عناصر آن به روز میشود. این قابلیت در صرفه جویی شما در زمان کمک زیادی میکند.
کاربرد اتوکد در عمران چیست؟
با توجه به این که مهندسان رشته عمران نیاز به طراحی نقشههای ساختمانی دارند، شاید بپرسید مهمترین استفاده رشته عمران از اتوکد چیست؟ در پاسخ باید بگوییم که یکی دیگر از کاربردهای نرم افزار اتوکد (AutoCAD) در طراحی نقشههای دو و سه بعدی برای مهندسان عمران است. این نرم افزار با ابزارهایی که در اختیار مهندسان عمران قرار میدهد، به آنها در بازبینی و اعمال تغییرات کمک زیادی میکند. شاید این سوال را بپرسید که مهمترین استفاده یک مهندس عمران از اتوکد چیست؟ در پاسخ باید بگوییم مهمترین قابلیت این نرم افزار برای مهندسان عمران در مدت زمان طراحی و ترسیم نقشهها است. علاوه بر این مهندسان عمران برای مدلسازی پلها، تحلیل موقعیت مکانی، بررسی GPS و جمع آوری دادهها از نرم افزار اتوکد استفاده میکنند.
تفاوت اتوکد با رویت در چیست؟
نرم افزار رویت (Revit) یک ابزار BIM برای مدل سازی اطلاعات ساختمانی به صورت هوشمند است. حال که با اتوکد آشنا شدیم، باید به این سوال نیز پاسخ دهیم که تفاوت رویت با اتوکد چیست؟ در پاسخ به این سوال باید بتوانیم این دو برنامه کاربردی را با هم مقایسه کنیم. مهمترین تفاوتهای نرم افزار های اتوکد و رویت عبارتند از:
الف) ساخت اشیاء و المان
اگر بخواهیم بگوییم که مهمترین ضعف نرم افزار اتوکد چیست، این است که در اتوکد امکان ایجاد و طراحی اشیاء و المان وجود ندارد. این در حالی است که در نرم افزار نقشه کشی رویت چنین امکانی وجود دارد. در این نرم افزار میتوانیم اشیاء و المان های مورد نظر خود را به راحتی ترسیم کنیم.
ب) یکپارچه سازی اطلاعات
اگر بخواهیم به این سوال پاسخ دهیم که مهمترین مزیت نرم افزار رویت در برابر اتوکد چیست؟ میتوانیم به یکپارچهسازی اطلاعات اشاره کنیم. برای کار با نرم افزار اتوکد تنها یک نفر روی یک نقشه کار میکند که باعث تولید صدها نقشه جداگانه برای یک پروژه میشود. این کار باعث تاخیر در روند کار ایجاد طرح نهایی میشود. در نرم افزار رویت طراح با منبع طراحی واحد برای کل پروژه روبرو است. رشتههای مختلف در هر قسمت از پروژه که به آنها مرتبط میشود، کار خود را بر روی نقشه اصلی انجام میدهند. بنابراین نتیجه کار در این نرم افزار یک فایل واحد است که حاصل تجربه و کار افراد مختلف بر روی آن میباشد.
پ) رابط کاربری ساده
به نظر شما تفاوت برنامههای طراحی نقشه از نظر رابطه کاربری با اتوکد چیست؟ نرم افزار اتوکد (AutoCAD) رابط کاربری به مراتب سادهتری نسبت به رویت دارد، بنابراین ابزار مناسبی برای افرادی است که تجربه زیادی در این زمینه ندارند. رابط کاربری آسان به کاربران کمک میکند تا در زمان به مراتب کمتری، کار بیشتری انجام دهند.
حداقل سیستم مورد نیاز اتوکد چیست؟
نکته مهم برای نصب و کار با نرم افزارهای مختلف، توجه به سیستم مورد نیاز برای آنها است. حداقل سیستم مورد نیاز برای نصب برنامه اتوکد ویژگیهای خاصی دارد که در ادامه در مورد آنها با شما صحبت خواهیم کرد:
-
پردازنده
پردازندهها به منزله مغز برای کامپیوترها هستند، به طوری که قدرت پردازش آنها تاثیر زیادی بر خروجی نهایی برنامهها و همچنین مدت زمان انجام آنها دارد. حال این سوال مطرح میشود که نوع پردازنده مورد نیاز برای نصب برنامه اتوکد چیست؟ مناسبترین انواع پردازنده برای نصب برنامه اتوکد عبارتند از Core i7 یا Core i9 از شرکت اینتل و یا پردازندههای Ryzen 7 یا Ryzen 9 از شرکت AMD.
-
حافظه
مهمترین مساله برای نصب هر نرم افزاری، مقدار حافظه مورد نیاز آن است. حداقل اندازه حافظه مورد نیاز اتوکد چیست؟ حداقل حافظه لازم برای اجرای نرم افزار اتوکد، 8 گیگابایت است، اما برای اجرای سریعتر این برنامه پیشنهاد میکنیم از حافظه 16 گیگابایتی استفاده کنید.
-
کارت گرافیک
نرم افزارهای طراحی نقشه نیاز به وجود کارت گرافیک با حجم مشخصی دارند. اگر بپرسید کارت گرافیک مناسب برای اتوکد چیست، باید بگوییم که برای نصب برنامه اتوکد و کار با آن به کارت گرافیک با ظرفیت 2 گیگابایت احتیاج دارید. اما برای افزایش سرعت و بهینهسازی اجرای برنامه پیشنهاد میکنیم از کارت گرافیکی 4 گیگی استفاده کنید.
قابلیتهای نرم افزار اتوکد
آشنایی با قابلیتهای نرم افزار اتوکد به شما کمک میکند تا در موقع لزوم از آن به عنوان یک دستیار حرفهای استفاده کنید. اگر بخواهیم به این سوال پاسخ دهیم که مهمترین قابلیتهای نرم افزار اتوکد چیست؟ میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- ترسیم دو بعدی
- امکان بازیابی فایلهای از دست رفته
- ارائه قابلیت وارد کردن انواع فایل در برنامه همچون تصاویر و …
- استفاده از پسوند اختصاصی DWG
- امکان رسم طرحهای صنعتی و مرتبط با مونتاژ قطعات
- رسم انواع نقشههای ساختمانی و معماری
- قابلیت رسم انواع چارت، دیاگرامهای مختلف و حتی نمودار
- امکان انجام حاشیه نویسی برای نقشهها
- قابلیت چرخش 360 درجه برای نقشههای رسم شده
- رسم طرحها و نقشههای سه بعدی و واقعی
- امکان ورود مستقیم نقاط با استفاده از دوربین نقشه برداری
- امکان تنظیم مقیاسهای مختلف در چاپ نقشه
- انجام حروف چینی و امکان رسم نقشه نگاری
- امکان استفاده از خروجی نرم افزار در دیگر ابزارهای طراحی و نقشه کشی
- ایجاد لایه در نقشههای مختلف و مدیریت آنها
آشنایی با محیط اتوکد
بعد از نصب برنامه اتوکد باید با محیط آن آشنا شوید تا بتوانید طراحیهای خود را با استفاده از آن انجام دهید. در ادامه با قسمتهای مختلف اتوکد آشنا خواهیم شد:
-
صفحه رسم اتوکد
ابتدا میخواهیم بگوییم صفحه رسم یا Drawing Screen در اتوکد چیست؟ این قسمت اصلیترین بخش نرم افزار اتوکد است که در آن رسم طرحهای مختلف نمایش داده میشود.
-
نوار ابزار
ابزارهای کاربردی نرم افزار اتوکد همگی از قسمت نوار ابزار یا Toolbar در دسترس هستند. این بخش از تبهای مختلفی تشکیل شده است که هر کدام پنلهای مختلفی دارند. این تبها به شما کمک میکنند تا در سریعترین زمان ممکن از امکانات اتوکد استفاده کنید. تب بخش Home شامل پنلهای Draw، Modify، Annotation ، Layers ، Block ، Properties ، Groups ، Utilities، Clipboard و View است. هر یک از این پنلها امکانات و ابزارهای خاصی دارند که به شما در طراحی نقشههای مختلف کمک میکنند.
-
خط فرمان
اتوکدکارهای حرفهای به جای استفاده از ماوس، دستورات مربوط به آنها را در خط فرمان یا همان Command Line تایپ میکنند. برای استفاده از امکانات مختلف اتوکد نیازی نیست به طور مرتب از ماوس استفاده کنید. خط فرمان به شما این امکان را میدهد تا با تایپ حروف اختصاری یا حرف اول دستوری خاص، آن را اجرا کنید. البته این که برای اجرای هر فرمان چه حرفی را باید وارد کنید، نیاز به تمرین و تکرار کار با این برنامه دارید. با انجام این کار هم سرعت انجام کار با اتوکد افزایش پیدا میکند و هم میتوان به تسلط اتوکدکار پی برد.
-
نوار وضعیت
نوار وضعیت یا Status bar به شما امکان بررسی مختصات قطبی، دکارتی، گریدبندی و … را میدهد. همچنین در این برنامه میتوانید مقیاسهای مختلف را تعیین کنید و محیط کاری خود را از حالت دو بعدی به سه بعدی تغییر دهید.
آموزش اتوکد
حالا که با ویژگیها و کاربردهای اتوکد آشنا شدیم این سوال مطرح میشود که بهترین راه آموزش برنامه اتوکد چیست؟ برای طراحی و رسم برنامهها و نقشههای مختلف نیاز به آموزش تخصصی کار با این نرم افزار دارید. این روزها مراکز و آموزشگاه های مختلفی دورههای آموزش اتوکد را برای علاقهمندان برگزار میکنند. آموزشگاه طرحستان یکی از معتبرترین مراکز آموزش طراحی داخلی است که دورههای تخصصی خود را به صورت حضوری و غیرحضوری برگزار میکند.
اساتید مجرب، کامل بودن سرفصلهای آموزشی، ارائه مدرک معتبر و معرفی افراد به شرکتها از جمله مزایای شرکت در دوره آموزش اتوکد طرحستان است. همچنین دورههای تخصصی اتوکد آموزشگاه طرحستان دارای پشتیبانی تخصصی هستند و شرکت کنندگان آنها در تمام روزهای هفته میتوانند از این خدمات استفاده کنند.
جمع بندی
در این مقاله از سایت آموزشگاه طرحستان به این سوال پاسخ دادیم که اتوکد چیست و چه کاربردهایی دارد. همچنین به سوالاتی از قبیل این پاسخ دادیم که تفاوت دیگر ابزارهای طراحی نقشه با اتوکد چیست؟ در این مقاله مهمترین قابلیتهای اتوکد را نام برده و محیط کاربری آن را به شما معرفی کردیم. برای این که بتوانید وارد بازار کار مربوط به این حوزه شوید، باید در یک دوره تخصصی آموزش اتوکد (AutoCAD) شرکت کرده باشید. برای اطلاع از دورههای تخصصی حضوری و غیرحضوری آموزش اتوکد آموزشگاه طرحستان، همین حالا با کارشناسان ما تماس بگیرید.
برچسب:اتوکد