بررسی 5 نوع روش ساخت انیمیشن
انیمیشن هنری است که نیاز یه خلاقیت، ذوق هنری و البته مهارت هایی دارد. اگر می خواهید انیماتور موفقی باشید و انیمیشن هایی زیبا خلق کنید، لازم است ابتدا با انواعی که دارد آشنا شوید و با توجه به مهارتی که دارید انتخاب کنید.
انیمیشن سنتی
با انیمیشن های سنتی شروع می کنم که بسیاری بهش میگن انیمیشن دوبعدی، ولی در حقیقت دوبعدی در دسته ای متفاوت قرار می گیرد؛ و دلیلش را در ادامه مقاله می گویم.
انیمیشن سنتی بر اساس سل انیمیشن (طراحی روی طلق و رنگ آمیزی) یا انیمیشن دستی شناخته می شود، که انیماتور همه چیز را فریم در فریم با دست طراحی میکند، مثل زمان های قدیم در دیزنی؛ تا زمان ورود انیمیشن کامپیوتری شکل غالب مورد استفاده در سینما بود. اگرچه پیشرفت تکنولوژی موجب کاهش این نوع انیمیشن شد ولی همچنان طرفداران خودش را دارد؛ برای تهیه این نوع انیمیشن باید مراحلی طولانی و سخت طی شود. ابتدا لازم است یک سری استوری بورد تهیه شود
استوری بورد
استوری بورد به اولین نمونه تصویری از پروژه انیمیشن سازی گفته می شود؛ داستانی که قرار است اتفاق بیافتد به صورت تصاویر متوالی نمایش داده می شود که براساس فیلم نامه است. دیالوگ، چگونگی حرکت دوربین و زمان بندی باید در استوری بورد به خوبی مشخص شود تا در اجرا مشکلی ایجاد نکند؛ استوری بود حکم ستون ساخت انیمیشن را دارد و اگر بدون دقت انجام شود تمام پروژه آسیب می بیند؛ مهم بودنش به این معنا نیست که پیچیده شود سادگی و شفافیت باید خصلت استوری بورد باشد؛ کمک می کند متوجه شوند هر صحنه چگونه به نظر می رسد و آیا اصلاحی لازم دارد یا خیر؟
بعد از ساخت استوری بورد با موسیقی متن از پیش ضبط شده همگام سازی می شود تا مشخص شود شخصیت چه زمانی صحبت می کند، بعد از آن انیماتورها روی ظاهر و حرکت تمرکز می کنند. هر فریم لازم است با موسیقی متن هماهنگ باشد؛ بعد از آن نوبت می رسد به طراحی پس زمینه.
پس از تمیز کردن تصاویر آنها تبدیل به فیلم می شوند؛ هر نقاشی به یک صفحه پلاستیکی نازک و شفاف به نام سل منتقل می شود و با دوربین از هر سکانس عکسبرداری انجام می گیرد؛ بعد از کامل شدن عکسبرداری ساخت و پردازش صورت می گیرد. در گذشته طراحی روی میزهای بزرگ نوری که حکم میز طراحی را داشت انجام میشد، نور این میزها که از صفحه عبور می کرد به انیماتور کمک می کرد تصویر بهتری از جزییات انیمیشن داشته باشد، که بهش میگفتند آنیون اسکینینگ onion skinning؛ امروزه انیمیشن قدیمی با تبلت انجام می شود.
انیمیشن سنتی و دوبعدی معمولاً 12 فریم در هر ثانیه و حرکات سریعتر 24 فریم در هر ثانیه نیاز دارند، انیمیشن های ژاپنی از تعداد کمتری استفاده می کنند.
انیمیشن دوبعدی
وقتی به انیمیشن دوبعدی اشاره می کنم منظورم انیمیشن های بر پایه وکتور است؛ مثل انیمیشن های flash، این نوع انیمیشن به دلیل ارزان و آسان بودن در دهه گذشته طرفداران بسیاری داشته.
به این دلیل انیمیشن دوبعدی را در گروه متفاوتی قرار دادم چون برای انیمیشن دوبعدی در فریم به فریم انیماتور می تواند انتخاب کند به جای چند مرتبه طراحی کاراکتر از تکنیک ریگ بندی کاراکتر و بعد حرکت بخش های مختلف بدن به صورت جداگانه استفاده کند. افکت های بعدی به شما اجازه استفاده از تکنیک ریگ یا ابزار puppet برای حرکت قسمت های مختلف بدن می دهد. اگر تازه شروع به کار انیمیشن سازی کرده اید و یا طراح قدرتمندی نیستید این نوع انیمیشن انتخاب خوبی است.
انیمیشن سه بعدی CGI
انیمیشن سه بعدی که به عنوان انیمیشن کامپیوتری شناخته می شود؛ امروزه معمولترین نوع انیمیشن است. انیمیشن سه بعدی مراحل ساختش کاملاً با انیمیشن سنتی فرق دارد البته در هر دو نیاز است انیماتور درک خوبی از قوانین حرکت داشته باشد.
همانطور که گفتم در انیمیشن قدیمی انیماتور لازمه طراح عالی باشد ولی در انیمیشن کامپیوتری این مهارت واجب نیست؛ در انیمیشن سه بعدی باید بتواند با ابزارها به خوبی کار کند.
انیمیشن سه بعدی هنر زنده کردن شخصیت ها و وسایل در فیلم است، انیماتور با هنرمندی ویژگی های حرکتی و شخصیتی به هر کاراکتر می دهد و آن را زنده می کند؛ این مراحل شامل استخوان، پوست وهمچنین زمان بندی مناسب هماهنگ با حرکت بر اساس قوانین فیزیکی است. انیمیشن درسته که در دنیای خیالی قرار دارد ولی انیماتور باید این عوامل و مراحل را به خوبی انجام دهد تا حرکات بدن و حالت های صوت روان و واقع بینانه شوند، تا موجب خنده و اثر بر احساسات بیننده شوند. روش های مختلفی برای حرکت دادن استخوان ها، حرکات آغازین، پایان دهنده و میانی هنگام متحرک سازی وجود دارد،
موشن گرافیک
موشن گرافیک با سایر انیمیشن ها تفاوت دارد بیشتر به این دلیل که بر اساس کاراکتر سازی یا داستان بندی نیست، هنر خلاقیت و حرکت عناصر گرافیکی است؛ معمولاً برای نشان دادن بهتر و جلوه بیشتر متن و تبلیغات استفاده می شود. در لوگوهای انیمیشنی، ویدیوهای توضیحی، اپ های تبلیغاتی کاربرد دارد و در تیتراژ فیلم ها برای نشان دادن عنوان و عوامل استفاده می شود.
مهارتی که برای موشن گرافیک نیاز است مانند مهارت هایی که در سایر انیمیشن ها مهم بود نیست، در سایر انیمیشن ها نیاز است دانش در مورد چگونگی حرکت بدن داشته باشید؛ موشن گرافیک با انواع دیگر انیمیشن ها در زمینه مهارت اشتراکاتی هم دارد مانند مهارت شناختی خوب از حرکت دوربین و ترکیب بندی
استاپ موشن
استاپ موشن مدلی خاص از انیمیشن است که شی را فریم به فریم حرکت داده و تصویر توسط دوربین ضبط می شود؛ توالی این تصاویر به گونه ای به نظر می رسد که شی به خودی خود در حال حرکت است. استاپ موشنی که در آن از انسان یا مدل واقعی استفاده شود پیکسیلیشن می گویند؛ از رس و خمیر هم برای استاپ موشن استفاده می شود که به آن انیمیشن خمیری یا کلیمیشن گفته می شود.