آیا واقعاً نقاشی است؟ | سبک فوتورئالیسم
همه آثاری دیده ایم که برای چند لحظه تعجب کرده ایم، آیا واقعاً نقاشی است؟ یا عکس است؟ به این آثار که بسیار شبیه به عکس هستند واقع گرایی عکس وار یا سبک فوتورئالیسم (Photorealism) می گویند. در ادامه مطلب در مورد واقع گرایی عکس وار یا سبک فوتورئالیسم بیشتر توضیح می دهیم، با آموزشگاه طرحستان همراه باشید.
واقع گرایی عکس وار یا سبک فوتورئالیسم، جنبش هنری است که از اواخر سال 1960 و ابتدای سال 1970 میلادی در نقاشی و مجسمه سازی رایج شد. این جنبش ابتدا در آمریکا و بریتانیا وجود داشت. برخلاف سبک اکسپرسیونیسم انتزاعی، هنرمندان به دنبال ارتباط هنری با مخاطب هستند. هنرمندان سبک فوتورئالیسم هدفشان خلق اثر هنری هرچه واقعی تر به تصویر هست.
آموزش نقاشی موجب می شود قدرت خلاقیت شما افزایش پیدا کند و در سایر زمینه های هنری هم بتوانید موفق عمل کنید.
در آثار هنرمندان سبک فوتورئالیسم به جزئیات بسیار دقت می شود تا مطابق عکس باشند؛ به غیر از قسمت های خارج از کانون تصویر که نیازی به ثبت دقیق جزئیات وجود ندارد. همانگونه که گفته شد هنرمندان سبک فوتورئالیسم از عکس برای اثرآفرینی استفاده می کنند در ابتدا بسیاری استفاده از عکس به عنوان مرجع را پسندیده نمی دانستند و فوتورئالیسم انتقادهایی زیادی دریافت کرد، ولی توانست در جذب مخاطب موفق عمل کند.
هدف و دستاوردهای فوتورئالیسم
- هنرمند خلق اثر را بر مبنای عکس و نه مشاهده مستقیم خود از واقعیت قرار می دهد.
- تصویر روی بوم دقیق و قابل تشخیص ترسیم می شود.
- هنرمندان سبک فوتورئالیسم بر اساس نقدهای اجتماعی و سبک زندگی نقاشی نمی کنند، ولی با اینحال شاهد آثار بسیاری درمورد مصرف گرایی در سبک فوتورئالیسم هستیم.
- از زمان ظهور عکاسی در اوایل قرن 19 میلادی، هنرمندان سبک های دیگر وابستگی به عکس ها را انکار می کردند ولی در سبک فوتورئالیسم نه تنها انکار نمی کنند بلکه به عنوان مرجع از آن استفاده می کنند.
- سبک فوتورئالیسم با کمک رنگ و قلم مو تقلید بی عیت و نقصی از عکس دارد.
- سبکی از نقاشی است که بیشترین ارتباط را با تکنولوژی دارد.
- شکاف میان نقاشی و عکاسی را کم کرد.
هایپررئالیسم نام دیگر سبک فوتورئالیسم نیست!
بسیاری سبک فوتورئالیسم و هایپررئالیسم را یک سبک می دانند در صورتی که اشتباه است و مجزا هستند. هر دو فوتورئالیسم و هایپررئالیسم از دهه 60 میلادی رایج شدند؛ با وجود شباهت در تکنیک ها در محتوا متفاوت هستند.
واژه فوتورئالیسم توسط لوئیس کی. میسل ابداع شد، در حالیکه واژه هایپررئالیسم اولین بار توسط ایسی براشو Isy Brachot استفاده شد. در فوتورئالیسم دقت و توجهی سخت گیرانه بر شبیه سازی واقعیت دارد ولی هایپررئالیسم سخت گیرانه نیست و حالتی روایی دارد. ویژگی ها در هایپررئالیسم حالتی احساسی دارند تا بهتر درک شوند.
اولین حضور فوتورئالیسم در نمایشگاه بیست و دو رئالیست موزه ویتنی و اولین حضور هایپررئالیسم در گالری بروکسل در سال 1973 است. گفته شد سبک فوتورئالیسم زیرمجموعه رئالیسم هست؛ جالب است بدانید هایپررئالیسم هم زیرمجموعه و تاثیر گرفته شده از سبک فوتورئالیسم هست. در قرن بیست ویکم هایپررئالیسم تغییراتی داشت و با کمک هنرمند مشهور دنیس پترسن Denis) (Peterson تبدیل به مبانی زیباشناسی سبک فوتورئالیسم شد.
می دانستید آموزش نقاشی یکی از توصیه های پزشکان برای کاهش استرس و اضطراب هست؟ نقاشی دنیای زیبایی است که شما را از درگیری های زندگی روزمره برای ساعاتی دور می کند و درنتیجه استرس شما کاهش پیدا می کند.
سبک فوتورئالیسم و انتقادها
سبک فوتورئالیسم با انتقادهای بسیاری در طول حیاتش روبه رو شده است؛ انتقادهایی همچون
- وقتی دوربین عکس را ثبت کرده است چه نیازی به نقاشی آن است؟
- چرا عکس باید مرجع نقاشی باشد؟
- هنرمند باید الهام از طبیعت بگیرد نه اینکه عین آن را نقاشی کند؟
ولی سبک فوتورئالیسم بازهم با انتقادهای بسیار به راهش ادامه داده است و مخاطبان بسیاری را مجذوب خودش کرده است؛ به صورتی که حیرت زده می شویم وقتی به آثار این سبک نگاه می کنیم؛ اینکه آیا واقعاً نقاشی است یا عکس؟
هنرمندان مشهور فوتورئالیسم
اسکار اوکونو Oscar Ukonu
اسکار اوکونو هنرمند اهل نیجریه است که از خودکار برای خلق آثار خود استفاده می کند. اسکار اوکونو با دیدن آثاری که با خودکار نقاشی شده بودند به این روش علاقمند شد. او هنرمندانی که با هر چیز قابل دسترسی مانند خودکار نقاشی می کنند را می ستاید و آثاری بسیار زیبا و خاص در همین زمینه کشیده است. اسکار از هنرمندان مشهور سبک فوتورئالیسم است که حداقل دو روز تصویر را بررسی می کند و بعد به روی بوم می آورد. اگر تصویر مربوط به شخص مشهوری باشد مانند موسیقیدان اسکار برای ارتباط بهتر با عکس شخص حتی به آهنگ های او گوش می دهد تا با عکس ارتباط برقرار کند. اسکار چهره افراد مشهوری مانند اوباما، ریحانا و مورگان فریمن را نقاشی کرده است. هرکدام از آثار او نزدیک به پنج روز زمان می برد و برای هر طرح حدود 10 خودکار تمام می شود.
آموزش نقاشی اعتماد به نفس را افزایش می دهد، پس از شرکت در آموزش نقاشی و خلق اثری زیبا اعتماد به نفس شما افزایش پیدا می کند، و در برخورد با سایر چالش های زندگی با اعتماد به نفش قوی پیروز خواهید بود.
می توانید آموزش گرافیک را با کلیک بر روی همین لینک ببینید.
گاتفرید هلن وین Helnwein Gottfried
دغدغه های گاتفرید، هنرمند ایرلندی درمورد موضوعات سیاسی، مشکلات تاریخی و شرایط انسانی است. آثار گاتفرید همیشه بحث برانگیز هستند آثاری کمی دلهره آور از کودکانی که زخمی هستند و بدنشان باندپیچ شده است، کودکان آسیب دیده از نظر جسمی و روحی در آثار گاتفرید به عنوان نمادی از مشکلات دنیا به کار می روند.
رافلانا اسپنس Spence Raphaella
رافلانا اسپنس هنرمند مشهور فوتورئالیسم، متولد بریتانیا و ساکن ایتالیا است؛ از سال ۲۰۰۰ میلادی به خلق آثار سبک فوتورئالیسم پرداخته است؛ نقاشی را با تصویر کشیدن اشیاء ساکن آغاز کرد.
روبرتو برنادی Roberto Bernardi
روبرتو برنادی هنرمند مشهور سبک فوتورئالیسم ایتالیایی است که از کودکی به نقاشی علاقه داشت. تحصیلات او در زمینه رنسانس و تکنیک های تصویری است که بسیار در زمینه آثار سبک فوتورئالیسم او تأثیر دارند. آثار او به صورتی هستند که گویا نور بازتاب می شود و بیشتر واقعی به نظر می رسند. بیشتر سوژه های روبرتو میوه ها، شیرینی ها و شیشه جات هستند.
دیوید کاسان David Kassan
دیوید کاسان یکی دیگر از نقاشان مشهور سبک فوتورئالیسم است که بیشتر آثار او پرتره هستند. دیوید متولد آرکانزاس و ساکن نیویورک است. آثار او معمولاً سایز بزرگی دارند و بعضاً روی چوب نقاشی شده اند. یکی از دلایل مهم موفقیت او دانش خوبیست که از آناتومی انسان دارد. خلق آثار او ممکن است حتی تا دو سال هم طول بکشد.
تفاوت سبک فوتورئالیسم و رئالیسم
رئالیسم قبل از سبک فوتورئالیسم در میانه قرن 19 میلادی رایج شد؛ سبک فوتورئالیسم تأثیر گرفته شده و زیرمجموعه رئالیسم است. در رئالیسم هنرمند طبیعت واقعی را همانگونه که هست و می بیند خلق می کند.
مرجع رئالیسم تصویر و عکس نیست بلکه دنیای واقعی و نسبت های دقیق انسانی است. فرم و نسبت در رئالیسم تا آنجایی که مهارت هنرمند اجازه دهد واقعی هستند و مفهومی نباید باشند. این موضوع در مورد سایر ویژگی ها مانند سایه زنی وجود ندارد. در سبک فوتورئالیسم تنها فرم و نسبت نیست که باید شبیه عکس باشد بلکه همه ویژگی ها مانند سایه زنی هم باید تا آنجایی که هنرمند توانایی دارد شبیه عکس باشد. هنرمندانی همچون مرتضی کاتوزیان و کمال الملک در سبک رئالیسم آثر آفرینی کرده اند.
آموزش نقاشی راه حلی هنرمندانه برای کمتر فکر کردن به نگرانی های زندگی است. وقتی در دنیای جذاب رنگ ها غرق می شوید، دیگری وقتی برای فکر کردن به مشکلات را نخواهید داشت.
تفاوت سبک فوتورئالیسم و انتزاعی
بسیاری از نظریه پردازان همچون گرینبرگ بر این باور بودند که نقاشی باید بر ویژگی های خاص خود و تلاشی برای نشان دادن دنیای غیر واقعی نداشته باشد، در سایه همین تفکر نقاشی انتزاعی آغاز شد.
نقاشی انتزاعی به سبکی گفته می شود که دنیای واقعی را در آن نمی توان پیدا کرد، ولی مرجع سبک فوتورئالیسم تصویری از دنیای واقعی است. نقاشی انتزاعی شاید نمایانگر شیئی در دنیای واقعی باشد ولی شباهت کمی با آن دارد و تحریف شده بیان می شود، ولی در سبک فوتورئالیسم تحریف مجاز نیست.
هنر انتزاعی مفهومی و برگرفته شده از ذهن است و شکل طبیعی سوژه ها در آن قابل تشخیص نیست، ولی در سبک فوتورئالیسم شکل ها وفرم ها همه واقعی هستند. نقاشی انتزاعی مبهم، غیرعادی، اسرار آمیز است و مخاطب نیازمند تفکری عمیق برای درک تفسیر و داستانی است که هنرمند برای خلق اثر از آن استفاده کرده است، نقاشی انتزاعی دنیایی است جدید، پر از مفاهیم ماورایی که مخاطبین برداشت و احساس متفاوتی نسبت به یکدیگر از آن می توانند داشته باشند. نقاشی انتزاعی هدفش انتقال نظر، نقطه دید و احساسات هنرمند هست. در سبک فوتورئالیسم هنرمند نباید احساس خود را دخیل کند. برای نقاشی انتزاعی نباید انتظار داشت سریع درک شود و باید در اثر غرق شد؛ درک اثر نیازمند توصیف تکرار عناصر، رنگ های به کار گرفته شده، نوع خطوط و تحلیل احساس و پیام هنرمند است.
نقاشی انتزاعی و سبک فوتورئالیسم هر دو برای خلق شدن نیازمند زحمت و زمان بسیاری هستند. هر دو تنها شامل نقاشی نیست و در هنرهایی مانند مجسمه سازی نیز حضور دارد. با این سبک در کلاس های آموزش نقاشی بیشتر آشنا می شوید.
برچسب:سبک شناسی, سوپررئالیسم, فوتورئالیسم, نقاشان مشهور, نقاشی