پدیده ضد مد چیست؟
ضد مد یا ضد فشن به استایل هایی گفته می شود که حالتی عجیب و غریب و تازه دارند و از ترندها اطاعت نمی کنند ؛ تمام استایل هایی که بر خلاف مسیر مد حرکت کنند، عنوان ضد مد را می گیرند. پدیده ضد فشن یا ضد مد از قرن 18 میلادی بر اثر نارضایتی از مد و مد گرایی آغاز شد، نوعی تلاش برای مبارزه با اهمیت مد در زندگی مردم شکل گرفت.
در قرن 18 میلادی لباس هایی بسیار تنگ، بلند و سنگین مد بودند ، و به همین دلیل پوشیدن و شستن آنها سخت بود؛ در میانه قرن 18 گروهی از زنان انجمنی به نام بلومر Bloomer را تشکیل دادند که در مسیر اصلاح لباس بود، بعدها الهام بخش طراحان مد قرار گرفت و آنها هم با طراحی لباس هایی خلاقانه از چارچوب مد خارج شدند.
امروزه نمی توان لباسی را کاملاً ضد مد دانست زیرا بسیاری از لباس هایی که به عنوان ضد مد طراحی می شوند ممکن است توسط اکثر مردم استفاده شوند و یا حتی به مد تبدیل شوند. بسیاری از طراحان لباس ژاپنی و فرانسوی در پدیده ضد مد طرح هایی خلاقانه معرفی کرده اند. پدیده ضد مد ممکن است بر اثر بی تفاوتی به مد یا نگرش های سیاسی و اجتماعی باشد، گاهی به سبک هایی که طراحان لباس برای حمایت از جریان ها و گرایش ها طراحی می کنند گفته می شود.
آموزش طراحی لباس توضیحات بیشتری در این مورد به شما می گوید.
استایل بلومر Bloomer
استایل بلومر توسط سه فعال برجسته حقوق زنان، الیزابت کدی استنتون، الیزابت اسمیت ملیر و آملیا جنکس بلومر شکل گرفت، این سبک که بسیار برای زنان اروپایی و آمریکایی جسورانه بود، نوعی از لباس هایی است که در آن دیگر دامن های بلند و سنگین، کلاه های بزرگ جایگاهی نداشتند. استایل بلومر تنها استایلی نبود که از قوانین مد عبور کرد با گذشت زمان استایل های ضد مد دیگری به وجود آمد. شلوارهای این استایل از ناحیه مچ پا جمع می شدند و چون به شلوار ترکی شبیه بوند همین نام را گرفتند.
آموزش طراحی لباس یکی از بخش های آموزشی اش مربوط به آموزش استایل های مختلف است و هر طراحی باید با آنها آشنا باشد.
استایل راک اند رول Rock And Roll
استایل دیگری از ضد مد است، استایلی راک اند رول استایلی است که در قرن 19 میلادی با محبوبیت سبک موسیقی راک اند رول توسط جوانانی که تمایلی به پیروی از مد آن زمان نداشتند شکل گرفت. استایل راک اند رول در قرن 19 میلادی همزمان با دامن هایی کوتاه برای خانم ها و کت و شلوارهایی گشاد همراه با جلیقه و کراوات برای آقایان مد بود شکل گرفت که معمولاً شامل کت هایی چرمی و تی شرت هایی با طرح های گرافیکی است.
این طرح های گرافیکی روی تی شرت ها معمولاً دارای اهداف سیاسی و اعتراض دارند. اکسسوری ها در این استایل اهمیت زیادی دارند، معمولاً از جنس فلز یا چرم هستند و چندین اکسسوری همزمان با هم استفاده می شود؛ موها بلند و لخت به رنگ مشکی هستند و حتی مردان از خط چشم و سایه های تیره استفاده می کنند. راک اند رول در طراحی داخلی و نوع رفتار مردم نیز خودش را نشان داد.
استایل پانکPunk
استایل ضد مد پانک توسط جوانانی که به اوضاع اجتماعی در نیمه قرن 19 میلادی اعتراض داشتند شکل گرفت. استایل پانک استایلی است که لباس ها حالتی پاره و کثیف دارند که به کمک گره یا زنجیر به هم وصل شده اند. استایلی است که بیشتر از جنبه پوشاک ریشه در نوع نگاه به جریان های سیاسی و اجتماعی دارد، افرادی که این نوع استایل را انتخاب می کنند طرفدار مفاهیمی همچون ضد قدرت طلبی، ضد مد گرایی و ضد نژاد پرستی هستند. استفاده از میخ، سنجاق و لباس های پاره نشان این استایل است.
آموزش طراحی لباس طرحستان سبک های طراحی لباس و طراحان مشهور را به همراه مجموعه های معرفی شده توسط آنها را در دوره آموزشی بررسی می کند.
ویوین وست وود Vivienne Westwood
ویوین وست وود که یکی از طراحان ضد مد است، به عنوان یکی از بنیانگذاران پانک شناخته می شود، ویوین طراح لباس مشهوری است که در سال 1941 هنگامی که جنگ جهانی بود در بریتانیا به دنیا آمد، پدرش میوه فروش و مادرش خانه دار بود. ویوین در سال 1962 با درک وست وود ازدواج کرد و با نام فامیل همسرش شناخته شد، و فرزندی پسر به نام بن وست وود به دنیا آورد، بعد از جدا شدن از درک وست وود علاقه به استایل پانک پیدا کرد، ویوین وست وود از سبک لباس پوشیدن خوانندگان راک الهام می گرفت. او بر طراحی لباس در زمینه مدیریت برند خودش فعالیت دارد. ابتدا برای گروه های پانک لباس طراحی می کرد و بعد از شناخته شدن به وسیله طرح های عالی و خلاقانه اش وارد دنیای مد شد.
یوجی یاماموتو Yohji Yamamoto
یوجی یاماموتو از بزرگ ترین طراحان ضد مد در اواخر قرن 20 و اوایل قرن 21 است. یاماموتو در 1943 به دنیا آمد، پدرش در جنگ جهانی دوم مرده بود و مادرش به تنهایی او را بزرگ کرد. یاماموتو در دانشگاه کیو در رشته حقوق تحصیل کرد ولی علاقه به حقوق نداشت و در توکیو به تحصیل در رشته طراحی لباس پرداخت. در سال 1972 لباس هایی با برند Y’s تولید کرد. پنج سال بعد مجموعه Y را در توکیو معرفی کرد و سپس به تولید لباس های گران و لوکس زنانه پرداخت. در سال 1983 طرح هایی ضد مد معرفی کرد و به همراه ری کاواکوبو موجب شکل گرفتن انقلابی در دنیای مد شدند. رنگ مورد علاقه او بیشتر سیاه است.
آموزش طراحی لباس طرحستان به شما در تبدیل شدن به طراحی مشهور و موفق کمک می کند.
کاترین همنت Katherine Hemnet
طراح لباس ضد مد بریتانیایی که تی شرت هایی با پیام های سیاسی، انگیزشی و اجتماعی طراحی کرد. او بعد از فارغ التحصیلی از مدرسه هنر سنت مارتین برند پوشاک خودش را راه اندازی کرد، در ابتدا مختص پوشاک زنانه بود و بعد ها پوشاک مردانه نیز به برند او اضافه شدند. برند او تنها مختص تی شرت نبود و عینک، کیف ، کفش و شلوار جین نیز شامل می شود. مسائل ضد نژاد پرستانه و دفاع از محیط زیست از مهم ترین مفاهیم مجموعه طراحی های همنت است.
ری کاواکوبو Rei Kawakubo
طراح مشهور ژاپنی ضد مد ری کاواکوبو با اینحال که هیچ آموزشی در زمینه مد ندیده است با قدرت خلاقیت خود جایگاهی خوب در دنیای مد پیدا کرده و موسس برند کوم دگارسونز Comme des Garcons است. ری کاواکوبو در 11 اکتبر 1942 در توکیو متولد شد، بزرگترین و تنها دختر خانواده است. کاواکابو در دانشگاه تاریخ زیباشناسی پدرش لیسانس گرفت و بعد از آن به کار در تولیدی پارچه کرد و شروعی برای ورود او به دنیای مد شد؛
در سال 1967 به طراحی مستقل تبدیل شد و دو سال بعد لباس هایی را تحت عنوان کوم دگارسون طراحی کرد که بسیار در ژاپن محبوب شد. اولین بوتیک خود را در سال 1975 افتتاح کرد که مختص پوشاک زنانه بود؛ اولین نمایش مد او در پاریس که شامل لباس هایی عجیب با رنگ های سیاه و خاکستری و برش هایی نامتقارن بود جنجالی در صنعت مد را موجب شد و طرفدارانش به او لقب کلاغ سیاه دادند.
ری کاواکوبو زنی است پر شهامت با روحیه شاعرانه که در برابر رسانه ها کمی گوشه گیر است و حرف هایش را از طریق طرح هایش نشان می دهد، لباس هایی که طراحی می کند به فرم بدن نیستند و حالتی افتاده، نامتقارن و ناتمام دارند و همچنین شاهد پارگی هایی روی لباس ها هستیم؛ مفهوم این پارگی ها که به فقر اشاره دارند به عنوان شیک از نوع هیروشیمایی شناخته می شوند.
ری کاواکوبو به جای تنها تمرکز روی لباس و اکسسوری ها در تمام زمینه های تجارت نقش دارد و این زمینه ها شامل طراحی گرافیک، تبلیغات و طراحی داخلی است، فروشگاه او در Aoyama به دلیل نمای شیشه ای شیب دار تزیین شده با نقاط آبی مشهور است. کاواکوبو با 87 سال سن همچنان فعال است و هر فصل مجموعه های خلاقانه و جدید معرفی می کند.
گابریل شانل Gabrielle Chanel
گابریل شانل در اوایل قرن 20 میلادی لباس هایی طراحی کرد که به عنوان سبک دختر فقیر ترویج پیدا کرد و مفهومش این بود که خانم های ثروتمند می توانند لباس های معمولی بپوشند. در این مجموعه لباس ها سبک دوران ویکتوریا را داشتند ولی همچنان دارای راحتی برای ورزش هایی مانند دوچرخه سواری بودند. این مجموعه نمونه ای کامل از ضد مد بود که از قوانین مربوط به لباس پوشیدن خانم ها تبعیت نمی کرد.