اینفوگرافیک چیست؟ چگونه اینفوگرافیکی عالی طراحی کنم؟
اینفوگرافیک چیست؟؟ چرا باید از اینفوگرافیک استفاده کرد؟؟
به کمک اینفوگرافیک می توان به راحتی مسائل پیچیده را به زبانی ساده بیان نمود. حالا این اینفوگرافیک چی هست؟ به نمایش بصری اطلاعات می گن. اینفوگرافیک کمک می کند اطلاعاتی که بیانشان سخت است و زمانبر با گرافیک جذاب تر و ساده تر کنیم. اثری که اینفوگرافیک دارد تنها ساده کردن موضوع نیست، بلکه به خاطر زیبایی اش مخاطب را جذب می کند.
می توان به کمک رنگ ها، تایپوگرافی خوب، تصاویر و آیکون ها توجه مخاطب را جلب کرد و موضوعی را به او توضیح داد.
گاهی برای آمار و درصد استفاده می شود. مانند شکل زیر:
همانگونه که در شکل دیدید به راحتی اطلاعات که به کمک استفاده از رنگ های و جذابیت بصری دارند، انتقال پیدا می کنند. نه تنها در زمینه تجاری بلکه در زمینه آموزشی هم می توان از آن استفاده کرد. معلم ها می توانند برای بیان مسائل و مفاهیم دشوار و پیچیده از اینفوگرافیک استفاده کنند. شرکت ها برای تجزیه و تحلیل سود ماهانه یا سالانه می توانند آمار را به صورت اینفوگرافیک ساده تر بیان کنند.
معنی اینفوگرافیک
از دو بخش اینفو و گرافیک تشکیل شده است. اینفوگرافیک که به انگلیسی Infographic است. از ترکیب دو کلمه به وجود آمده است. Information و Graphic که اولی به معنی اطلاعات و دومی به معنی گرافیک است.
اینفوگرافیک چیست؟
اینفوگرافیک انواع مختلفی دارد و اگر طرحی موفقیت آمیز می خواهید، که بتواند به خوبی مفهوم را بیان کند یا بر مخاطب اثر بگذارد لازم است که ابتدا هدف و ماهیت محتوایش را تعیین کنید. طبق گفته هاروارد بیزینس HBR چهار نوع گرافیک اطلاعاتی داریم: اظهاراتی، مفهومی، اکتشافی و داده محور. هرکدام در جایگاه خاص خود قرار می گیرند و بنا به نیاز خودشان را نشان می دهند. اگر شک دارید از هرکدام در کجا استفاده شود، لازم است این 2 سوال را از خود بپرسید که:
اطلاعاتی که می خواهم در اینفوگرافیک اعمال کنم مفهومی است یا محوری؟؟ آیا چیزی که من می خواهم در اینفوگرافیک اعمال کنم مربوط می شود به پردازش و جست و جو در موضوعی؟؟
وقتی برای 2 سوال بالا به خوبی جواب پیدا کردید لازم است در قدم بعدی اطلاعات و هدف مشخص شود. در زیر به ترکیب چندی از این اطلاعات در اینفوگرافیک اشاره می شود:
اطلاعاتی که داده محور و اکتشافی هستند:
بیشتر در عرصه تحقیقات فیزیکی و زمین شناسی خودشان را نشان می دهند. بسیار تخصصی است و مخاطب احتیاج دارد روی هر بخش و قسمت زمان صرف کند تا مطلب را درک کند.
البته بررسی جزئیات این اینفوگرافیک بستگی به تصمیم مخاطب دارد. گاهی مخاطب در حد اطلاعات سطحی که از این نوع اینفوگرافیک می گیرد برایش کافی است، و گاهی اطلاعات بیشتری نیاز دارد. در هر صورت باید اینفوگرافیکی که در این دسته قرار می گیرد از نظر اطلاعاتی کافی و صحیح باشد.
اطلاعاتی که اظهاراتی و اکتشافی هستند:
نمودارها در این دسته قرار دارند و به کمک آنها می توان مجموعه داده هایی را به آسانی و به کمک عناصر بصری به زیبایی به مخاطب نشان داد. ماهیت این نمودارها می تواند اظهاراتی ( یعنی اخباری یا اعلانی ) یا اکتشافی باشند. اگر اطلاعات ثبت شده است و از درستی آن مطمئن هستید اظهاراتی است، ولی اگر اطلاعات بدون رسم دقیق صورت گیرد و بیننده در مورد آن برداشت خودش را داشته باشد دیگر اظهاراتی یا همان اخباری نیست. اینفوگرافیک شما در این زمینه حتماً لازم نیست تنها نمودار داشته باشد بلکه می توانید تصاویر نیز در کنارش قرار دهید تا موضوع بهتر درک شود.
خب حالا که فهمیدیم اینفوگرافیک چیست. باید بدانیم که لازم نیست همه جا از آن استفاده شود بلکه بستگی به احتیاج دارد. دلایل استفاده از اینفوگرافیک زیاد است که از آنها می توان به مسائل زیر اشاره کرد:
- مقایسه: مقایسه چند محصول و یا مفهوم
- آمار
- تصویرسازی داده ها
- نمودار سازی
- انتقال ساده تر مفاهیم پیچیده
- بیان سریعتر اطلاعات طولانی
اینفوگرافیک علاوه بر دلایل انواع مختلفی هم دارد:
اینفوگرافیک آماری
اینفوگرافیک آماری از نمودارها و آنالیزها برای توصیف بهتر رشد و یا نزول فروش یا هر آماری که دارید، با استفاده از هنر بصری استفاده می کند. در آموزش گرافیک با هنر بصری و چگونگی استفاده از آن آشنا می شوید، مقاله ابعاد طراحی گرافیک را بخوانید. ویدیو هایی که در سایت هستند را ببینید.
وقتی از اینفوگرافیک آماری استفاده کنید، مخاطب شما بهتر متوجه موضوعی که به کمک آمار بیان می کنید می شود و بیشتر جذب می شود. اینفوگرافیک آماری از نظر متنی کمتر هستند و به داده ها بیشتر توجه می شود. این اصل کمک می کند که آمار را لازم نباشد به صورت توضیحی یا متنی ارائه دهید و داده ها متمرکزتر می شوند. لازم است از تایپوگرافی و رنگ ها به گونه ای بهره ببرید که بخش هایی از آمار که بحث برانگیزتر و مهم تر است بیش تر به چشم بیایند.
اینفوگرافیک داده ای
ترکیبی از متن و تصاویر برای ساده سازی موضوعی پیچیده است. متن های پیچیده که توضیح دادنشان طولانی است، یا ممکن است سخت باشد و برای مخاطب روشن نشود از اینفوگرافیک داده ای استفاده می شود. در دنیای اینترنت بسیار استفاده می شود به گونه ای که برای جمع بندی پست های سایت ها از آن استفاده می شود. به کمک عناصر بصری، تایپوگرافی مناسب و تصاویر در اینفوگرافیک داده ای می توان عنصر حرکت به آن داد و چشم بیننده حرکت داشته باشد و تمام اطلاعات را بخواند. می توانید شماره گذاری داشته باشید برای بخش هایی که می خواهید نظر مخاطب را بیشتر جلب کنند. به بخش هایی که اعداد دارند بیشتر توجه می شود.
اینفوگرافیک پردازشی
از نمودارهایی که موضوع را پردازش می کنند یا جدول برای روشن تر شدن مفهوم برای مخاطب استفاده می شود. به کمک این نوع اینفوگرافیک می توان موضوع را به صورت مرحله به مرحله توضیح داد. این نوع توضیح دادن برای مسائلی که پیچیده هستند و لازم است پردازش شوند و جداگانه بیان شوند مفید است.
اینفوگرافیک زمانبندی شده
اینفوگرافیک زمانبندی شده برای زمانی مناسب است ازش استفاده کنید که می خواهید اثرات زمان را بر موضوع یا مفهومی نشان دهید. این نوع اینوگرافیک برای مدیریت بهتر موضوعی که برایش اینفوگرافیک رسم کردید به شما کمک می کند، زیرا تکامل آن را در زمان می بینید و متوجه می شوید آیا رشد و تکامل داشته یا خیر؟
اینفوگرافیک آناتومی
اگر می خواهید بخش های مختلفی از چیزی را شرح دهید، از اینفوگرافیک آناتومی استفاده کنید. به کمک این اینفوگرافیک می توان مواد تشکیل دهنده، قطعات و همچنین ویژگی های آن را توضیح دهید.
اینفوگرافیک هرمی
هرمی دارد که در نمایش بخش ها و طبقات مختلف اطلاعاتی به مخاطب می دهد. گاهی لازم است موضوع بر اساس عوامل و پارامترهایی طبقه بندی شود. در این زمان از اینفوگرافیک هرمی استفاده می کنیم. استفاده از عنصر بصری هم بسیار به زیبایی آن اضافه می کند و هم مخاطب بهتر متوجه موضوع می شود.
اینفوگرافیک مقایسه ای
زمانی از اینفوگرافیک مقایسه ای استفاده می شود که می خواهید به عنوان مثال دو محصول را با هم از نظر کیفیت مقایسه کنید. برای طراحان در صنایع مختلف کاربردی است زیرا می توانند به کمک این نوع اینفوگرافیک ایده هایی که دارند را مقایسه کنند و بهترین طرح را انتخاب نمایند.
لازم نیست دوبخش باشد، می توان چند مورد را بررسی کرد، باید چند ستون رسم کرد. در این حالت دقت بیشتری لازم است تا اینفوگرافیک شما سادگی خودش را از دست ندهد.
آموزش گرافیک طرحستان به شما در رسم اینفوگرافیک نکاتی بسیار می گوید.
اینفوگرافیک جغرافیایی
اگر می خواهید اطلاعات جغرافیایی را به کمک عناصر بصری و تصاویر بیان کنید، اینفوگرافیک جغرافیایی کمک کننده است. برای نمایش داده ها و آمار بر اساس مکان که می تواند کشور باشد یا دنیا استفاده می شود. جلوه ها و انیمیشن هم برای جذاب ترشدن آن به کمک شما می آیند.
گاهی می خواهیم آسیب های محیط زیستی را در بخش های مختلف دنیا نشان دهیم در این حالت می توانیم از اینفوگرافیک جغرافیایی استفاده کنیم.
توضیحاتی نیز لازم است در این نوع اینفوگرافیک ثبت شود. این نوع اینفوگرافیک بسیار کار حساسی است زیرا باید در جمع آوری اطلاعات دقت کافی داشته باشید تا اطلاعات غلط بیان نکنید.
اینفوگرافیک رزومه ای
اگر می خواهید روزمه شما بیشتر به چشم بیاید از این نوع اینفوگرافیک برای رزومه خود استفاده کنید. از تصاویر برای انتقال میزان مهارت خود در زمینه های مختلفی که دارا هستید، استفاده کنید.
نکاتی در کشیدن و طراحی اینفوگرافیک لازم است توجه شود:
خلاقیت
میزان استفاده از اینفوگرافیک بسیار زیاد است و روزانه رو به رشد است. شما باید خلاقیت داشته باشید تا اینفوگرافیکی که طراحی می کنید از بقیه متفاوت باشد و بیشتر به چشم بیاید. ابتدا لازم است که با گرافیک آشنا باشید.
آموزش گرافیک طرحستان برای آشنایی شما با گرافیک کمک کننده است، همچنین می توانید برای آشنایی مختصر مقاله های سایت را بخوانید.
وقتی گرافیک را یاد گرفتید می توانید اینفوگرافیک طراحی کنید ولی به این راحتی ها نیست! باید تحقیق کنید. مخاطبانی که برایشان اینفوگرافیک طراحی می کنید بشناسید. ببینید به چه چیزی توجه می کنند. هر سنی در هر جامعه اشتراکاتی از نظر سلیقه وجود دارد، آنها را پیدا کنید و به کار ببرید. اگر موضوعی که می خواهید در مورد آن اینفوگرافیک تهیه کنید، دغدغه بیشتر جامعه است و به آن قبلاً پرداخته شده لازم است از زاویه ای جدید به آن نگاه کنید.
جذاب کردن
از رنگ ها برای جذاب تر شدن اینفوگرافیک خود استفاده کنید. باید بعضی متن ها بیشتر جلب توجه کنند به همین منظور لازم است جذاب تر باشند تا بیننده بیشتر جلب شود.
فرعیات
به کار بردن زیاد متن اینفوگرافیک را کسل آور می کند. بهتر است از تصاویر هم موضوع استفاده شود. برای جلوگیری از داشتن متن طولانی در اینفوگرافیک می توانید از برچسب ها، زیرنویس و یا آیکون بهره ببرید.
سلسله مراتب
سلسله مراتب بصری ایجاد کنید. سازماندهی کردن متن اینفوگرافیک کمک می کند، عنصر حرکت به اثر شما هدیه شود و چشمان مخاطب در یک قسمت ثابت نماند و حرکت داشته باشد، و کل متن را بخواند نه اینکه بعد از خواندن قسمتی خسته شود و از خواندن ادامه صرفنظر کند. نظم و سازماندهی همچنین کمک می کند که اینفوگرافیک طرحی تمیز داشته باشد و هر قسمت مشخص باشد و بیننده سردرگم نشود.
تعامل
هرگز به اینفوگرافیک به عنوان یک تصویر ساده فکر نکنید. اینفوگرافیک اثری است که باید به خوبی با ذهن مخاطب کنش داشته باشد و تعامل برقرار کند. از عناصر بصری و اصول اصلی گرافیک کمک بگیرید.
چرا ویدیوهایی که در سایت هستند را نمی بینید؟؟ آموزش گرافیک طرحستان به خوبی به شما اصول گرافیک را یاد می دهد. و از شما گرافیستی حرفه ای می سازد.
چگونه اینفوگرافیکی عالی طراحی کنم؟
سوال اول که عبارت بود از اینفوگرافیک چیست؟ به خوبی پاسخ داده شد. حالا چند قدم خیلی ساده بیان می کنم که می توانید با استفاده از آنها به پاسخ کامل سوال دوم برسید.
اولین قدم:
مخاطبان را در نظر بگیرید
تنها سلیقه شما مهم نیست. باید ببینید نیاز مخاطب هایی که درمورد تخصص آنها اینفوگرافیک تهیه می کنید چیست؟ اینفوگرافیک هایی وجود دارد که در مسئله زیبایی بسیار عالی عمل کرده اند یا اطلاعات خوبی دارند، ولی چون نیاز مخاطب را در نظر نگرفته اند مورد توجه قرار نگرفته اند. این قدم تعیین می کند طرح شما عالی می شود یا متوسط. پس این قدم را خیلی جدی بگیرید. وقتی مخاطب شناسایی شود به راحتی برای رنگ ها و تصاویری که می خواهید استفاده کنید می توانید تصمیم بگیرید.
آموزش آنلاین گرافیک برای شمایی که به صورت حضوری نمی توانید با توجه به شرایط کرونا در کلاس ها شرکت کنید مناسب است.
دومین قدم:
اینفوگرافیکی که طراحی می کنید چه هدفی دنبال می کند؟
هدف چیست؟ آموزشی؟ سرگرمی؟ نظر سنجی؟ داده ای؟ فرهنگی؟
هر هدف برای قدم های بعدی مسیرهای متفاوتی دارد. هدف مشخص می کند که چه عواملی تأثیر گذار است و لازم است در اینفوگرافیک شما توجه شود. به عنوان مثال اگر فرهنگی است لازم است عواملی همچون سلیقه مردم آن جامعه و قوانین اجتماعی لحاظ شود.
سومین قدم:
موضوع را به خوبی مشخص کنید
تعیین کنید که چه داده هایی را می خواهید به مخاطب انتقال دهید؟ این قدم چارچوب و اسکلت اینفوگرافیک شما را تشکیل می دهد. این قدم ستون سایر قدم ها است.
آموزش گرافیک و مقالاتی که مطالعه کردم به من یاد داد نه تنها در اینفوگرافیک بلکه در تمام کارهای گرافیکی انتخاب موضوع از حساس ترین پارامترها است. در انتخاب موضوع توجه کنید که بر نکته ای اصلی متمرکز شود. یعنی مبهم و گسترده نباشد. هرچه این تمرکز بیش تر باشد اثر ارزش بیشتری پیدا می کند. وقتی موضوع خیلی گسترده باشد موجب سردرگمی مخاطب می شود. و ارزش طرح پایین تر می آید.
چهارمین قدم:
شروع به تحقیق درمورد موضوع کنید و زمان مناسبی برای آن در نظر بگیرید
بعد از این سه قدم نوبت می رسه به جمع آوری و تحقیق درباره موضوع و داده هایی که می خواهیم به مخاطب انتقال دهیم. بعضی اینفوگرافیک ها نیاز به تحقیقات گسترده و زمانبر دارد مانند اینفوگرافیک جغرافیایی. وقتی تحقیق می کنید تمام اطلاعات متنی و داده ها را در کنار هم قرار دهید و بررسی کنید.
پنجمین قدم:
منابع را خوب بررسی و قید کنید
منابع لازم است قید شوند و حتماً صحیح باشند. هیچ چیز بدتر از اینفوگرافیکی با داده های اشتباه نیست. این موضوع موجب می شود شما غیر قابل اعتماد به نظر برسید. سراغ منابع قابل اعتماد بروید.
اساتیدی که در دوره آموزش گرافیک حضور دارند، منابع قابل اعتماد را معرفی می کنند.
ششمین قدم:
اینفوگرافیک نهایی را در ذهن خود تجسم کنید
تجسم کردن بهترین قسمت است. به شما انگیزه برای ادامه کار می دهد، و همچنین روشن می کند که به چه مسیری می روید. تجسم کار سختی نیست، تنها لازم است به اینفوگرافیک هایی که نمونه آنها در اینترنت زیاد است نگاهی کنید. و فکر کنید که طرح شما چگونه باشد بی عیب و نقص می شود. تجسم تمرین ذهنی است که با هر بار انجام دادنش راحتتر می شود.
هفتمین قدم:
از خود بپرسید اینفوگرافیک شما چه فضا و لحنی دارد؟
آیا فضای اینفوگرافیک شما آکادمیک است یا خیر؟ سبک خاصی دارد؟ اگر سبک خاصی دارد نوع سبک باید به خوبی شناسایی و اعمال شود.
هشتمین قدم:
طرحی کلی تنظیم کنید
طرح کلی برای اینفوگرافیک با سایر زمینه های گرافیک تفاوت دارد. به خوبی باید از قبل در مورد آن فکر شود و بخش ها جداگانه تنظیم شوند.
نهمین قدم:
وایرفریم تهیه شود
بعد از تعیین طرح کلی حالا نوبت می رسد به تعیین طرح اولیه. طرح اولیه با چینش خوب عناصر و بخش ها لازم است صورت بگیرد. ابتدا روی کاغذ بکشید که اینفوگرافیک شما چه شکلی خواهد بود.
وقتی همه این مراحل را به دقت دنبال کنید. اینفوگرافیکی که طراحی می کنید نسبت به سایر اینفوگرافیک ها می درخشد، زیرا اصولی و قدم به قدم پیش رفتید.
اینفوگرافیک در همه زمینه ها توانسته جایگاه خوبی برای خودش پیدا کند و قوی عمل کرده است. در آینده هم حتماً با رشد تکنولوژی پیشرفت خواهد داشت. شکی در این نیست که اینفوگرافیک بسیار جای رشد دارد و زمینه خوبی برای کسب کردن مهارت در آن است. طرحستان کسب مهارت در زمینه اینفوگرافیک را به شما پیشنهاد می کند. اگر خلاقیت دارید و ایده های جدید در ذهن شما وجود دارد. منتظر چه هستید؟؟؟
خوشحال میشم دیدگاه خودتان را بفرمایید تا در سایر مقالات مربوط به گرافیک در سایت طرحستان اعمال کنم.