آموزش مدل های رنگی در طراحی گرافیک به زبان ساده
رنگ موضوع پیچیده ایست مخصوصاً برای هنرجویانی که تازه شروع به طراحی گرافیک کرده اند، آشنایی با مدل ها و سیستم های رنگی شروع خوبی برای ورود به دنیای رنگ ها می تواند باشد. شناخت مدل های رنگی دانشی اختیاری نیست، مدل ها هر کدام می توانند طرحی موفق ایجاد کنند یا کل طرح را نابود کنند؛ پس دانش کافی در مورد آنها ضروری است.
در دنیای طراحی گرافیک مدل های رنگی متنوعی وجود دارند که طراح با توجه به پروژه خود از هرکدام از آنها استفاده می کند. توجه نکردن به انتخاب مناسب آنها با توجه به طراحی در کیفیت اثر خوبی نخواهد گذاشت. انتخاب مدل رنگی بستگی به نوع خروجی دارد نه اینکه در طول کار در مانیتور چگونه به نظر می رسد.
RGB و CMYK پراستفاده ترین مدل های رنگی هستند و در این مطلب به آموزش و کاربرد استفاده این دو مدل رنگی می پردازیم با آموزشگاه طرحستان همراه باشید.
شاید به عنوان طراح یا صاحب کسب و کار تفاوت رنگی طرح با نمونه چاپ شده را مشاهده کردید و حتی این تفاوت می تواند ناامید کننده باشد. مهم نیست که شما طراح هستید یا مدیری که با طراحان گرافیک همکاری دارد، برای یک طراحی دقیق و زیبا آشنایی با مدل های رنگی RGB و CMYK موضوع مهمی هست.
مدل رنگی آرجی بی RGB
این مدل رنگی که بر پایه نور هست و کانال رنگی ندارد، برای ایجاد تصویر در صفحه نمایش کاربرد دارد. RGB از سه رنگ ابتدایی قرمز، سبز و آبی تشکیل شده است و رنگ های دیگر با تنظیم و کم و زیاد کردن شدت نور این سه رنگ ایجاد می شوند. اگر هر سه رنگ به هم اضافه شوند بالاترین حد روشنایی یعنی سفید تولید می شود و اگر شدت آنها به پایین ترین حد برسد رنگ سیاه ایجاد می شود.
RGB مخف: قرمز(R) Red ، سبز Green (G) و آبی Blue (B) است. همه رنگ ها در صفحه نمایش از پیکسل های نوری رنگ های RGB تشکیل شده اند، پس RGB رنگ بندی مناسب طرح هایی است که در صفحه نمایش قرار است نمایش داده شوند مانند طراحی اینفوگرافیک ها یا وب سایت ها.
پیکسل های مانیتور از این سه رنگ تشکیل شده اند و همه رنگ هایی که چشم می بیند از همین سه رنگ تشکیل شده اند. همه صفحه های نمایش مانند تلویزیون ها از این سیستم رنگی پشتیبانی می کنند پس اگر برای تلویزیون یا هر صفحه نمایشی پروژه طراحی می کنید از این سیستم استفاده کنید. دوربین ها و اسکنرها هم از این سیستم پشتیبانی می کنند.
موارد استفاده از مدل رنگی آرجی بی RGB
- طراحی سایت ها
- طراحی پوسته ی ظاهری سایت ها
- طراحی اپلیکیشن های موبایل
- طراحی استیکر و گیف در فضای مجازی
- طراحی فیلم و ویدئو و انیمیشن
- عکس نوشته
- اینفوگرافیک
- موشن گرافیک
- کاتالوگ دیجیتال
هرکدام از این موارد دنیای گسترده و بازار کارخوبی دارند که با سپری کردن آموزش گرافیک، مهارت کافی در آن زمینه را کسب خواهید کرد.
مدل رنگی سی اِم وای کِی CMYK
نوعی از مدل های رنگی است که در سیستم چاپ استفاده می شود و یا چهار رنگ گفته می شود. در مواردی استفاده می شود که از خود نور ندارند و رنگ های بدون نور را به درستی نشان می دهند مانند کاغذ.
CMYK مخفف: فیروزه ای Cyan (C)، ارغوانی Magenta (M)، زرد Yellow (Y)و سیاه Black (B) هست، که مخصوص کارهای چاپی است.
هر یک از این رنگ ها غلظت صفر تا صد دارند که ترکیب آنها بر روی کاغذ انجام می گیرد؛ رنگی بر روی کاغذ چاپ می شود و بعد از آن رنگ دیگری به روی آن چاپ می گردد و به همین ترتیب به رنگ مورد نظر می رسیم، و خروجی ترکیبی از چهار رنگ فیروزه ای، ارغوانی، زرد و سیاه هست که بر روی هم توسط غلطت های مختلف چاپ شده اند. در این نوع رنگ سفید ندارد و رنگ سفید همان رنگ سطح کاغذ می باشد.
CMYK یک مدل کاهشی است یعنی رنگها به پس زمینه ای سفید اضافه میشوند، لایه لایه با هم مخلوط می شوند، البته بعضی وقتها مشکلات رنگی مشاهده می شوند. در مدل رنگی CMYK تصور اینکه طرح به همان گونه ای در صفحه نمایش می بینید چاپ می شود اشتباه است.
به دلیل بازتاب نور روی رنگ های چاپی ترکیب رنگی در CMYK شفافیت کمتری نسبت به RGB دارد و مات تر هست |
موارد استفاده از مدل رنگی سی اِم وای کِی CMYK
- طراحی بسته بندی
- بروشورها
- کاتالوگ ها
- پوستر
- کارت های ویزیت
- طراحی جلد کتاب
طراحی هویت بصری مانند طراحی بسته بندی مسئله بسیار مهمی در دنیای برندینگ محسوب می شود و آموزش گرافیک چگونگی طراحی اصولی و حرفه ای آن را آموزش می دهد و حتی نمونه کارهای بسیاری مورد بررسی قرار می گیرند.
تفاوت RGB و CMYK
ترکیب کردن جوهرهای CMYK با ترکیب نوری RGB متفاوت است. در RGB اگر نور بیشتری اضافه شود رنگ خالص تر می شود، ولی در CMYK ما با جوهر سروکار داریم و نه نور پس ترکیب رنگ ها نتیجه را تیره تر می کند.
در سیستم رنگ بندی RGB رنگ ها ترکیب شونده هستند و در سیستم رنگ بندی CMYK ساخت رنگ ها به صورت لایه لایه و تفریق کننده شکل می گیرد. در سیستم RGB هرچه ترکیب رنگی افزایش پیدا کند رنگ حاصل روشن تر است ولی CMYK رنگ حاصل تیره تر است، و به سیاه نزدیک تر می شود. در CMYK با ترکیب چهار رنگ به رنگ های متنوع بسیار با سایه روشن های مختلف می رسیم.
تفاوت دو مدل رنگی RGB و CMYK بسیار گسترده است و اینکه در کدام طراحی از کدام مدل باید استفاده شود نیازمند گذراندن آموزش گرافیک هست.
طراح باید از CMYKاستفاده کند یا RGB؟
اگر طراح گرافیک برای بنرهای تبلیغاتی که برای نمایش تلویزیونی یا در وب هستند طراحی می کند، لازم است با RGB کار کند. همچنین طراحی های دیجیتال مانند وب سایت ها، کاتالوگ دیجیتال، اینفوگرافیک و اپلیکیشن ها همه با سیستم رنگ بندی RGB لازم است طراحی شوند. بستگی به نیاز طراح گرافیک دارد.
از سوی دیگر طراح گرافیک برای همه طراحی های چاپی باید تنظیمات نرم افزار را تغییر دهید و روی CMYK تنظیم کند. مانند کارت ویزیت، کاتالوگ سنتی، بروشور و طراحی جلد کتاب. طراح گرافیک حتماً باید نمونه چاپی را بررسی کند تا مشکلی پیش نیاید و مشتری ناراضی نشود.
تبدیل RGB به CMYK در فتوشاپ
تنظیمات نرم افزار فتوشاپ به صورت پیش فرض بر روی RGB قرار دارد. بعضی از طراحان گرافیک طراحی خود را ابتدا با RGB انجام می دهند و قبل از چاپ آن را به CMYK تبدیل می کنند؛ این روش شاید چون RGB از طیف رنگی بیشتری پشتیبانی می کند و یا می توان روی فایل های کوچکتر کار کرد محبوب باشد ولی توصیه نمی شود چون رنگ ها تغییر می کنند و دقت رنگی برای چاپ مهم هست. بهتر هست برای خروجی مناسب تنظیمات فتوشاپ را تغییر دهید و بر روی CMYK قرار دهید.
برای تغییر از RGB به CMYK در فتوشاپ بدون افت کیفیت و اصولی دو مرحله زیر را انجام دهید:
- ابتدا از قسمت File -> Open تصویر را باز کنید.
- سپس به مسیر Edit -> Convert to profile بروید، پنجره ای مانند شکل زیر برای شما باز می شود که در قسمت Destination Space می توانید RGB را به CMYK تبدیل کنید.