تکنیک های مختلف نقاشی با پاستل
آموزش نقاشی با پاستل از زیباترین آموزش های هنری در زمینه هنرهای تجسمی هست که می توانید به کمک آن الهامات و ایده های ذهنی خود را به آثار فوق العاده زیبا تبدیل کنید.
در این مطلب تکنیک مختلف نقاشی با پاستل را به شما توضیح می دهم، با بهره گیری از این تکنیک ها می توانید آثار خاص و جذاب خلق کنید؛ با آموزشگاه طرحستان همراه باشید.
در ابتدا لازم است بدانید نقاشی با پاستل چیست؟ و چه انواعی دارد؟
نقاشی با پاستل چیست؟
پاستل یکی از ابزار های هنری است و از ماده های رنگی آمیخته شده با گچ و صمغ است که به صورت چوبچه درآمده است. ذرات رنگ پاستل از شفافیت و درخشندگی خاصی برخوردار هستند.
برای نقاشی با پاستل از کاغذهایی با سطوح زبر و دارای بافت مانند کاغذهای اشتنباخ و فابریانای گرم پایین استفاده می شود؛ رنگ زمینه برای نقاشی با پاستل بستگی به نوع نقاشی دارد ولی زمینه سفید جلوه و درخشندگی بیشتری به نقاشی می دهد.
ترکیب رنگ ها در نقاشی با پاستل بسیار ساده تر از سایر سبک هاست ولی بازهم نیازمند تبحر و مهارت لازم هستید. در نقاشی با پاستل به بافت مخملی نرم و زیبا می رسید و سادگی در ترکیب رنگ ها به شما کمک می کند به یک اثر چشم گیر و دلپذیر برسید.
پاستل همانگونه که گفته شد شامل رنگ دانههای پودری به هم چسبیده هست. این رنگدانه ها همان رنگدانه های هستند که برای تهیه آبرنگ، اکریلیک و مداد رنگی کاربرد دارند. اما پاستل به دلیل تأثیری که از خود بر کاغذ باقی میگذارد به تکنیکی خاص و متفاوت تر نیاز دارد.
نقاشی با پاستل ثبات و پایداری پایینی نسبت به سایر سبک ها خصوصاً در نوع روغنی دارد. از پاستل ها می توان برای نقاشی های مختلف از جمله نقاشی مدرن، کلاسیک، نقاشی از چهره و منظره استفاده کرد. آموزش نقاشی پاستل یکی از بهترین روش ها در راستای فراگیری تکنیک های نقاشی پاستل است.
قبل از آموزش نقاشی پاستل می توانید پاستل را به صورت مجموعه ای خریداری کنید که معمولاً در جعبه های چوبی هستند و یا به صورت تکی تهیه کنید.
انواع پاستل
پنج نوع پاستل داریم: نرم، نیمه نرم ، سخت، مدادی و روغنی که در کلاس های آموزش نقاشی پاستل با همه آنها کار می کنید.
پاستل های نرم و نیمه نرم: پاستل های نرم و نیمه نرم دارای چسبندگی کمتر و رنگدانه های بیشتری نسبت به نوع سخت هستند و رنگدانه ها راحت تر با هم ترکیب می شوند. بافت نرم این پاستل ها کمک می کند رنگدانه ها راحت تر روی سطح قرار بگیرند و ترکیب آنها ساده تر شود. در کلاس های آموزش نقاشی پاستل برای قسمت های سایه روشن و قسمت هایی که به ترکیب رنگ ها نیاز دارند از نوع نرم پاستل استفاده می شود.
پاستل های سخت: پاستل های سخت دارای چسبندگی بیشتر و رنگدانه های کمتری نسبت به نوع نرم هستند و از آنها برای کشیدن جزئیات استفاده می شود. با پاستل های سخت می توان تمام مراحل نقاشی را اجرا کرد و مقاوم تر از پاستل های نرم هستند، ولی برای افزایش کیفیت نقاشی از نوع نرم هم باید کمک گرفت. و اساتید در آموزش نقاشی پاستل از ترکیب دو نوع سخت و نرم پاستل استفاده می کنند.
آشنایی کامل با دوره آموزش گرافیک
پاستل های مدادی: پاستل های مدادی در چوب محصور شدهاند و باعث میشوند به هم ریختگی کمتر باشد و در عین حال، جزئیات به خوبی طراحی شوند. آنها به سادگی با پاستلهای نرم و سخت مخلوط میشوند. پاستل های مدادی همانند مدادهای رنگی هستند و اجرایی تمیزتر و ساده تر را مهیا کرده اند. نسبت به پاستل های نرم دارای سختی و مقاومت بیشتری هستند. پاستل های مدادی چون رنگ های غلیظ و سختی ایجاد می کنند، نمی توان از آنها برای تکنیک لایه های رنگی استفاده کرد.
پاستل های روغنی: پاستل های روغنی ترکیب های روغنی دارند که موجب شده رنگ های روشن تری داشته باشند. پاستل های روغنی پخش نمی شوند و ایرادات کمتری در نقاشی ایجاد می کنند ولی هیچ وقت کاملا خشک نمی شوند.
نقاشی کردن مانند مداد
پاستل را برای ترسیم خطوط باریک و صاف یا طرح های تیز باید مانند مداد در دست بگیرید. این تکنیک به شما کمک می کند جزئیات نقاشی را به کمک خطوط بهتر مشخص کنید و یا مرز بین قسمت های مختلف تعریف کنید تا نقاشی شما واضح تر شود.
هاشور و سایه
همیشه نیاز به ترکیب رنگ ها نیست و نقاشی شما حتماً قسمت هایی دارد که در کنار هم قرار دارند ولی رنگ آنها نباید ترکیب شوند و اگر ترکیب شوند نقاشی را مبهم می کنند؛ هاشور و سایه زدن در این مرحله باید استفاده شود که هماهنگی ظریفانه اجرا شود و طرح هم از بین نرود. چگونگی هاشور و سایه زدن و غلظت و زاویه آنها بستگی به نقاشی دارد و در آموزش نقاشی پاستل آموزش داده می شود.
لایه های رنگی
در این تکنیک لایه هایی از رنگ های مختلف به گونه ای که با هم ترکیب نشوند و ملایم باشند ایجاد می شوند. با این تکنیک رنگ ها ویژگی خودشان را از دست نمی دهند و نتیجه ای باورنکردنی ایجاد می شود. در این تکنیک نقاشی با پاستل ابتدا از رنگ های تیره آغاز کنید و به سمت رنگ های روشن بروید. اگر از دونوع نرم و سخت برای نقاشی استفاده کرده اید باید توجه کنید که لایه زیرین باید سخت تر باشد و نباید بر روی لایه ای نرم رنگدانه های سخت تر اضافه شود.
ترکیب رنگ ها
رنگ ها در نقاشی با پاستل قبل از قرارگیری بر روی صفحه قابلیت ترکیب شدن ندارند، در صفحه با هم ترکیب می شوند و نیاز به ظرافت خاص و دقیق دارید تا ترکیب دلخواه خودتان را ایجاد کنید. در ترکیب رنگی شما باید دو رنگ را یا به صورت مالشی مانند دست و پارچه و یا محو کردن ترکیب کنید تا به رنگی که مدنظر دارید برسید. گستردگی رنگ هایی که با این تکنیک به آنها می توان رسید بسیار زیاد است و برای داشتن نتیجه بهتر نیازمند تجربه، مهارت و آموزش نقاشی پاستل هستید.
برای ترکیب رنگ ها در نقاشی پاستل می توانید با انگشت یا پارچه ای نخی روی رنگ هایی که می خواهید بکشید و رنگ دلخواه را بسازید.
- ترکیب رنگ ها در قسمت های بزرگتر: از محو کن استامپ برای ترکیب رنگ ها در قسمت های بزرگتر استفاده می شود. استامپ، لوله ای کاغذی است که به اندازه زیادی آن را تحت فشار قرار داده اند تا به شکل استوانه در آید. کافی است ابتدا میزان تیزی نوک محو کن را مطابق نیاز خود با استفاده از سطح سمباده تنظیم کنید و سپس به آرامی آن را بر روی بخش هایی که نیاز به ترکیب رنگی قرار دهید و به آهستگی حرکت دهید.
- ترکیب رنگ ها در قسمت های ظریف تر: از ابزارهایی مانند تورتیلون و خمیر لاستیکی برای قسمت های جزئی تر و ظریف تر در نقاشی با پاستل استفاده می شود. تورتیلون نوعی محو کن هست ولی کاغذ استامپ بیشتر از تورتیلون تحت فشار و فشردگی قرار گرفته است.
استفاده از قسمت های مختلف پاستل
- قسمت انتهایی: برای ایجاد خطوط برای مشخص کردن بهتر قسمت ها استفاده می شود. در این روش پاستل را مانند مداد در دست می گیرید. با ایجاد فشار بیشتر یا کم کردن فشار، غلظت خطوط را تعیین می کنید و بخش های مختلف نقاشی و ریزه کاری های طرح مورد نظر خود را پیاده و ترسیم می کنید.
- بدنه پاستل: پاستل را می توانید به قطعاتی با سایز درشت یا ریز بشکنید و با کنترل میزان فشار نقاشی کنید.