سبک های طراحی داخلی
سبک های طراحی داخلی
طراحی داخلی چیست؟
به برنامهریزی، طراحی کاربردی و تزئینی و استفاده مؤثر از فضا های مسکونی ، اداری ، تجاری که نیاز به درک درستی از مسائل فنی مانند آکوستیک، نور، دما، مبانی رنگ ، فرم ، روانشناسی و ….دارند را طراحی داخلی می گویند.
خلاصه ای از تاریخچه طراحی داخلی
تاریخچه طراحی داخلی به مصر باستان برمی گردد ، مصریان خانه های خاکی خود را با مبلمان ساده که از پوست یا منسوجات حیوانات ساخته می شد تزیین می کردند و همچنین با نقاشی های دیواری ، مجسمه سازی و گلدان های تزئینی خانه های خود را تزئین می کردند . و بعد از آن در هند ، ایران ، یونان ، روم ، چین ، انگلیس ، فرانسه ، شاهد پیشرفت روز افزون طراحی داخلی بوده ایم و سبک های طراحی داخلی مختلفی مثل کلاسیک ، مدرن ، روستیک ، ژاپنی ، چینی ، انگلیسی ، و…. بوجود آمده اند. این مقاله به صورت خلاصه به آموزش سبک های طراحی داخلی می پردازد.
سبک های طراحی داخلی
سبک مصری
از ویژگی های این سبک حجم های مکعبی و هرمی ، سنگ های طبیعی ، ستون های قطور و منقوش ، پنجره های مشبک چوبی با رنگ تیره است و همچنین استفاده از عناصر بارزی مانند: مصطبه (مقابر اشرافی)، هیرو گلیف (بارزترین نقوش دکوراتیو مصری ) و طاقچه هایی پر از اشیاء تزئینی و مجسمه در طراحی داخلی سبک مصری دیده می شود.
سبک هندی
بارزترین عنصر در سبک هندی رنگ است. و همچنین استفاده از نقوش شیوا، بودا ، لاکشمی، گانشا ، فیل ، و همچنین استفاده از قلیان، شطرنج، سوزن دوزی ظریف، چهل تکه و مندیر ( معبد کوچکی که هر جایی در خانه غیر از اتاق خواب می توان قرار داد) از خصوصیات سبک هندی است.
سبک ایرانی
از ویژگی های مهم سبک ایرانی طراحی مناسب، ایوان های رفیع، ستون های بلند، محاسبات دقیق ، فرم پوشش، رعایت مسائل فنی و علمی در ساختمان، و تزئینات گوناگون که هریک در عین سادگی معرف شکوه سبک ایرانی است.
سبک مینیمال
سبک مینیمالیسم یا ساده گرایی مکتب هنری است که اساس آن طراحی روش های ساده و خالی از پیچیدگی است.
از ویژگی های سبک مینیمالیسم در طراحی داخلی سادگی و نهایت صحت و دقت است و هیچ چیزی بیش از حد و زیادی نیست همینطور که از اسم این سبک مشخص است، تاکید این سبک بر سادگی و بی آلایشی است . رنگ های مورد استفاده در این سبک ممکن است خیلی تیره و خسته کننده یا روشن باشند، یا در برخی موارد ممکن است از رنگ های درخشان و نمایشی استفاده شود. اجزا و وسایل مورد استفاده دراین سبک اشکال هندسی مثل دایره ، مربع، مستطیل، با ظاهری ساده و بدون جزئیات می باشد.
سبک کلاسیک
سبک کلاسیک در طراحی داخلی یک سبک توسعه یافته، با جزئیات و ریزه کاری های فراوان در مبلمان ، وسایل روشنایی ، تزئینی و …. می باشد . در این سبک از اشکال افسانه ای وسنتی برای تزئین استفاده می شود.و همچنین از رنگ های سلطنتی و مجلل مثل قرمز ، بنفش ، طلایی و پارچه های مخمل و ابریشم استفاده می شود.
سبک روستیک
هدف سبک روستیک آوردن طبیعت خالص به درون خانه است و بیشتر در فضاهای ویلایی و کوهستانی و روستایی کاربرد دارد . مبلمان و وسایل در سبک روستیک از کنده درخت، تنه و شاخه ی درختان و الیاف و کنف ساخته می شوند.
سبک ماوریک
سبک ماوریک در طراحی داخلی سبکی سبک مدرن ، نوین، مبتکرانه، غیرمعمول، بدون قیود و قانون است .ساختار این سبک به گونه ای است که از وسایل و احجام هم پوشان استفاده می کند .رنگ ها کاملا تصادفی انتخاب می شوند.
سبک ژاپنی
ازخصوصیات بارز این سبک سادگی و کم کردن جزئیات می باشد . و فرم غالب آن مربع است. و از عناصرخاصی مثل کف پوش حصیری بافته شده از ساقه برنج ، درهای کشویی، میز کوتاه ، اتاقک آلاچیق مانند و… استفاده می شود باغ آرایی ژاپنی که تحت تأثیر آئین های شینتووذن بوده نیز جلوه خاصی به این سبک می بخشد.
سبک چینی
از مهم ترین ویژگی های سبک چینی سادگی، انرژی و طبیعت است در سبک چینی از چوب به عنوان یه ماده طبیعی زیاد استفاده می شود ، اصول فنگ شویی (باد و آب) برای برقراری اعتدال میان انرژی ها یکی دیگر از خصوصیات سبک چینی است. مهمترین اصل فنگ شویی در طراحی داخلی پرهیز از انباشتگی و بی نظمی و استفاده از گیاهان در فضای خانه است.
سبک مراکشی
در این سبک از عناصر اصلی مثل فرش، کاشی، ظروف رنگی، سفال فانوس، آثار فلزی، کف پوش سفالی قرمز، سکوهای بیرون زده از دیوار، مبلمانی با چوب های منبت و مشبک، سایه بان بالای تخت، حیاط اندرونی ، چراغ های خفا، کاشی زلیج و تجین استفاده شده است. واز رنگ های فیروزه ای ، کبود، سفید و سبز زیاد استفاده می شود.
سبک رومی
یکی از ویژگی های هنر روم باستان استفاده از تزئینات و مجسمه سازی است، استفاده از سردیس بجای مجسمه کامل در دوران روم باستان بروز کرد و از عناصر بارز آن می توان به: فرسکو، کاتورا، پانتئون، موزلییک های رومی، باسیکیا، لامپ های رومی، فوروم، کلسئوم، کاتاکومب اشاره کرد. طاق های نیم دایره، استفاده از موزائیک بر دیوار، نواره، آب نما، سونا و استخر و تبدیل نقاشی دیواری به کاغذ دیواری از خصوصیات سبک رومی هستند. در چیدمان مبلمان به سبک رومی تأکید بر استفاده مختصر از مبل و صندلی است و بیشتر از تزئیناتی مثل موزائیک ها و نقاشی های دیواری و پارچه های منقوش و اشیاء دکوراتیو استفاده می کنند.
سبک یونانی
از ویژگی های سبک یونانی که در این مقاله آموزش طراحی داخلی گفته شده است استفاده از مصالح آهک و مرمر سفید است. سبک طراحی داخلی رومی و یونانی بر تقارن و تعادل تأکید دارد. رنگ سفید ، آبی و استفاده زیاد از نور طبیعی از ویژگی های سبک یونانی است.
سبک روکوکو
سبک روکوکو همانند سبک باروک است، با این تفاوت که میزان آراستگی ها در آن کمتر شده و بیشتر از رنگ های روشن استفاده می شود.
سبک ویکتوریایی
از ویژگی های سبک ویکتورایی این است که دیوار به دو قسمت تقسیم می شود.و با کاغذ دیواری یا رنگ تیره جدا می شود. مهمترین ویژگی این سبک هماهنگی و تعادل است. شمعدان های بزرگ ، چلچراغ های بزرگ ، شیشه های منقوش نیز از مشخصه های این سبک است.
سبک انگلیسی
این سبک طراحی داخلی خود به سبک های متفاوتی با نام هایی که بیشتر القاب و اسامی ملکه ها و یا اشراف زاده ها بوده طبقه بندی می شود، که ما در اینجا به ویژگی بارز آن اشاره می کنیم. سبک کویین (پایه های کابریولی و قوس دار) سبک هپل وایت (صندلی با پشتی سپری یا قلبی شکل) سبک شرایتون (پایه استوانه شیاردار یا مارپیچ) سبک بیرر میر ( مدال ها با نقاشی پرتره زیاد کاربرد داشت) سبک باهاوس ( بکارگیری فلز در قاب صندلی و مبلمان) و….
سبک آرت نوو
سبک آرت نوو احیاگر سبک تزئینی باروک است و هدف آن نمایش ارزش های تزئینی خطوط منحنی است استفاده زیاد از کف پوش های چوبی و نقاشی روی شیشه از خصوصیات سبک آرت نوو است. در دوره های آموزشی طراحی داخلی به طور کامل و با جزئیات به آن پرداخته می شود .
سبک آرت دکو
از بارزترین خصوصیات سبک آرت دکو در طراحی داخلی استفاده از فرم های گیاهی در فرفوژه ها ورنگ های روشن و یک دست می باشد.
سبک فرانسوی
طراحی داخلی به سبک فرانسوی مشهور به دل فریبی و با نشاطی است. سبک فرانسوی در طراحی داخلی ترکیبی از سبک روستیک (روستایی) و سلطنتی (شاهانه ) است. آرموار یک نوع کمد یا گنجه ی فرانسوی است که به خوبی با بسیاری از وسایل دیگرترکیب می شود و در اتاق های مختلف یک منزل به سبک فرانسوی وجود دارد. آرموار یک کمد فرانسوی است و روی آن بسیار تزئین و حکاکی شده است. رنگ های مورد استفاده در طراحی داخلی فرانسوی متفاوتند. در طراحی داخلی فرانسوی از رنگ های طلایی، آبی، قرمز، سبز استفاده می شود. در سبک فرانسوی از طرح گل و گیاه و برگ در قاب آینه و صندلی های چوبی بسیار استفاده می شود. میز و صندلی های یک منزل با طراحی داخلی فرانسوی بیشتر دارای لبه های دالبری شکل هستند تا لبه های صاف و مستقیم. در رنگ آمیزی دیوار و سقف یک منزل با طراحی داخلی فرانسوی ممکن است از رنگ های سفید و کمرنگ استفاده شود، سبک فرانسوی سبکی برجسته، دلربا و شیک است.
سبک مراکشی
در این سبک از عناصر اصلی مثل فرش، کاشی، ظروف رنگی، سفال فانوس، آثار فلزی، کف پوش سفالی قرمز، سکوهای بیرون زده از دیوار، مبلمانی با چوب های منبت و مشبک، سایه بان بالای تخت، حیاط اندرونی ، چراغ های خفا، کاشی زلیج و تجین استفاده شده است. واز رنگ های فیروزه ای ، کبود، سفید و سبز زیاد استفاده می شود.
سبک سوئدی
در سبک سوئدی بیشتر از رنگ های روشن، ساده، سفید و آبی استفاده می شود . سبک سوئدی همچنین از روشنایی و آب و هوای اسکاندیناوی الهام گرفته است. زمستان های طولانی مدت خسته کننده با غروب های زود هنگام و روز های کوتاه و کمبود نور طبیعی این سبک را ناگزیر ساخته که روشنایی مورد نیاز را به فضای داخلی خانه وارد کند . استفاده از وسایل کمرنگ، روشن، پر زرق و برق و پرجلوه در دکوری های یک منزل با طراحی داخلی سوئدی معروف است. همین طور که دیوارها، کف زمین و لوازم و وسایل منزل با رنگ های کمرنگ و روشن ، نور طبیعی را منعکس می کنند، فضاهای داخلی که با این سبک طراحی داخلی طراحی شده اند، بشاش، آرام اند، حتی در روزهای تاریک زمستان گرم و صمیمی هستند.
سبک یونانی
از ویژگی های سبک یونانی که در این مقاله آموزش طراحی داخلی گفته شده است استفاده از مصالح آهک و مرمر سفید است. سبک طراحی داخلی رومی و یونانی بر تقارن و تعادل تأکید دارد. رنگ سفید ، آبی و استفاده زیاد از نور طبیعی از ویژگی های سبک یونانی است.
سبک باروک
این سبک تزئینات نمایشی زیادی دارد.سبک باروک در معنی عبارتست از نامنظم، مروارید ناصاف و پرپیچ و تاب و یا غیر عادی، باروک نوعی هنر است که در آن قواعد تناسب رعایت نمی شود. این سبک دارای حرکت و جنبش است که نقطه مقابل سکون کلاسیک است. هنرمندان در باروک بر خلاف دوران کلاسیک با احساس خود حرکت میکنند و احساس را مقدم بر عقل می دانستند.
سبک گوتیک
از ویژگی های سبک گوتیک، قوس نوک تیز، طاق و شیشه کاری است.
در طراحی داخلی به سبک گوتیک از رنگ های تیره برای دیوارها، سقف و کف زمین استفاده می شود. در کل برای اینکه این سبک را در طراحی داخلی منزل خود پیاده کنید به یک فضای باز و بزرگ احتیاج دارید، زیرا وجود این سبک به خاطر ترکیب رنگ های موجود در آن موجب گرفتگی و دلگیر شدن فضاهای کوچک می شود.
سبک اوریگامی
اوریگامی روش ارائه ی اشکال است که عمدتاً با خم کردن ماده ی مورد استفاده (کاغذ) حاصل می شود
سبک اوریگامی در طراحی داخلی نیز از همین تعریف الهام گرفته است.
سبک مونوکروماتیک
یکی از آسان ترین سبک ها در طراحی داخلی سبک مونوکروماتیک است که یک طراح تازه کار نیز می تواند با شرکت در دوره های آموزشی طراحی داخلی به خوبی این سبک را ایجاد کند. در این سبک به سادگی از کنار هم قرار دادن اشیاء یک رنگ می توان به یک تعادل مناسب در این سبک رسید.