تصویرسازی در گرافیک: اصول و مبانی بنیادین
اغلب کسانی که در زمینه هنر مشغول به فعالیت هستند اطلاع دارند که تصویرسازی و گرافیک تقریباً مشابه یکدیگرند و تنها در مواردی جزئی با یکدیگر اختلاف دارند. در هنر تصویرسازی هنرمندان احساسات خود را در قالب یک تصویر به نمایش میگذارند. این تصویر به گونهای است که بیننده با مشاهده آن به احساسات هنرمند پی میبرد.
اشکال گرافیکی کمک میکنند تا هدف مورد نظر بهتر و بیشتر به بیننده منتقل شود. اگر مرز میان این دو هنر برداشته شود، هنر جدیدی تحت عنوان تصویر سازی گرافیکی ایجاد میگردد. تصویرسازی در گرافیک به منظور طراحی جلد کتاب و حتی بستهبندی محصولات نیز مورد استفاده قرار میگیرد. به منظور پی بردن به این مطلب که تصویر سازی در گرافیک چیست و همچنین تاریخچه این هنر تا پایان ما را همراهی کنید.
تصویرسازی چیست؟
به عنوان یکی از مهمترین هنرهای گرافیک میتوان به تصویرسازی اشاره کرد که امروزه در صنایع گوناگون نیز از آن استقبال میشود. این هنر ارتباط جذابی را میان تصاویر و مفاهیم آنها ایجاد خواهد کرد. در واقع تصاویر مفاهیم مورد نظر را به شما القا میکنند.
معمولاً طراحان گرافیک تصویرسازی را به خوبی انجام میدهند. در واقع یک هنرمند با توجه به مفهوم مورد نظر تصویر جدیدی را خلق میکند تا بیننده با مشاهده آن تصویر بتواند به موضوع مورد نظر پی ببرد. کاربرد تصویرسازی تنها به ساخت پوسترها و عکسها محدود نشده و به منظور تولید انواع انیمیشنها و بازیهای ویدئویی نیز به کار برده خواهد شد.
ذکر این نکته حائز اهمیت است که هنر تصویرسازی در گرافیک از مبانی و اصول خاصی برخوردار بوده و به همین دلیل است که در گروه هنرهای کاربردی قرار میگیرد. به طور کلی این هنر قدمتی دیرینه دارد، به گونهای که انسانهای نخستین نیز به منظور بیان کردن اهداف خود نسبت به تصویرسازی روی صخرهها و سنگها اقدام میکردند.
تاریخچه تصویرسازی
اکنون که تا حدودی دریافتید تصویر سازی چیست، پیرامون تاریخچه تصویرسازی اطلاعاتی را شرح خواهیم داد. انسانها از هزاران سال پیش مطلع بودند که از طریق تصاویر میتوانند مفاهیم مورد نظر خود را انتقال دهند. بدین جهت انسانهای نخستین تصاویری را روی تخته سنگها در غارها حک میکردند.
در واقع قبل از پیدایش خط انسانها برای بیان داستانهای مورد نظر خود از تصویرسازی استفاده مینمودند. با گذشت زمان و پیدایش کشاورزی، انسانها از متن و دستنوشتهها نیز در کنار تصویرسازی استفاده کردند. در کشور ایران نیز این هنر از زمانهای گذشته وجود داشته، به گونهای که میتوانید آنها را در آثاری همچون داستانهای حماسی شاهنامه مشاهده نمایید.
معرفی رشته تصویرسازی
ممکن است این سوال برای بسیاری از علاقمندان مطرح شود که رشته تصویرسازی چیست؟ تصویرسازی به عنوان یکی از برترین رشتههایی است که دانشآموزان در هنرستان از آن استقبال میکنند. دانشآموزانی که رشته تصویرسازی در گرافیک را انتخاب میکنند با نرمافزارهای خاص آن آشنایی یافته و میتوانند در آینده درآمدهای بالایی را کسب نمایند.
دانشآموزان پس از آموزش تصویر سازی در سطح مقدماتی و یا پیشرفته و یادگیری مهارتهای خاص آن میتوانند وارد بازار کار شوند. فارغالتحصیلان این رشته پس از پایان تحصیلات خود میتوانند وارد دانشگاه شوند و در مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد نیز تحصیل نمایند.
امروزه کاربردهای تصویرسازی را میتوانید به صورت کاملاً آشکار و واضح در زندگی خود مشاهده کنید. به طور کلی آینده شغلی رشته تصویرسازی شامل موارد زیر میشود.
- عکاسی
- انتشارات و دفتر روزنامه
- موسسات تبلیغاتی
- صدا و سیما
- طراحی جلد کتاب، کاتالوگ، بروشور و انواع کارت ویزیت
- ادیت فیلم و عکس
- طراحی بنر
- گرافیست
- اساتید دانشگاه
- طراحی اسکناس
- طراحی آگهی
- صفحهآرایی کامپیوتر
انواع مختلف تصویرسازی
پیش از آموزش تصویر سازی باید با انواع تکنیکها و مدلهای این هنر ارزشمند آشنا شوید. به طور کلی تصویرسازی در گرافیک بر اساس تکنیکها را میتوان به دو گروه مدرن و سنتی تقسیم کرد.
در تصویرسازی سنتی هنرمندان از ابزارهایی مانند کاغذ و مداد استفاده میکردند. در حال حاضر با پیشرفت علم و تکنولوژی هنرمندان در تصویرسازی مدرن از نرمافزارهای دیجیتالی گوناگون استفاده میکنند.
تصویرسازی سنتی انواع مختلفی دارد که شامل موارد زیر میشود.
- تصویرسازی با مداد: از گذشتههای دور تا به امروز آموزش تصویر سازی با مداد رونق زیادی داشته است، زیرا از طریق آن میتوان سایههایی دقیق و نرم را پیاده کرد.
- تصویرسازی با چوب تراشی: یکی از قدیمیترین تکنیکهای این هنر چوب تراشی است که از طریق آن میتوان نواحی روشن و تاریک را به خوبی از یکدیگر تفکیک نمود.
- تصویرسازی با حکاکی فلز: این نوع تصویرسازی روی فلزات گوناگون مورد استفاده قرار میگیرد تا تصویر مورد نظر در برابر شرایط گوناگون از جمله وجود اسید از بین نرود. این نوع تصویرسازی که روی فلز انجام میگردد با استفاده از سوزنهایی مخصوص، صورت خواهد گرفت.
- تصویرسازی با زغال: در تصویرسازی با زغال نمیتوانید تصاویر را با دقت خودکار و یا مداد طراحی کنید. معمولاً هنرمندان در تصویرسازی با زغال تصاویری کاملاً آزاد و یا فانتزی را خلق خواهند کرد. خطوط طراحی شده در این نوع تصویرسازی معمولاً پهنتر خواهد بود.
با پیشرفت تکنولوژی بسیاری از هنرمندان تصمیم گرفتند که طراحیهای خود را با استفاده از سیستمهای کامپیوتری انجام دهند. این سیستمها معمولاً از یک قلم مخصوص برخوردار هستند تا طراح بتواند به راحتی طرح مورد نظر خود را پیاده کند.
به طور کلی تصویر سازی دیجیتال را میتوان به دو گروه زیر تقسیم نمود.
- تصویرسازی دیجیتال فری هند: تصویرسازی فری هند این امکان را برای هنرمندان فراهم خواهد کرد تا بتوانند خطوط و سایههای مورد نظر خود را کاملاً نرم، دقیق و ظریف خلق نمایند. نتیجه این کار ظرافت بالایی داشته و در قالب شطرنجی انجام خواهد شد. از آنجایی که چاپ تصاویر خلق شده با استفاده از فری هند در اندازه مشخصی انجام میگردد، هنرمندان باید ابعاد طرح خود را به طور دقیق تعیین نمایند. در واقع اگر طرح مورد نظر بیش از حد ممکن بزرگ شود، مطمئناً سطح کیفیت آن کاهش خواهد یافت.
- تصویرسازی وکتور گرافیک: اگر چه منتقل کردن سایههای نرم از طریق وکتور تا حدودی مشکل است، اما هنرمندان به واسطه وکتور گرافیک هیچ گونه مشکلی با کاهش سطح کیفیت طرح نخواهند داشت.
علاوه بر موارد ذکر شده، تصویرسازی تحریریه و تصویرسازی تبلیغاتی نیز در دسته انواع تصویرسازی قرار داد.
تصویرسازی در طراحی گرافیک چیست؟
هنگامی که از تصویرسازی گرافیک صحبت میشود، بدین معنی است که دو شاخه تصویرسازی و گرافیک با یکدیگر ادغام شدهاند. طراحی گرافیک بر ارتباطات و تصویرسازی نیز بر عواطف و زیباییها تاکید میکند. به طور کلی منظور از تصویرسازی در گرافیک آن است که زیبایی و عواطف در تبلیغات و ارتباطات دخیل شده است.
تصویر سازی رشته گرافیک زمانی مورد استفاده قرار خواهد گرفت که تجارت شما پیشرفت کرده و به سبک جدیدتری احتیاج دارد. در این شرایط است که شما باید از گرافیک در تصویرسازی استفاده نمایید.
در آموزش تصویر سازی مبتدی هنرجویان به طور کامل با تصاویر گرافیکی آشنایی خواهند یافت تا بتوانند ارتباط عمیقی را میان کاربران و محصولات ایجاد نمایند. اگر شخصی برای توسعه تجارت و فعالیتهای خود در یک زمینه خاص قصد استفاده از یک شخصیت منحصر به فرد را داشته باشد نیز میتواند از تصویرسازی در گرافیک استفاده کند. تصویر سازی در گرافیک علاوه بر این که کاملاً به روز و مدرن است، موجب برندسازی نیز خواهد شد.
تصویر گرافیکی و تفاوت بین طراحی گرافیک و تصویرگری
اکنون که دریافتید گرافیک تصویر سازی چیست پیرامون تفاوت طراحی گرافیک و تصویرگری صحبت خواهیم کرد. با گذشت زمان هنر و طراحی نیز گستردهتر و حرفهایتر خواهد شد. این گستردگی و پیچیدگی سبب بروز اشتباهاتی میشود. در حقیقت شناخت شاخههای مختلف هنر برای علاقمندان تا حدودی سخت خواهد شد. به عنوان مثال، گرافیک، تصویرگرافیکی و طراحی گرافیک با یکدیگر متفاوت هستند و تنها کسانی که از اطلاعات و مهارتهای کافی برخوردار باشند میتوانند تمایز بین این موارد را تشخیص دهند.
حال سوال آنجاست که تفاوت بین گرافیک و تصویرسازی چیست؟ در واقع مهمترین تفاوت میان این دو هنر نحوه استفاده و کاربرد آنها خواهد بود. همانطور که پیشتر نیز بیان نمودیم تمرکز گرافیک روی اهداف تجاری و تبلیغاتی است، اما تمرکز تصویرسازی بر جنبههای زیبایی و عاطفی یک هنر میباشد. معمولاً یک طراح گرافیک با مسائل رسانهای و یک تصویرساز نیز با جنبههای عاطفی یک طرح سر و کار دارد.
هدف انجام کارهای گرافیکی تشویق کردن مخاطبان برای انجام یک کار خاص و یا منتقل کردن پیامی منحصر به فرد به آنان خواهد بود.
معمولاً طراحان گرافیک نسبت به کسانی که تصویرسازی انجام میدهند بینام و نشانتر هستند، زیرا تلاش میکنند که افکار و ایدههای خود را از نظر رقبای خود پنهان نگه دارند. تصویرسازان به جهت هنری که دارند معمولاً معروف هستند و سعی میکنند که با ارائه آثار خود به اعتبار بالایی دست یابند.
آینده طراحان گرافیک و تصویرگران چیست؟
طراحان گرافیک و تصویرگران برای دستیابی به موفقیت، به طیف وسیعی از مهارتها نیاز خواهند داشت. طراحان باید نسبت به تایپوگرافی و تئوری رنگها درک کاملی داشته باشند و ایدههای خود را به صورت کاملاً واضح و شفاف بیان نمایند.
تصویرگران باید با ترکیب رنگها و تکنیکهای آنها آشنایی داشته باشند. داشتن خلاقیت و نوآوری در تصویرسازان اهمیت بسیار زیادی دارد تا بتوانند احساسات مشتریان را برانگیزند. از آنجایی که آثار هنری تصویرسازان توسط سایر افراد قضاوت میشود، داشتن روحیه انتقادپذیری از اهمیت بسیار زیادی برخوردار خواهد بود.
شرایط کاری طراحان گرافیک و تصویرگران به گونهای است که معمولاً باید در پروژههای گوناگون با یکدیگر همکاری کنند. طراحان گرافیک برای نشریات، تبلیغات، وب سایتها و غیره تصاویری را خلق خواهند کرد. در واقع طراحان باید تصاویری را خلق کنند که بتواند نیاز مشتریان را برآورده سازد.
تصویرسازان نیز میتوانند تصاویر هنری، کارتونها و انیمیشنهای گوناگون را خلق نمایند. معمولاً بیشترین تمرکز تصویرگران روی پروژههای طراحی جلد کتاب و مجلات مخصوص کودکان است. معمولاً تصویرسازان و طراحان گرافیک به منظور ساخت بازیهای ویدئویی با یکدیگر همکاری میکنند. از دیگر نمونههای همکاری طراحان و تصویرسازان میتوان به طراحی محصول و ساخت تصاویر برای لباسها، اسباببازیها و غیره اشاره نمود. باید بودجه کاملا مناسبی در اختیار این دو گروه قرار بگیرد تا در نهایت بتوانند با همکاری یکدیگر بهترین طرح خود را ارائه دهند. در حال حاضر تصویرسازی در گرافیک به عنوان یکی از اجزای جدایی ناپذیر زندگی انسانها محسوب میشود.
با توجه به گسترش و پیشرفت فناوری، آینده طراحان گرافیک و تصویرگران روشن به نظر میرسد. هر دو گروه میتوانند به منظور تصویرسازی در گرافیک از ابزارها و تکنیکهای دیجیتالی که در حال حاضر در نقاط مختلف جهان مورد استفاده قرار میگیرد، بهره ببرند. با توجه به گسترش کسب و کارهای آنلاین، نیاز مشتریان برای ساخت تصاویر دیجیتالی برای وب سایتها نیز افزایش مییابد. هم اکنون میزان تقاضا برای همکاری با طراحان گرافیک و تصویرسازان به میزان شگرفی افزایش یافته است.
بازار کار و درآمد طراحان گرافیک و تصویرسازان
در حال حاضر طراحان گرافیک نه تنها در نقاط مختلف جهان، بلکه در کشور ایران نیز با توجه به سطح تخصص و مهارتهای خود درآمدهای بالایی را کسب میکنند. هیجانی بودن درآمد این رشته سبب گردیده که همه ساله افراد زیادی نسبت به آموزش مجازی تصویرسازی اقدام نمایند.
بسیاری از گرافیستها طراحیهای خود را به صورت فریلنسری و دورکاری انجام میدهند و به ازای آن درآمد قابل توجهی را به دست میآورند. شرکت نیز باید با توجه به سطح تخصص و کار طراح حقوق او را تعیین کند. از آنجایی که یک فریلنسر مکان و زمان انجام پروژه را مشخص میکند، نسبت به یک کارمند طراح قطعاً میتواند درآمد بیشتری را کسب نماید. در حال حاضر درآمد یک طراح گرافیک در کشور ایران به صورت ماهانه بین ۶ تا ۱۰۰ میلیون تومان متغیر است.
میزان درآمد تصویرسازان در نقاط مختلف جهان به عوامل گوناگونی همچون میزان تحصیلات، سطح تخصص، نوع پروژه، شرایط جغرافیایی و غیره بستگی دارد. از آنجایی که تصویرسازی به عنوان یک شغل مستقل و آزاد محسوب میشود، میزان درآمد آن نیز با توجه به عوامل وابسته به آن متفاوت خواهد بود.
درآمد تصویرگری که در یک شرکت خاص مشغول به کار است، بین ۴۰ هزار تا ۸۰ هزار دلار متغیر میباشد. البته میزان درآمد تصویرسازی که به صورت فریلنسری کار میکند ممکن است بیشتر و یا کمتر از مبلغ بیان شده باشد.
جمعبندی
تصویرسازی در گرافیک به عنوان یکی از پردرآمدترین و پرطرفدارترین شاخههای هنر محسوب میشود و علاقمندان به این رشته میتوانند فعالیت خود را به دو صورت حضوری و فریلنسری انجام دهند.
ممکن است این سوال برای بسیاری از افراد مطرح شود که چگونه تصویر سازی را شروع کنیم؟ برای ورود به رشته تصویرسازی و طراحی گرافیک در وهله اول باید در یک دوره آموزشی شرکت کنید. طرحستان یکی از معتبرترین و بهترین آموزشگاههایی است که در استان تهران دورههای آموزش طراحی گرافیک را برگزار میکند.
به منظور آموزش تصویرسازی در گرافیک و آشنایی با تکنیکها و مهارتهای این رشته میتوانید در دورههای آموزشی آموزشگاه طرحستان ثبتنام کنید. برای ثبتنام در کلاسهای آموزشی این مرکز کافی است که از طریق راههای ارتباطی با کارشناسان ما تماس گرفته و پس از کسب اطلاعات کافی و پرداخت شهریه و تهیه مدارک لازم، ثبتنام خود را نهایی کنید.
سوالات متداول
برخی از سوالاتی که ممکن است پس از خواندن این مطلب برای شما عزیزان ایجاد شود شامل موارد زیر میگردد.
عمدهترین تفاوت طراحان گرافیک و تصویرسازان چیست؟
عمدهترین تفاوت تصویرسازان و طراحان گرافیک در نحوه کار آنان خواهد بود. تصویرسازان روی جنبههای عاطفی و زیبایی یک طرح تمرکز میکنند و طراحان گرافیک نیز روی مسائل تبلیغاتی آن طرح تمرکز دارند.
میزان درآمد طراح گرافیک و تصویرگر به چه عواملی بستگی دارد؟
عوامل گوناگونی مانند شرایط جغرافیایی، سطح مهارت و تخصص، میزان تحصیلات و سابقه کاری و غیره در میزان درآمد یک طراح و تصویرگر موثر خواهد بود.