فرق بین تصاویر پیکسلی و وکتوری
دنیای تصویرسازی علاوه بر گسترده بودن بسیار جذاب و سرگرمکننده نیز میباشد. اگر به تازگی کار با نرمافزارهای گرافیکی را آغاز کردهاید، قطعاً در این مسیر با چالشهایی مواجه خواهید شد.
یکی از عمدهترین چالشهایی که بسیاری از گرافیستها با آن مواجه میشوند، تغییر سایز عکسها است. در این شرایط ممکن است که کیفیت عکس خروجی افت شدیدی داشته باشد. به منظور برطرف کردن این چالش تصمیم گرفتیم که در این مقاله به بررسی تصاویر پیکسلی و وکتوری بپردازیم. به منظور کسب اطلاعات بیشتر تا پایان با ما همراه باشید.
تصاویر پیکسلی چیست؟
اگر به عکسهایی که با گوشی خود گرفتهاید توجه کنید متوجه میشوید که این تصاویر از فرمت خاصی برخوردار هستند. منظور از فرمت خاص این است که این عکسها طول و عرض مشخصی دارند که به آن رزولوشن میگویند. به طور کلی این تصاویر متشکل از تعداد زیادی مربع هستند که در کنار یکدیگر یک عکس کامل را میسازند.
تصاویر پیکسلی متشکل از تعداد زیادی مربع می باشند که با چیدمانی منظم در کنار یکدیگر یک تصویر را تشکیل میدهند. هر یک از این مربعها از رنگ خاصی برخوردار هستند که در کنار یکدیگر تصویری با سطح کیفیت بالا را میسازند.
تصاویر پیکسلی از دو ویژگی برخوردار هستند که شامل موارد زیر میشود.
- از آنجایی که تصاویر پیکسلی چیدمانی از تعداد زیادی مربع هستند، اگر عکس را زوم و یا بزرگ کنید آن را به صورت شطرنجی مشاهده خواهید کرد. هنگام زوم کردن حاشیه تصاویر نیز به صورت دانهدار و یا پلهای به چشم میخورد.
- هنگامی که شما قصد ذخیره کردن تصاویر پیکسلی را دارید، اطلاعات مربوط به هر کدام از این پیکسلها به صورت جداگانه ذخیره خواهد شد. این امر سبب میگردد که حجم عکس برای دانلود کردن چندین برابر شود. در دنیای اینترنت فرمت پیکسلی بسیار کاربردی است. این فرمت در نرمافزاری مانند فتوشاپ با پسوندهایی همچون GIF، TIF، JPG و غیره مشاهده میشود.
گرافیک وکتوری چیست؟
گرافیک وکتوری که به آن گرافیک برداری نیز میگویند به تصاویر گرافیکی در کامپیوتر اطلاق میشود. این تصاویر بر اساس نقطه در صفحه تعریف میشوند. در واقع از اتصال بین خطها و منحنیهای گوناگون تصاویر وکتوری ایجاد میگردد.
افراد خلاق میتوانند از طریق وکتور تصاویر باکیفیت و جذابی را بسازند. عکسهای وکتوری را میتوان در اندازههای گوناگون از کوچک تا بزرگ ایجاد نمود.
به طور کلی در گرافیک وکتوری عکسها بر اساس مجموعهای از اشکال هندسی از جمله خط و منحنی ایجاد میشوند که امکان تغییر رنگ و سایز آنها نیز وجود دارد.
شما به راحتی میتوانید اجزای یک تصویر وکتوری که شامل خطوط و منحنیها میشود را به راحتی جابجا نمایید، بدون این که از سطح کیفیت آنها کاسته شود.
از آنجایی که عکسهای وکتوری به رزولوشن وابسته نیستند، برای بزرگ و یا کوچک کردن آنها با مشکلی مواجه نخواهید شد. با توجه به مستقل بودن این عکسها نسبت به رزولوشن، هنگام چاپ آنها از کیفیت و وضوح تصاویر کاسته نخواهد شد.
امروزه برای ساخت و طراحی انواع لوگو از گرافیک وکتوری استفاده میشود، زیرا امکان تغییر رنگ و همچنین سایز آنها بدن تغییر کیفیت لوگو وجود دارد.
تفاوت تصاویر پیکسلی و وکتوری
تصاویر پیکسلی و وکتوری با یکدیگر تفاوتهایی دارند. تفاوت تصاویر پیکسلی و وکتوری مربوط به موارد زیر میشود.
- تصاویر پیکسلی همانطور که از نام آن مشخص است، در کامپیوتر به صورت پیکسل ذخیره میشوند. در واقع این تصاویر متشکل از تعداد زیادی پیکسل هستند که اطلاعات هر یک از آنها به صورت مجزا ذخیره میگردد. برخلاف تصاویر پیکسلی عکسهای وکتوری بر اساس اشکال هندسی و معادلات ریاضی ترسیم خواهند شد.
- همان گونه که دریافتید اطلاعات هر پیکسل به صورت مجزا ذخیره میگردد، بنابراین حجم تصاویر پیکسلی نسبت به وکتوری بسیار بیشتر خواهد بود.
- از آنجایی که گرافیک وکتوری مستقل از پیکسل است با بزرگنمایی عکس هیچ تغییری در کیفیت آن به وجود نمیآید. اگر تصاویر پیکسلی را بزرگ کنید، سطح کیفیت آنها به شدت کاهش مییابد.
- تصاویر پیکسلی از طریق دوربین دیجیتال از حالت آنالوگ به دیجیتال تبدیل میشوند و به همین علت است که کاملاً طبیعی و واقعی به نظر میرسند. بدین جهت برای ساخت کارتون مورد استفاده قرار میگیرند. تصاویر وکتوری با استفاده از کامپیوتر ایجاد میشوند، اما طبیعی و واقعی به نظر نخواهند رسید.
اکنون که دریافتید تصاویر پیکسلی و وکتوری چه تفاوتهایی با یکدیگر دارند در ادامه به بررسی مزایا و معایب هر یک از آنها خواهیم پرداخت.
مزایا و معایب تصاویر پیکسلی
به عنوان مهمترین مزایای تصاویر پیکسلی میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- اگر بخواهید ظرافت رنگها و یا سایهها را در آثار خود به تصویر بکشانید، قطعاً استفاده از تصاویر پیکسلی بهترین گزینه خواهد بود.
- امکان بزرگنمایی هر یک از پیکسلها وجود دارد تا بتوانید آنها را به راحتی ویرایش کنید.
- برخی از افکتهای پیشرفته روی تصاویر پیکسلی عملکرد بهتری دارند.
از معایب تصاویر پیکسلی نیز میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- در تصاویری که جزئیات رنگها بسیار زیاد است، امکان جدا کردن پیکسلها بسیار مشکل خواهد بود.
- از دیگر معایب این تصاویر آن است که سایز آنها نسبت به عکسهای وکتوری بزرگتر است.
- یکی دیگر از ایرادات تصویرهای پیکسلی محدودیت مقیاس آنها میباشد. به عنوان مثال برای چاپ بیلبوردها به تصاویر خیلی بزرگ با پیکسلهای زیاد نیاز خواهد بود.
- آخرین ایراد این تصویر آن است که باید از قبل مقیاس آن را به طور کامل مشخص کنید. در صورتی که در حین پروژه مجبور به تغییر اندازه تصویر شوید منطبق نمودن آن بسیار دشوار میگردد.
بیشتر بخوانید: تفاوت فتوشاپ و ایلوستریتور
مزایا و معایب تصاویر وکتوری (برداری)
تصاویر وکتوری نیز از مزایا و معایبی برخوردار هستند. مزیتهای این تصویر شامل موارد زیر میشود.
- امکان مقیاسبندی تصویر برداری با اندازههای گوناگون و کیفیتهای مختلف وجود دارد.
- از آنجایی که در این تصاویر از اشکال هندسی و اجزای ریاضی استفاده میشود، شما به وسیله منحنیهای متقارن و تمیز میتوانید یک طراحی منحصر به فرد را ارائه نمایید.
- حجم فایلهای برداری نسبت به پیکسلی بسیار کمتر است.
این تصاویر علاوه بر داشتن مزایا از معایبی نیز برخوردار هستند. اصلیترین عیوب تصاویر وکتوری شامل موارد زیر میشود.
- اولین مشکل این تصاویر آن است که امکان نشان دادن رنگها و سایههای پیچیده در آنها وجود ندارد.
- در این تصاویر خطوط ریاضی در اولویت قرار میگیرند و به همین دلیل ممکن است کار برای شما سخت شود.
چگونه تصاویر پیکسلی را به برداری تبدیل کنیم؟
اگر قصد تبدیل تصاویر پیکسلی به برداری را دارید باید مطابق با مراحل زیر عمل نمایید.
- انتخاب تصویر: برای شروع بهتر است که سوژههای ساده را انتخاب نمایید. به شما پیشنهاد میکنیم که عکسهایی با رزولوشن پایین و با پس زمینه سفید و شفاف را انتخاب کنید.
- تریس کردن تصویر: با استفاده از ابزاری به نام Image Trace میتوانید اطلاعات مربوط به رنگها را از تصاویر خارج کنید. بدین منظور استفاده از نرمافزار ایلوستریتور را به شما پیشنهاد خواهیم کرد. روی گزینه Image Trace کلیک کرده و پس از باز شدن تنظیمات، روی گزینه High Fidelity Photo و یا «Low Fidelity Photo» ضربه بزنید. هنگامی که از این ابزارها در موقعیتهای صحیحی استفاده کنید با بزرگنمایی تصویر نیز هیچ پیکسلی را مشاهده نخواهید کرد.
- جدا کردن رنگها از هم: اگر مراحل فوق را به درستی انجام داده باشید دیگر هیچ پیکسلی را در تصاویر خود مشاهده نخواهید کرد. در واقع اشکال هندسی و رنگی جایگزین مربعهای کوچک در تصاویر پیکسلی میشوند. قبل از پایان کار باید تصویر وکتوری خود را ویرایش کنید که بدین منظور باید روی گزینه Expand در نوار ابزار کلیک نمایید.
- ویرایش تصویر وکتور: در این مرحله امکان اعمال هر نوع ویرایشی برای شما فراهم میشود. شما در این مرحله میتوانید دستههای رنگی که مایل نیستید در تصویر نهایی مشاهده شوند را حذف کنید.
- ذخیره کردن تصویر: آخرین مرحله ذخیره نمودن تصویر در فرمت وکتور خواهد بود. البته شما میتوانید تصویر وکتوری را در فرمتهای گوناگونی ذخیره نمایید که بهترین آنها SVG میباشد.
در فتوشاپ چگونه تصویر وکتور را به پیکسل (Raster) تبدیل کنیم؟
از طریق نرمافزار فتوشاپ به راحتی میتوان تصویر وکتور را به پیکسل تبدیل کرد. پیش از شروع عملیات باید توجه داشته باشید که تصویری که انتخاب میکنید از ابعادی بزرگ و رزولوشنی بالا برخوردار باشد. علت این امر آن است که پس از تبدیل تصویر وکتوری به پیکسلی، امکان اعمال ویرایش وجود ندارد.
برای این که در نرمافزار فتوشاپ بتوانید تصاویر وکتوری را به پیکسلی تبدیل کنید باید مطابق با مراحل زیر عمل نمایید.
- در وهله اول باید تصویر وکتور مورد نظر خود را در فتوشاپ باز کنید. این نرمافزار به صورت اتوماتیک از شما میخواهد که تصویر را Rasterize کنید و شما باید روی گزینه Ok ضربه بزنید.
- به ترتیب مراحل Layer > Rasterize > Layer را انجام دهید.
- در نهایت باید از فایل خروجی گرفته و فرمت Raster را انتخاب نمایید.
تصاویر پیکسلی بهتر است یا وکتوری؟
ممکن است با توضیحاتی که درباره تصاویر پیکسلی بیان کردیم تصور کنید که این عکسها کاربردی ندارند. این باوری کاملاً اشتباه است، زیرا نحوه طراحی تصویر نقش مهمی در سطح کیفیت آن دارد. به عنوان مهمترین کاربردهای تصاویر پیکسلی میتوان موارد زیر را نام برد.
- طراحیهای عکاسی
- طراحیهای آتلیهای
- روتوش عکس
- طراحی صنعت چاپ
- طراحی شبکه اجتماعی
- و غیره
تصاویر وکتوری نیز در موقعیتهای گوناگونی به کار برده میشوند. به عنوان مهمترین کاربردهای این تصاویر میتوان موارد زیر را نام برد.
- طراحی لوگو
- طراحی گرافیکی در صنعت چاپ
- طراحی آیکون
- طراحی اینفوگرافیک
- طراحی در صنایع
- و غیره
جمع بندی
در این مقاله اطلاعاتی را درباره تصاویر پیکسلی و وکتوری در اختیارتان قرار دادیم. برای ساخت این تصاویر باید از نرمافزارهای گوناگونی استفاده کنید.
آموزشگاه طرحستان یکی از بهترین و معتبرترین مراکزی است که دوره فتوشاپ و دوره ایلوستریتور را برگزار میکند. اگر مایل هستید برای ساخت تصاویر پیکسلی و وکتوری کار با این نرمافزارها را آموزش ببینید میتوانید در کلاس گرافیک آموزشگاه طرحستان شرکت کنید.
شما میتوانید از طریق راههای ارتباطی با کارشناسان این مرکز صحبت کرده و پس از کسب اطلاعات کافی و ثبت نام در دوره مورد نظر، آموزش خود را آغاز نمایید.
برچسب:آموزش ایلوستریتور, فتوشاپ