بررسی مفهوم و تاثیر پاپ آرت در طراحی مد
سبک پاپ آرت در طراحی مد و لباس انتخابی عالی برای طراحانی است که خاص بودن را دوست دارند. طراحان مد و لباس که به دنبال اضافه کردن خصوصیات تک و منحصر به فرد به طراحی خود هستند، از این سبک می توانند استفاده کنند. تنوع بی نظیر رنگ های شاد، تند و جذاب پاپ آرت را از دیگر سبک ها متمایز می کند. اگر شما به دنبال استفاده از عناصر و رنگ های خاص در سبکی مردمی پسند هستید، می توانید پاپ آرت را به عنوان سبک طراحی لباس خود انتخاب کنید. برای آشنایی بهتر با مفهوم پاپ آرت و اثری که در طراحی مد داشته است ادامه مطلب را بخوانید؛ با آموزشگاه طرحستان همراه باشید.
در قرن بیستم شاهد تغییر و تحول بسیاری در سبک های هنری هستیم. سبک پاپ آرت هم متولد همین دوره است؛ دوره ای که نیاز برای نوآوری بسیار احساس می شد. خلق آثار سبک پاپ آرت برگرفته از زندگی روزمره مردم هست و این اثر در طراحی مد هم وجود دارد.
هنر پاپ آرت (Pop art) از زیرشاخه های هنرهای تجسمی است، هنر همگانی و مردمی که از واکنش دربرابر اکسپرسیونیسم انتزاعی شکل گرفته است. مفهوم پاپ آرت به بیان ساده یعنی هنری مردم پسند (Popular Art).
.
پیدایش سبک پاپ آرت از انگلستان شروع شده است و بعدها به آمریکا راه یافت. سبک پاپ آرت در آمریکا با نفوذ در زندگی مردم و با تاثیر گرفتن از تولیدات آمریکایی و رسانه ها در مدت 10 سال توانست به مشهورترین سبک هنری میان عموم مردم و هنرمندان تبدیل شود.
سبک پاپ آرت در ابتدا حضوری قوی در هنرهایی مانند نقاشی و مجسمه سازی داشت و بعدها تبدیل شد به یکی از معروف ترین جنبش های هنری که مد را تحت تأثیر قرار داده است.
دوره طراحی لباس به طراحان کمک می کند که ایده پردازی و کالکشن سازی عالی داشته باشند، بتوانند به طراحان مد مشهور و موفق تبدیل شوند. گذراندن دوره طراحی لباس برای تبدیل شدن به طراح مد بسیار واجب است، طراحان بسیاری هستند که در رشته دیگری تحصیل کرده اند یا اصلاً لیسانس مرتبط با طراحی مد و لباس ندارند ولی با گذراندن دوره طراحی لباس، تصویرگر مد یا طراح مد موفق شده اند.
سبک پاپ آرت (Pop art)
جنبش های گذشته بیشتر بر اساس مفهوم طبیعت بودند ولی از دهه 1960 میلادی، حضور کالاهای مصرفی و تبلیغات گسترده در رسانه ها در جهت معرفی کالاها موجب شد جنبشی با مفهوم متفاوت به نام پاپ آرت به وجود آید. در سبک پاپ آرت هنرمندان به قصد ارتباط بهتر با مردم و منعکس کردن بیشتر واقعیت برای خلق آثارشان از اشیاء مصرفی بهره می برند.
پاپ آرت جنبشی موثر در واکنش به مصرف گرایی و حضور قوی رسانههای جمعی و فرهنگ عامه قرن بیستم هست. این جنبش در دهه 50 میلادی از انگلستان شروع شد و در دهه ۶۰ به پیشرفت خوبی رسید. تغییرات عمیق و بنیادی در مفهوم هنر و ارزش های زیبایی شناسی ایجاد کرده و رابطه هنر با مخاطب را تغییر داده است. شاید پیدایش پاپ آرت از انگلستان باشد ولی در آمریکا به شهرت رسید.
آغاز سبک پاپ آرت برمی گردد به آثاری که هنرمندان انگلیسی مانند ریچارد همیلتون (Richard Hamilton) و ادواردو پائولزیEduardo Paolozzi) ) خلق کردند، و شهرتش مربوط می شود به هنرنمایی اندی وارهول (Andy Warhol)، روی فاکس لیکتنستاین (Roy Fox Lichtenstein) و تام وسلمن (Tom Wesselmann) در آمریکا.
شرایط اجتماعی و فرهنگی بیشترین تأثیر در پدید آمدن سبک های هنری را دارند. پاپ آرت هم سبکی است که ریشه در تفاوت های نژادی و بحران های اجتماعی دارد، و اشاره به زندگی روزمره و مصرف گرایی دارد. جنبش پاپ آرت می خواهد مصرف گرایی بهینه شود و زندگی روزمره در مسیر ساده زیستی قرار بگیرد.
اثر پاپ آرت در طراحی مد
سبک پاپ آرت در مدت زمان کوتاهی دنیای مد را متحول کرد و تأثیرش آنچنان ماندگار بود که همچنان در میان طراحان معاصر محبوب و برای مخاطبان جذاب است. علاقمندان به طراحی لباس برای طراحی لباسی جذاب که بیشتر در بین عموم مردم محبوب شود در دوره طراحی لباس به ایده هایی جدید می رسند.
تأثیر پاپ آرت در طراحی مد از دهه 60 شروع شد و همچنان ادامه دارد. بعد از پایان یافتن جنگ جهانی و کاهش فشار اقتصادی و روانی بر مردم لباس ها و اکسسوری ها تنوع بیشتری پیدا کردند و پاپ آرت شروع به گسترش در دنیای مد کرد. در این دوران طراحان مد با ایده های ناب الهام بخش یکدیگر بودند.
در زمینه اثری که پاپ آرت در طراحی مد داشت نام طراح فرانسوی، ایو سن لارن Yves Saint Laurent)) بسیار می درخشد. ایو سن لوران اولین طراحی است که اثر هنری را به لباس تبدیل کرد. لوران در هر کالکشن خود ایده هایی از هنرهای تجسمی به خصوص نقاشی را با طراحی لباس ترکیب می کرد. لوران به مدت چهار سال نزد کریستین دیور دستیار بود و پس از مرگ دیور، لارن خانه مد خود را در سال ۱۹۶۱ میلادی افتتاح کرد.
سبک پاپ آرت موجب شد طراحان مد از المان های عجیب و غریب به همراه رنگ های شاد و فانتزی در ایده پردازی و کالکشن سازی استفاده کنند. استفاده از تصاویر افراد مشهور برای چاپ روی لباس، شبیه سازی از کالاهای مردمی مانند روزنامه، کنسرو، قوطی های نوشابه کوکاکولا و پپسی در مجموعه معروف ترین طراحان مد دیده می شود.
پیشگام پارپ آرت، اندی وارهول Andy Warhol
اندی وارهول یکی از هنرمندان معروف در زمینه سبک پاپ آرت هست. وارهول به عنوان پیشگام پارپ آرت شناخته شده است. او با مجله هایی همچون گلامور(Glamour) و مادمازل (Mademoiselle) همکاری داشته است، و با تصویر گری در مجله وگ (Vogue) به دنیای مد وارد شد. تصویرگری های وارهول الهام بخش بسیاری از طراحان مد مانند ورساچه بود. اولین طراحی وارهول درسبک پاپ آرت الهام گرفته شده از کالای تولیدی آمریکا و در زمینه مصرف گرایی بود.
بزرگ ترین موزه دنیا در پیتسبرگ پنسیلوانیا به آثار وارهول اختصاص داده شده است. وارهول پرتره های زیادی را از چهره های بازیگران مشهور، شخصیت های سیاسی و موسیقیدانان کشیده است. در سال های ۱۹۶۰ وارهول نقاشی هایی از محصولات آمریکایی نظیر قوطی های سوپ کمپبل و بطری کوکاکولا را نمایش داد. وارهول برای اولین بار ۳۲ عدد طرح (32 طعم مختلف کنسرو) از یک قوطی سوپ کمپبل را به تصویر کشید.
کالکشن های مد معروف در سبک پاپ آرت:
- ایو سن لوران Yves Saint Laurent)): کالکشنی جذاب از ترکیب هنر و طراحی لباس در 1966 که انقلابی در دنیای مد ایجاد کرد.
- ویوین وستوود (vivienne westwood): کالکشن پاپ آرت با عنوان جادوگران، 1983
- جیانی ورساچه (gianni versace): کالکشنی از لباس های چاپ شده از صورت بازیگر مشهور آمریکایی، مرلین مونرو Marilyn Monroe)) در کالکشن بهار 1991
- دیور (Dior): چندین کالکشن الهام گرفته شده از کفش هایی که وارهول طراحی کرده بود.
- جرمی اسکات (Jeremy Scott’s): کالکشن یونیفرم مک دونالد، 2014
- مانیش آرورا (manish arora): کالکشن لباس زنانه با طرح های گرافیتی رنگارنگ، 2007
- بلومارین (blumarine): کالکشن الهام گرفته شده از دهه 60 میلادی با طرح های پلنگی و چاپی، پاییز 2009
یکی از زمینه هایی که به ایده پردازی طراحان مد کمک می کند دیدن و بررسی اصولی کالکشن های معروف دنیای مد در دوره طراحی لباس است.
فعالیت هنرمندان معاصر پاپ آرت در زمینه طراحی مد
پاپ آرت از روش های مختلفی اثر خودش را بر دنیای مد گذاشت؛ یکی از آنها اثری است که موجب شد هنرمندان معاصر پاپ آرت در زمینه مد فعالیت داشته باشند. قبل از دهه 60 میلادی کمتر دیده می شود هنرمندی در زمینه طراحی مد نه از طریق هنرش بلکه مستقیم با برندهای معروف همکاری کند؛ از میان این هنرمندان می توان هنرمند شناخته شده تاکاشی موراکامی (Takashi Murakami) را نام برد که فعالیت های گسترده ای در زمینه طراحی مد داشته است. همکاری او با دنیای مد از وقتی که مارک جیکوبز در سال 2002 مدیر لوئیس ویتون بود شروع شد. همچنین دیمین هرست (DamienHirst) نقاش بریتانیایی در سال 2012 نسخه های محدود از روسری هایی با طرح جمجمه برای برند الکساندر مک کوئین طراحی کرد.
دوستداران طراحی لباس با تحصیل در دوره طراحی لباس راحت تر پیشرفت و مهارت بیشتری کسب می کنند. البته در کسب مهارت و دانش نباید تنها به استاد متکی بود و پشتکار و تلاش هم برای موفق شدن نیاز است.
سخن آخر
ارتباط و تلفیق میان هنر و طراحی لباس چیز جدیدی نیست و در دنیای مد کالکشن های بسیاری معرفی شده اند که الهام گرفته از سبک های هنری هستند. با این حال از سبک پاپ آرت به دلیل ماهیتش، الگو و رنگ های هیجانی استقبال بهتری نسبت به سایر سبک ها شد. ترندهای امروزی نشان دهنده این هستند که پاپ آرت همچنان مانند قرن گذشته محبوبیت خودش را حفظ کرده است و با قدرت بر پایه همان ارزشهای فرهنگی زمان پیدایش رشد می کند. امروزه با مشاهده کالکشن هایی که در دنیای مد معرفی می شوند متوجه قویتر شدن حضور سبک پاپ آرت در طراحی مد هستیم.
برای تلفیق بهتر سبک های هنری با طراحی مد و لباس نیاز به سپری کردن دوره طراحی لباس بیشتر احساس می شود، همچنین دوره طراحی لباس کمک می کند طراح درک بهتری از عوامل تاثیر گذار در دنیای مد پیدا کند.