کادر بندی عکس: کادربندی در عکاسی برای ایجاد تصاویر قدرتمند
رعایت اصول ترکیببندی و کادر بندی عکس سبب ثبت عکسی بسیار زیبا و جذاب خواهد شد. اگر چه دانش تکنیکی در رشته عکاسی اهمیت بسیار زیادی دارد، اما شما برای گرفتن زیباترین عکسها به دانش بصری نیاز خواهید داشت.
به طور کلی به چگونگی و محل قرار گرفتن عناصر گوناگون در یک صحنه، کادر بندی عکس گفته میشود. در حقیقت کادر عکس سبب محدود شدن تمامی عناصر موجود در تصویر میشود تا بیننده بتواند تمامی عناصر را در یک کادر تماشا کند. در صورتی که مایل هستید پیرامون کادربندی و ترکیب بندی در عکاسی به اطلاعات کاملی دست یابید تا پایان با ما همراه باشید.
انواع کادر
کادر بندی عکس انواع گوناگونی دارد که اکنون شرح خواهیم داد.
کادر مستطیل افقی:
کادر مستطیل افقی به عنوان کادر منظره نیز شناخته میشود. در صورتی که سوژه یا موقعیت عکس در امتداد افق باشد و شما آن را در خطی افقی مشاهده نمایید، عکاس باید از کادر مستطیل افقی استفاده کند.
بیشترین میزان کاربرد کادر مستطیل افقی در مناظر و چشماندازها میباشد.
در این کادر اگر یک نقطه را در نظر بگیرید آن نقطه میتواند به سمت چپ و راست حرکت کند. در این حالت چشم بیننده در امتداد یک خط افقی حرکت میکند. این کادر احساس آرامش و سکون را القا کرده و بر فضای بیشتر تاکید دارد. انتقال حس غوطه ور شدن و راحتی در موقعیت، از دیگر خصوصیات این نوع کادر بندی عکس است.
کادر مستطیل عمودی:
اگر موقعیت یا سوژه در راستای ستونی یا عمودی قرار گرفته باشد، عکاس از کادر مستطیل عمودی استفاده میکند. برای عکاسی از آبشارها، درختها و غیره استفاده از کادر عمودی مناسبتر خواهد بود.
در این نوع کادربندی اگر نقطهای را در وسط تصویر در نظر بگیرید، آن نقطه فقط میتواند به صورت عمودی به سمت بالا و پایین حرکت کند. در حقیقت در کادر عمودی چشم بیننده فقط در راستای یک خط عمود حرکت خواهد کرد.
کادر مستطیل عمودی نسبت به کادر مستطیل افقی زندهتر و پویاتر بوده و احساس جنب و جوش، انرژی و قدرت بیشتری را به بیننده القا خواهد کرد.
کادر مربع:
گاهی اوقات عکاس در موقعیتی قرار میگیرد که سوژه آن چه به صورت افقی و چه به صورت عمودی، جذابیت بالایی دارد. در این هنگام عکاس از کادر مربع استفاده خواهد کرد. البته عکاس باید عکس را به صورت افقی و یا عمودی بگیرد و سپس از طریق کراپ کردن آن را به شکل مربع در بیاورد.
از آنجایی که کادر مربع جزء کادرهای مستطیلی و استاندارد نیست، در اکثر موارد قابل استفاده نخواهد بود. البته چهار ضلعی بودن تصویر سبب جلب توجه بیننده خواهد شد. کادر بندی عکس مربعی نشاندهنده نظم، یکپارچگی، حس سکون و تعادل است. از آنجایی که در این نوع کادربندی چشم بیننده به مرکز عکس جلب میگردد، نحوه قرارگیری عناصر در تصویر اهمیت زیادی دارد.
عکاسی پرتره کادربندی (Framing in portrite photography )
عکاسی پرتره به عنوان یکی از پرطرفدارترین شاخههای عکاسی به شمار میرود و حتی کسانی که دوربین نیز ندارند، سعی میکنند که با موبایل خود عکسهای پرتره زیبایی بگیرند. کادر بندی عکس در تصاویر پرتره نقش بسیار مهمی دارد. وینیتینگ در عکاسی پرتره موجب تمرکز روی سوژه اصلی میشود، زیرا در این تکنیک حاشیههای اطراف عکس را تیره خواهند کرد.
انواع کادربندی در عکاسی پرتره به شرح زیر است.
اکستریم کلوز آپ در عکاسی پرتره (Extreme close up):
به نمای خیلی نزدیک و بزرگ در عکاسی، اکستریم کلوز آپ گفته میشود.
به عنوان نمونهای از اکستریم کلوز آپ میتوان به عکاسی از یک چشم اشاره نمود.
بیگ کلوز آپ (Big close up):
این اصطلاح زمانی به کار برده میشود که عکاس از نمای بالای ابرو تا چانه عکس گرفته باشد.
کلوز آپ (Close up):
اگر عکاس از بالای سر تا زیر چانه را در تصویر پوشش داده باشد، از اصطلاح کلوز آپ استفاده میشود.
مدیوم کلوز آپ (Medium close up):
اگر از زیر سینه تا بالای سر عکس گرفته شود، از این اصطلاح استفاده خواهد شد.
مدیوم شات (Medium shot):
در صورتی که محدوده عکس از بالای سر تا کمر باشد اصطلاح مدیوم شات را به کار میبرند.
اگر مایل هستید پیرامون موارد فوق به اطلاعات بیشتری دست یابید بهتر است کتاب کادر بندی در عکاسی را به طور کامل مطالعه نمایید.
بیشتر بخوانید: عکاسی نوزاد
اصول کادربندی در عکاسی
کادر بندی عکس اصول بسیار مهمی دارد که شامل موارد زیر میگردد.
- کادربندی در عکاسی و سادگی: استفاده از پس زمینه ساده سبب زیبایی و سادگی تصاویر شما خواهد شد. در این هنگام بیننده توجهی به جزئیات نکرده و تنها سوژه را خواهد دید. از طریق استفاده از نور بیرون، فضای داخل عکس تاریک شده و زیبایی تصویر دوچندان خواهد شد.
- کادربندی در عکاسی و قانون یک سوم: بر اساس این قانون شما با استفاده از دو خط عمودی و دو خط افقی در کادر عکس میتوانید عناصر مهم در محل تلاقی خطوط را به دست بیاورید.
این قانون میتواند جذابیت تصاویر شما را افزایش دهد. البته توجه کردن به نورپردازی در عکاسی نیز سبب روشن شدن تصویر و افزایش زیبایی آن خواهد شد.
- کادربندی در عکاسی و استفاده از کادر در کادر: از آنجایی که استفاده از کادر در کادر عمق داخل صفحه را به بیننده نشان میدهد، میتوان گفت که این روش جذابیت بسیار بالایی دارد. در این روش از کادر بندی در عکس میتوانید از درختان، پنجرهها و غیره استفاده کنید.
- کادربندی در عکاسی و استفاده صحیح از پیش زمینه: در این شیوه شما میتوانید به کمک برخی از تکنیکهای خاص تصاویر دو بعدی را به سه بعدی تبدیل کرده و جذابیت عکس را دوچندان نمایید.
- کادربندی در عکاسی و استفاده از خطوط هادی: استفاده از خطوط پیشرو یا هادی سبب افزایش تمرکز بیننده روی عناصر تصویر خواهد شد. دیوارها، مسیرها و الگوها به عنوان خطوط هادی محسوب میشوند.
در کنار اصول فوق میتوان به تکنیکهای تقارن، پر کردن کادر، خطوط مورب، تغییر زاویه دید و غیره نیز اشاره نمود که نقش مهمی در افزایش هر چه بیشتر جذابیت تصاویر دارند.
البته در این میان نقش تجهیزات آتلیه عکاسی را نیز نباید نادیده گرفت، زیرا در زیبایی تصاویر نقش بسزایی خواهند داشت. هنگام کادربندی در عکاسی با موبایل نیز باید تمامی اصول و تکنیکها را به طور کامل رعایت کنید.
نکات مهم برای کادربندی بهتر در عکاسی
همانطور که دریافتید کادر بندی عکس اهمیت بسیار زیادی دارد، به همین دلیل نکات مهمی را پیرامون این موضوع در اختیارتان قرار خواهیم داد.
- نزدیکتر شوید: معمولاً عکاسان مبتدی مایل هستند که سوژههای زیادی را درون عکس خود جای دهند. گاهی اوقات عکاسان از یک لنز ۵۰ میلیمتری استفاده میکنند و در فاصله بسیار دور از سوژه قرار میگیرند که این امر موجب میگردد سوژه بسیار کوچک به نظر برسد. بهتر است که به موقعیت نزدیک شوید تا سوژه با زیبایی هر چه تمام در عکس ظاهر شود.
- از قانون یک سوم استفاده نمایید: یکی دیگر از نکات مهمی که در کادر بندی عکس باید به آن توجه فرمایید، استفاده از قانون یک سوم است. معمولاً عکسهایی که سوژه در وسط کادر قرار دارد قدیمی و کسلکننده هستند، بنابراین استفاده از قانون یک سوم را به شما پیشنهاد میکنیم.
با قرار گرفتن سوژه در فضایی به جز مرکز عکس علاوه بر این که توجه مخاطب بیشتر جلب میگردد، آن تصویر پویاتر به نظر میرسد.
- بالای سر سوژه فضای کافی وجود داشته باشد: اگر چه در مورد اول درباره نزدیک شدن به سوژه صحبت کردیم، اما اگر بیش از حد به موقعیت نزدیک شوید ممکن است در هنگام کادر بندی عکس با مشکل دیگری مواجه گردید. در این شرایط ممکن است فضای کافی بالای سر سوژه وجود نداشته باشد. قطعاً اگر فضای کافی بالای سر سوژه وجود نداشته باشد، مخاطب با مشاهده تصویر احساس خوشایندی نخواهد داشت.
- در جلو سوژه فضای کافی بگنجانید: رعایت تعادل یکی از نکات بسیار مهم در کادر بندی عکس است. حتی اگر برای عکاسی خیلی به سوژه نزدیک شوید باز هم باید به فضای کافی در جلوی آن توجه داشته باشید.
- اعضای بدن را کراپ نکنید: تا حد ممکن سعی کنید که اعضای بدن همچون دست و پا را کراپ نکنید. در صورتی که مجبور به کراپ کردن اعضای بدن هستید، بهتر است که دستها را تا آرنج و پاها را تا زانو کراپ نمایید.
دوره آموزش عکاسی در آموزشگاه طرحستان
اگر به رشته عکاسی علاقمند هستید، به منظور یادگیری مهارتها و تکنیکهای این هنر لازم است که در دوره آموزش عکاسی شرکت کنید. آموزشگاه طرحستان به عنوان یکی از بهترین مجموعههای استان تهران به شمار میرود که همه ساله هنرجویان زیادی در دورههای عکاسی آن شرکت میکنند.
هنرجویان در این دوره علاوه بر کادر بندی عکس، با مباحث متنوعی آشنایی خواهند یافت. از آنجایی که یکی از سوالات علاقمندان به این رشته آن است که فواید عکاسی تبلیغاتی چیست، یکی از مهمترین مباحثی که در این دوره تدریس میگردد همان عکاسی تبلیغاتی خواهد بود. آموزش ژست عکاسی یکی دیگر از مواردی است که توسط اساتید محترم در این دوره تدریس میشود.
اگر مایل هستید که در دوره آموزش عکاسی آموزشگاه طرحستان شرکت کنید، کافیست که از طریق راههای ارتباطی با کارشناسان این مجموعه تماس بگیرید. شما عزیزان میتوانید پس از کسب اطلاعات کافی پیرامون نحوه برگزاری کلاسها و شهریه آن نسبت به ثبتنام اقدام نمایید.
برچسب:آموزش عکاسی, کادربندی در عکاسی