آشنایی با انواع سبک طراحی گرافیک
سبک طراحی گرافیک همانند یک چرخه همواره در حال ظهور و افول است. بسیاری از هنرمندان از سبکهای قدیمی و عدهای دیگر نیز از سبکهای جدید استفاده میکنند. سبکهایی که در ادامه آنها را معرفی میکنیم از لحاظ نوع طراحی، المانها و عناصری که دارند از یکدیگر متمایز خواهند شد. برخی از سبکها دارای یک مولفه کلیدی مخصوص و منحصربهفرد همچون تایپوگرافی هستند. یکی از اصول مهمی که هنرجویان در حین آموزش گرافیک با آن آشنا میشوند، سبکهای طراحی است. اگر مایلید با انواع سبکهای گرافیک، ویژگیها و نحوه استفاده از آنها آشنایی یابید تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.
تاثیرگذارترین سبکهای طراحی گرافیک
مهمترین و تاثیرگذارترین سبکهای طراحی گرافیک شامل موارد زیر میشود.
سبک آرت نوو- Art Nouveau
این سبک متشکل از گرافیک، هنر تزیینی و معماری است که در اواخر قرن نوزدهم در ایالات متحده آمریکا و اروپای غربی مطرح گردید. از ویژگیهای این سبک میتوان به طرحهای مسطح، خطوط برجسته و حروف ترسیم شده با دست اشاره کرد. سبک آرت نوو به عنوان سبکی عاشقانه، تکنیکی، فنی و خیالانگیز به شمار میرود.
یکی از بزرگترین افرادی که با این سبک پوسترها و تبلیغات جذابی را خلق مینمود، گرافیست معروف آلفونس موشا بود.
مهمترین مشخصات سبک آرت نوو به شرح زیر است.
- استفاده مداوم از شخصیت بانوان در طرحها
- استفاده از پالت و رنگ تن طبیعی
- استفاده از شکلهای طبیعی
- رنگآمیزی و طراحی دستی
- خطوط برجسته و پررنگ
- سبک تصویری پیچیده
سبک آرت دکو- Art Deco
سبک آرت دکو یا هنر تزیینی متشکل از معماری، هنرهای تجسمی و طراحی است که برای اولین بار پیش از جنگ جهانی اول ظهور یافت. از ویژگیهای مهم این سبک میتوان به رنگهای متضاد، خطوط عمودی متعدد، منحنیهای پررنگ، حروف انگلیسی بزرگ، خطوط پویا و استفاده از قلم بادی اشاره نمود. این سبک در سال ۱۹۲۵ به سبکی محبوب تبدیل گردید که معمولاً در تبلیغات از آن به وفور استفاده میشد.
مشخصات سبک آرت دکو شامل موارد زیر میشود.
- عمق کم
- بالا بودن کنتراست رنگها
- استفاده از حروف انگلیسی بزرگ
- استفاده از خطوط حرکتی و عمودی
- اشکال هندسی پررنگ
سبک کیچ آمریکایی- American Kitsch
سبک کیچ آمریکایی یک سبک طراحی گرافیک است که به دلیل سبک تصاویر کاریکاتوری، نمایشی و فونت خاصی که داشت شهرت فراوانی یافت. این سبک در دهه ۱۹۴۰ الی ۱۹۶۰ در ایالات متحده آمریکا به سبکی جذاب با تصاویر کارتونی تبدیل شد. سبک کیچ آمریکایی با ویژگیهایی همچون منحنیهای دراماتیک، رنگهای متضاد و پررنگ، نقاشیها و طرحهای دستی و اشکال غیررسمی شناخته میشد. بعضی از پوسترهای تبلیغاتی فیلمها که در ژانرهای فانتزی و یا علمی تخیلی بودند نمونه خوبی از کاربرد این سبک هستند.
مشخصات سبک کیچ آمریکایی شامل موارد زیر میگردد.
- شکلهای آیرودینامیکی
- رنگهای شاد و تند
- تصاویر کارتونی
- تصاویر و فونتهای متضاد
- شخصیتهای نمایشی
سبک سوییسی/ بینالمللی- Swiss/ International
این سبک تحت عنوان سبک بینالمللی تایپوگرافی یا سبک بینالمللی نیز خوانده میشود. این سبک در دهه ۱۹۴۰ از کشور سوییس آغاز شد. از ویژگیهای کلیدی این طرح میتوان به اشکال هندسی و رنگارنگ، تصاویر عکاسی شده و استفاده از تایپوگرافی اشاره نمود. این سبک به یک فضای طراحی تمیز و منسجم احتیاج دارد و همانند سبک آرت دکو جهت طراحی پوسترها مورد استفاده قرار میگیرد.
نماینده سبک سوییسی یک طراح گرافیک مشهور به نام جوزف مولر بروکمان است. علت تحسین آثار این گرافیست معروف حروفنویسی بدون تزیین، طراحیهای شبکهای و ساده و استفاده از فونت sans-serif بود.
مشخصات سبک سوییسی/ بینالمللی به شرح زیر است.
- چیدمان نامتقارن
- تمیزی و سادگی
- پالتهای رنگی مات و اشباع شده
- استفاده مکرر از فضای منفی
- استفاده مکرر از فونت sans-serif
سبک سایکدلیک- Psychedelic
این سبک در دهههای ۱۹۶۰ و ۱۹۷۰ در موسیقی، هنر و طراحی ظهور کرد. این سبک که با عنوان روانگردان نیز شناخته میشود به دنبال نمایش حال و هوای آن زمان یعنی مصرف مواد مخدر توهمزا و نوآوریهای فرهنگی آن دوران بود. اکثر پوستر گروههای موسیقی و کنسرتها طی این دو دهه با سبک سایکدلیک طراحی میشدند.
در این سبک اشکال منحنی، انتزاعی، رنگهای متضاد و روشن و تصویرسازیهای متافیزیکی به چشم میخورد. بسیاری از ویژگیهای سبک آرت نوو در سبک سایکدلیک نیز مشاهده میشود که شامل استفاده مداوم از بانوان در طراحیها و طراحیهای دستی میگردد. سبک سایکدلیک یکی از سبکهایی است که در آموزشگاه گرافیک نیز به طور کامل به آن پرداخته میشود.
مشخصات سبک سایکدلیک شامل موارد زیر میگردد.
- عناصر آبستره و اشکال منحنی انتزاعی
- دستخطهای ناخوانا
- تصاویر الهام گرفته از سبک آرت نوو
- استفاده از رنگهای متضاد و تند
- تولید آثار برگرفته شده از مواد مخدر روانگردان
تمام جنبهها و ابعاد این سبک تحت تاثیر تفکر DIY است. این تفکر به معنی خودت انجام بده است. طراحان در سبک طراحی گرافیک پانک برای خلق آثار خود از وسایلی محدود همچون دستگاه فتوکپی، دوربین، قیچی و دستگاه چاپ استفاده میکردند. عناصر نمادین این سبک شامل تکههای برش خورده تایپوگرافی و دست نوشتهها هستند که به صورت ترکیبی کلاژ میشدند. در واقع طراحان این عناصر را بدون نظمی مشخص و به صورت تصادفی با یکدیگر ترکیب میکردند تا بتوانند سبک پانک را اجرا کنند. در حال حاضر هنوز هم از این سبک برای طراحی پوسترها و جلد آلبومها استفاده میشود. کسانی که این سبک را دنبال میکنند، معمولاً بدون بودجه و به صورت خلاقانه آثار خود را طراحی خواهند کرد.
مشخصات سبک پانک به شرح زیر است.
- بافت خشن و نامنظم
- استفاده از رنگهایی با کنتراست بالا و تند
- استفاده از عکسهای گرفته شده با دوربین
- کلاژ کردن
- افکتهای چاپی مات
- استفاده از تصاویر چاپ شده با دستگاه فتوکپی و دارای کیفیت پایین
سبک گرانج- Grunge
گرانج یکی از معروفترین سبکهای گرافیکی است. این سبک نمادی از یک گروه موسیقی به نام نیروانا است که در دهه ۹۰ به شیوه این سبک لباس میپوشیدند. ویژگیهای کلیدی این سبک شامل شلختگی، چینش نامنظم و لبههای ناهموار است. تصاویر گریندار یا پاره، نوشتههای ناخوانا، لکههای کثیف و المانهای کج همگی منعکسکننده مفهوم این سبک هستند. کاربردهای سبک گرانج شامل مجلات اسکیت برد، برندسازی شرکتها، تبلیغات گروههای موسیقی و پوستر کنسرتها میشود.
از مشخصات سبک گرانج میتوان موارد زیر را نام برد.
- عناصر دستنویس
- لبهها و تصاویر پاره شده کاغذ
- لکههای کثیف مانند مایعات پاشیده شده یا لکه قهوه
- عناصر کج و خطوط نامنظم
- تصاویر پس زمینه کثیف
سبک مینیمالیست و مسطح- Minimalist and flat
سبک طراحی گرافیک مینیمالیست در حال حاضر نیز بسیار محبوب بوده و رواج زیادی دارد. علت شهرت این سبک استفاده از تایپوگرافی sans serif، کار با خطوط پررنگ، محدود کردن رنگها، تصاویر واضح و استفاده حداقلی از انواع سایهها خواهد بود. این سبک در زمینههای مختلف از جمله طراحی نشریات، طرحهای دیجیتالی، طراحیهای اینفوگرافی، بستهبندی و برندینگ کاربرد دارد. در واقع هر جا که نگاه کنید میتوانید کاربرد این سبک را ببینید.
مشخصات سبک مینیمالیست شامل موارد زیر میشود.
- استفاده از فضای منفی
- استفاده از المانها با طراحی خطی
- استفاده از رنگهای ثانویه و خنثی
- فضای طراحی مینیمال
- عدم وجود عمق میدان
سبک سه بعدی- Dimensional
با پیشرفت فناوری و گستردگی فناوری ابداع و نوآوری در سبکهای طراحی نیز افزایش یافته است. اگر چه سبک سه بعدی چندان تازه و جدید نیست، اما با ظهور و پیشرفت برنامههای قدرتمند سطح کیفیت این سبک نیز بیشتر شده است. در حال حاضر از سبک سه بعدی برای طراحی بازیهای آنلاین و دیجیتال استفاده میشود. همچنین این سبک نه تنها به طراحی شخصیتها کمک میکند، بلکه جهت طراحی عناصری همچون دکمهها، نمادها و غیره نیز کاربرد دارد. افزودن افزونههای سه بعدی به عناصر سبب گردیده که این سبک در آموزش انیمیشن نیز مورد استفاده قرار بگیرد.
از مهمترین کاربردهای سبک طراحی گرافیک سه بعدی میتوان به مدلسازی سریع طرحها به صورت دیجیتالی و جان دادن به اشیا اشاره نمود. در واقع طراحان با استفاده از این سبک تغییراتی را روی طرحها اعمال میکنند تا به طرحهای خیالی جان بدهند و آنها را به اشیائی واقعیتر تبدیل کنند.
مشخصات سبک سه بعدی عبارتند از:
- استفاده از یک رنگ برای عمقدهی و سایه زنی
- استفاده از افکتهای نورپردازی گوناگون
- ایجاد احساس واقعی و زنده در تماشاگر
نتیجهگیری
ما در این مطلب انواع سبک طراحی گرافیک و مشخصات و کاربردهای آنها را به طور کامل بیان نمودیم. تمامی این مباحث در دورههای آموزشی گرافیک نیز به طور کامل توضیح داده میشود. آموزشگاه طرحستان یکی از برترین و جامعترین برگزارکنندگان دورههای آموزشی گرافیک در استان تهران است.
اگر مایل به شرکت در این دوره آموزشی هستید کافیست از طریق راههای ارتباطی با کارشناسان این مجموعه تماس حاصل فرمایید. از آنجایی که در انتهای دوره مدرک معتبر به کارشناسان اعطا میگردد، همه ساله هنرجویان زیادی در این مجموعه ثبتنام میکنند. جهت کسب اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید.